b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_bright-nights.jpg

Helle Nächte (Bright Nights), Thomas Arslan
Ο αυστριακής καταγωγής  πολιτικός μηχανικός Michael ζει με τη φίλη του στο Βερολίνο. Για χρόνια, είχε ελάχιστες επαφές με τον 14χρονο γιο του Luis. Όταν ο πατέρας του Michael πεθαίνει, οι δύο τους ταξιδεύουν μαζί για την κηδεία η οποία γίνεται στις απομακρυσμένες βόρειες επαρχίες της Νορβηγίας. Στο απομονωμένο σπίτι του θανόντα πατέρα του ο Michael ενώ πακετάρει τα προσωπικά αντικείμενα, παρακολουθείται από τον σιωπηλό γιο του. Δύο άνθρωποι που γνωρίζουν ελάχιστα ο ένας τον άλλον, ξαφνικά βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια πολύ προσωπική κατάσταση. Μετά την κηδεία, ο Michael εκπλήσσει τον Luis προτείνοντας να περάσουν λίγες ημέρες μαζί εξερευνώντας την περιοχή. Μια ταινία δρόμου που επίσης γίνεται ένα ταξίδι στο ανύπαρκτο κοινό τους παρελθόν. Το να είναι μαζί αποδεικνύεται ότι είναι πιο δύσκολο από ό, τι αναμενόταν. Μαζί στο αυτοκίνητο είναι σαν την ηρεμία πριν την καταιγίδα. Κατά τη διάρκεια των μακρών ημερών του θερινού ηλιοστάσιου, όταν ο ήλιος δεν δύει ποτέ, ο Michael προσπαθεί να σπάσει τον επαναλαμβανόμενο κύκλο και να βρει μια κοινή πορεία προς τα εμπρός.
Με τους Georg Friedrich, Tristan Göbel, Marie Leuenberger, Hanna Karlberg    
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_mr-long.jpg
Mr. Long, Sabu
Ο επαγγελματίας δολοφόνος Long πάει για δουλειά στην Ιαπωνία. Όταν τα πράγματα πάνε στραβά, πρέπει να φύγει. Βάρια τραυματισμένος άσχημα, βρίσκει καταφύγιο σ’ μια εγκαταλειμμένη συνοικία μιας μικρής πόλης. Ένα νεαρό αγόρι του φέρνει νερό και ρούχα. Ο Long εγκαθίσταται σε ένα από τα ερειπωμένα σπίτια όπου μαγειρεύει γεύματα για τον 8χρονο Jun. Η μητέρα του Jun, Lily είναι τοξικομανής και, όπως ο Long, κατάγεται από την Ταϊβάν. Η δημή των μαγειρικών ικανοτήτων του Long εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη τη γειτονιά…
Η αναζήτηση για μια διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της βίας, για μια ήσυχη ζωή και για συναισθηματική ασφάλεια είναι θέματα που διαποτίζουν το έργο του Ιάπωνα σκηνοθέτη Sabu. Ενσωματώνοντας μαζί τον τραχύ λόγο των γκανγκστερικών ταινιών με τις τρυφερές στιγμές μιας εν εξελίξει ιστορία αγάπης, ο σκηνοθέτης σ’ αυτήν την ταινία του συνδυάζει χορογραφημένα ξεσπάσματα βίας με στοχαστικές σκηνές μαγειρικής και στιγμές slapstick κωμωδίας.
Με τους Chen Chang, Sho Aoyagi, Yiti Yao, Runyin Bai, Masashi Arifuku    
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_the-party.jpg
The Party, Sally Potter
Η Janet μόλις διορίστηκε υπουργός της σκιώδους κυβέρνησης - το επιστέγασμα της πολιτικής σταδιοδρομίας της. Μαζί με τον σύζυγό της Bill σχεδιάζουν να το γιορτάσουν με λίγους στενούς φίλους. Οι επισκέπτες καταφθάνουν στο σπίτι τους στο Λονδίνο, όμως η συγκέντρωση παίρνει μια απροσδόκητη στροφή όταν ο Bill κάνει ξαφνικά δύο εκρηκτικές αποκαλύψεις που σοκάρουν την Janet και τους παρόντες. Η αγάπη, φιλία, πολιτικές πεποιθήσεις και ολόκληρος ο τρόπος ζωής είναι τώρα υπό αμφισβήτηση. …
Στην όγδοη ταινία της η βρετανίδα σκηνοθέτις Sally Potter εκκινεί με το ύφος διακριτικά πνευματώδης κωμωδίας γεμάτη με αιχμηρούς διαλόγους για να εξελιχθεί σε μια τραγωδία. Όταν η ζωή δεν ελέγχεται από τη λογική , τότε όλοι παλεύουν με νύχια και δόντια για να προστατεύσουν τη φαινομενικά σταθερή ύπαρξή τους.
Με τους Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Cherry Jones, Emily Mortimer, Cillian Murphy.

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βερολίνου)