(Δίχως Θεό)
της Ralitza Petrova
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1920_godless.jpg

Σ’ αυτό το συγκλονιστικό όσο και σκοτεινό ντεμπούτο, μια νοσοκόμα σε μια μικρή πόλη της Βουλγαρίας διακινεί στη μαύρη αγορά τις ταυτότητες ασθενών που πάσχουν από άνοια.
Σε μια απόμερη πόλη της Βουλγαρίας, η Γκάνα προσέχει τους ηλικιωμένους με άνοια, ενώ πουλάει τις ταυτότητές τους σε έναν κλέφτη ταυτοτήτων. Στο σπίτι συνεισφέρει στη άνεργη μητέρα της με την οποία σπάνια μιλάει. Η σχέση της με το αγόρι της που είναι μηχανικός δεν έχει αγάπη και με την σεξουαλική έλξη να έχει χαθεί, η μόνη της οικειότητα είναι με τον εθισμό της στη μορφίνη. Τίποτα δε μοιάζει να έχει συνέπειες στη συνείδηση της νοσοκόμας, ούτε καν ο κατά λάθος θάνατος ενός ασθενή της που απειλεί ν’ αποκαλύψει τις απάτες της. Τα πράγματα αλλάζουν όταν ακούει τη μουσική του Γιόαν, ενός νέου ασθενή, την ταυτότητα του οποίου έχει πουλήσει. Μια συμπάθεια προς τον γέρο, ξεκλειδώνει τη συνείδησή της και είναι έτοιμη ν’ αλλάξει. Αλλά όταν συλλαμβάνουν τον Γιόαν για απάτη, μαθαίνει ότι το να κάνεις το σωστό έχει το τίμημά του.
Βραβεία: Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Locarno International Film Festival και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής  στο Sarajevo Film Festival. 

(δ.τ.)