b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_okja-bong-joon-ho.jpg

Okja, Bong Joon-ho
Ένας από τους δημοφιλέστερους Νοτιοκορεάτες σκηνοθέτες, επιστρέφει με μια ταινία περιπέτειας κοντά στο πνεύμα των τελευταίων του ταινιών.
Επί δέκα χρόνια η μικρή Mija είχε την αποκλειστική φροντίδα του Okja, ενός τεράστιου ζώου, κάπου στα βουνά της Νότιας Κορέας. Την ειδυλλιακή αυτή σχέση έρχεται να διαταράξει μια πολυεθνική εταιρεία που αρπάζει το ζώο για να το μεταφέρει στη Νέα Υόρκη. Εκεί όπου η εμμονική ιδιοκτήτρια του ομίλου κάνει σχέδια για την εκμετάλλευση του παράξενου ζώου. Χωρίς συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό αλλά αποφασισμένη να σώσει τον φίλο της, η Mija ξεκινάει μια επικίνδυνη επιχείρηση διάσωσης. Το ούτως ή άλλως δύσκολο ταξίδι της περιπλέκεται περισσότερ,ο όταν στην πορεία της θα έρθει αντιμέτωπη με ποικίλες κοινωνικές ομάδες. Καπιταλιστές, διαδηλωτές και καταναλωτές, όλοι μάχονται να αποκτήσουν τον έλεγχο της μοίρας του Okja. Από την άλλη το μόνο που επιθυμεί η μικρή είναι να επιστρέψει με τον φίλο της στην πατρίδα.
Με τους Ahn Seo-hyun, Tilda Swinton, Paul Dano, Jake Gyllenhaal, Steven Yeun, Lily Collins.
Ο Bong Joon-ho, δημιουργός της εξαιρετικής ταινίας «Mother» , γνωστός κυρίως μετά την επιτυχία των ταινιών του «The Host» (Ο Επισκέπτης, 2006) και «Snowpiercer» (2013) θεωρείται σήμερα ένας σκηνοθέτης που κατάφερε να αναδείξει ταινίες με στοιχεία τρόμου και φαντασίας σε πραγματικά καλλιτεχνικά επιτεύγματα.
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1617_jupiters-moon.jpg
Jupiter’s Moon, Kornél Mundruczó
Ένας νεαρός μετανάστης πυροβολείται στην προσπάθειά του να περάσει παράνομα τα σύνορα της Ουγγαρίας. Κάτω από την επήρεια του σοκ ο τραυματισμένος Aryan θα αποκτήσει μια υπερφυσική ικανότητα. Θα μπορεί να πετάει κατά βούληση. Εκτοπισμένος σε ένα προσφυγικό στρατόπεδο ελευθερώνεται λαθραία από τον Dr Stern, ο οποίος στοχεύει στην εκμετάλλευση του παράδοξου μυστικού του. Εν τω μεταξύ οι πρόσφυγες κυνηγημένοι από τον εξοργισμένο διευθυντή του στρατοπέδου αναζητούν απεγνωσμένα ασφάλεια και χρήματα. Παρακινημένος από τις μυστηριώδεις δυνάμεις του νεαρού Aryan o Stern παραδίδεται σε έναν κόσμο θαυμάτων για να προχωρήσει σε αλλαγές.
Ο σκηνοθέτης του «White God», που βραβεύτηκε το 2014 με το Μεγάλο Βραβείο στο τμήμα « Ένα κάποιο Βλέμμα», δηλώνει σχετικά με την τελευταία του ταινία: «Ο πλανήτης Δίας έχει πολλούς δορυφόρους που ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο και ένας από αυτούς ονομάζεται Ευρώπη. Ήταν σημαντικό για μένα να δω αυτή την ταινία σαν μια ιστορία της Ευρώπης και μάλιστα της Ευρώπης της κρίσης, τοποθετημένης στην Ουγγαρία. Όμως ταυτόχρονα ήθελα να δώσω και μια ατμόσφαιρα σύγχρονης επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς ό,τι ξεκίνησε σα μια ιδέα φανταστική, μέχρι να υλοποιηθεί αποδείχτηκε άκρως ρεαλιστική. Ανασκαλίσαμε επίσης την έννοια του ξένου, θέτοντας το ερώτημα ποιος είναι πραγματικά ξένος. Όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Eπειδή το θέμα είναι υπερβολικά επίκαιρο, υπήρχαν και ανάμεσα μας πολλές διαφωνίες. Προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός απέναντι στα ιδεολογικά αφηγήματα που εγγράφονται μέσα σε μια θερμή επικαιρότητα.»
Σχετικά με το υπερφυσικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τον ήρωα του επισημαίνει ότι ένα από τα αγαπημένα του βιβλία όταν ήταν παιδί ήταν το Ariel του Alexandre Beliaϊev, για ένα μικρό αγόρι που ήξερε να πετάει. Στην ταινία η ικανότητα αυτή συνδέεται με το θέμα της πίστης που τον απασχολεί από παλιά. Της πίστης όχι μόνο σε μια ανώτερη δύναμη αλλά και σε ό,τι βλέπουμε ως θεατές. Τελικά το Jupiter’s Moon δεν είναι μόνο μια ταινία για πρόσφυγες αλλά και για την αναζήτηση του Θεού, την αναγνώρισή του μέσα από καταστάσεις μυστηριώδεις και απόλυτες.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή, δημοσιεύματα του τύπου, κατάλογος φεστιβάλ Καννών. επιμέλεια Π.)