b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_el-bar.jpg

El bar (The Bar), Álex de la Iglesia
Είναι ένα συνηθισμένο πρωινό σε μία από τις δημοφιλείς πλατείες της Μαδρίτης. Περαστικοί που κάθονται σε ένα μπαρ για ένα γρήγορο πρωινό, ενώ κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν το πρώτο ποτό της ημέρας. Ξαφνικά, ένας από τους πελάτες σκοτώνεται μ’ ένα πυροβολισμό στο κεφάλι ενώ φεύγει από το μπαρ. Ένας πελάτης πάει να τον βοηθήσει του, αλλά τον τραυματίζουν θανάσιμα. Τρομοκρατημένοι, οι θαμώνες προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς γίνεται. Γιατί ξαφνικά δεν υπάρχουν άνθρωποι στην πλατεία μπροστά από το μπαρ; Υπάρχει κάποιος ελεύθερος σκοπευτής σε κάποια από τις στέγες που πυροβολεί όποιον εμφανίζεται; Ή ο βρίσκεται μέσα το μπαρ;
Ο Alex De la Iglesia εστιάζει σε μια ομάδα ανθρώπων που βιώνουν μια ακραία κατάσταση και οι οποίοι τη μοναδική επιλογή που έχουν είναι να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι. Παγιδευμένοι ανάμεσα στην τυφλή τρομοκρατία και την εμπιστοσύνη, τον εγωισμό και την αλληλεγγύη, αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα σε ξεσπάσματα απληστίας, μίσους και αλληλεγγύης. Το μπαρ, τα δωμάτια στο υπόγειο και τα υπόγεια περάσματα της Μαδρίτης είναι το φόντο μιας ιστορίας που ταλαντεύεται μεταξύ θρίλερ και κατάμαυρης κωμωδίας.
 Με τους Blanca Suárez, Mario Casas, Carmen Machi, Secun de la Rosa, Jaime Ordóñez    
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_colo.jpg
Colo, Teresa Villaverde
Στην Πορτογαλία, ένας πατέρας, μια μητέρα και η κόρη τους. Η καθημερινή ζωή τους καθορίζεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Είναι μια διαδικασία η οποία αρχίζει να επηρεάζει τη ζωή τους. Ο άνεργος πατέρας περνά τις μέρες του στην ταράτσα ατενίζοντας τον ορίζοντα, όπου πλέον δεν διακρίνει κανένα μέλλον. Η μητέρα επιστρέφει στο σπίτι εξαντλημένη από τις διπλοβάρδιες στην εργασία. Η κόρη τους στην εφηβεία κρύβει τα μυστικά της και αναρωτιέται αν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει εισιτήριο του λεωφορείου της για το σχολείο.
Σε κάθε σκηνή, η κάμερα κάνει ένα βήμα πίσω –η σκηνοθέτις προτιμά τα γενικά πλάνα - προκειμένου να καταγραφεί η διάθεση και η ατμόσφαιρα. Και όμως, αυτό που παρατηρούμε δεν είναι η στάση αλλά μια κίνηση προς τα εμπρός. Τα μέλη της οικογένειας αρχίζουν να απορρίπτουν τους προηγούμενους ρόλους τους, οι μεταξύ τους σχέσεις μεταβάλλονται και απρόσμενες δυνατότητες αρχίζουν να τους αποκαλύπτονται.
Με τους João Pedro Vaz, Alice Albergaria Borges, Beatriz Batarda, Clara Jost, Tomás Gomes
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_return-to-montauk.jpg
Rückkehr nach Montauk (Return to Montauk), Volker Schlöndorff
Ο Max Zorn, ένας 60χρονος συγγραφέας, ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει το νέο του βιβλίο. Εκεί τον περιμένει η σύζυγός του Clara. Στο πολύ προσωπικό μυθιστόρημα του ο Zorn αφηγείται την ιστορία ενός μεγάλου, αλλά ατυχούς στην κατάληξη του έρωτα. Ο Max συναντά την γερμανικής καταγωγήν Rebecca, μια γυναίκα με την οποία ήταν ερωτευμένος στο παρελθόν, και η οποία τώρα είναι μια επιτυχημένη δικηγόρος στη Νέα Υόρκη. Το ζευγάρι επιστρέφει στο Montauk, μια μικρή παραθαλάσσια πόλη στο Long Island, για ένα Σαββατοκύριακο . Η Rebecca είναι απόμακρη και πληγωμένη . Ενώ ο Max προσπαθεί να την πλησιάσει. Συζητούν για τα χρόνια που ήταν χώρια, αναζωπυρώνοντας τις αναμνήσεις του κοινού παρελθόντος τους. Υπάρχει ένα παρόν ή κάποιο μέλλον για τα συναισθήματα που κάποτε είχε ένας για τον άλλον;
Μετά την κινηματογραφική μεταφορά του «Faber Homo», ο Volker Schlöndorff επιστρέφει και πάλι στο σύμπαν του Max Frisch. Οι παραλλαγές των μοτίβων της ευτυχίας και του πόνου που πηγή έχουν τις τώρα μεταφέρονται στην οθόνη σε μια νέα εκδοχή.
Με τους Stellan Skarsgård, Nina Hoss, Susanne Wolff, Niels Arestrup, Isi Laborde

(πηγή κατάλογος Φεστιβάλ Βερολίνου)