του Ang Lee
(το σημείωμα του σκηνοθέτη)
anglee21.jpg
Μεγάλωσα στην Ταϊβάν -εκεί οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πάντα παραπονούνταν ότι τα παιδιά είχαν αρχίσει να γίνονται "Αμερικάνοι": δεν ακολουθούσαν τις παραδόσεις και έτσι είχαμε αρχίσει να χάνουμε τον πολιτισμό μας. Καθώς είχα την ευκαιρία να ταξιδέψω στον κόσμο, συνοδεύοντας τις ταινίες μου, άκουγα παντού τα ίδια παράπονα. Φαινόταν ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είχε "αμερικανοποιηθεί".
Όταν διάβασα το βιβλίο του Daniel Woodrell, Woe to Live On, πάνω στο οποίο βασίζεται η ταινία Ride with the Devil, αντιλήφθηκα ότι ήταν από τον Αμερικάνικο Εμφύλιο Πόλεμο που, κατά κάποιο τρόπο, ξεκίνησαν όλα. Οι Βόρειοι, οι Γιάνκηδες, δεν επικράτησαν μόνο στο έδαφος: η νίκη τους ήταν κατά μια έννοια, νίκη ενός τρόπου ζωής, ενός τρόπου σκέψης. Η εισβολή των Βορείων και η νίκη τους, δεν σήμανε μόνο την εδαφική επικράτησή τους -οι Γιάνκηδες που θριάμβευσαν στρατιωτικά και οικονομικά, επικράτησαν και εσωτερικά. Όλοι είναι ίσοι, όλοι έχουν το δικαίωμα να εκπληρώσουν τις επιθυμίες τους, να ολοκληρωθούν ως άτομα: αυτές ήταν οι αρχές των Βορείων. Τώρα πρέπει να εξετάσουμε τον εαυτό μας, την προσωπικότητά μας, για να μάθουμε πως μπορούμε να εκπληρώσουμε τις επιθυμίες μας, πως να ολοκληρωθούμε σαν άτομα. Όλα αυτά είναι πολύ μοντέρνα -και επίσης τέτοια είναι και η νέα κοινωνική τάξη που εγκαθιδρύθηκε πάνω σ' αυτές τις αρχές. Μαθαίνουμε να σεβόμαστε την ελευθερία των άλλων, ακόμα και όταν χάνουμε την σύνδεσή μας με την παράδοση.
Αυτά σημαίνει, για μένα, ο Εμφύλιος Πόλεμος …. Και νομίζω ότι το ίδιο συμβαίνει με τους νέους, στο Ride with the Devil, που επίσης δεν είναι Γιάνκηδες. Ο Εμφύλιος Πόλεμος δεν ήταν μόνο ένας σωματικός πόλεμος -αίματα και σωθικά- αλλά επίσης και ένας προσωπικός πόλεμος, ο οποίος οδήγησε σ' ένα νέο κόσμο: αυτόν που ζούμε σήμερα, στον κόσμο της δημοκρατίας και του καπιταλισμού.
anglee22.jpgΗ ιστορία αρχίζει με την οπτική των Νοτίων, την οπτική αυτών που θα χάσουν από τους Βόρειους. Αλλά αργότερα, σταδιακά, εστιάζει στην οπτική των δύο ξένων -του γερμανού μετανάστη και του μαύρου σκλάβου- όπως επίσης και των νεαρών γυναικών. Μέσω αυτών, αντιλαμβανόμαστε τις αλλαγές που η ελευθερία θα φέρει. Η ταινία αφηγείται την απελευθέρωσή τους και την συναισθηματική τους ωρίμανση. Έτσι, ως Ταϊβανέζος, μπορώ να ταυτιστώ με τους Νότιους, καθώς οι Βόρειοι αλλάζουν για πάντα τον τρόπο ζωής τους… Ωστόσο ταυτίζομαι, πολύ, πιο έντονα, μ' αυτούς τους ξένους που αρπάζονται από την ελευθερία και πολεμούν γι' αυτήν.
Πριν τον Εμφύλιο Πόλεμο, τα σύνορα Kansas-Missouri ήταν η μεθόριος της Αμερικής. Το σύνορα δεν χώριζαν μόνο τον Βορά από τον Νότο, αλλά και την έννομη χώρα από την άγρια, την Άγρια Δύση. Ωστόσο σήμερα αυτή η περιοχή είναι το κέντρο της χώρας. Ο ποταμός Big Muddy, που ήταν το σύνορο των δύο πλευρών, είναι ο ποταμός που ο Mark Twain έπλευσε με το ατμόπλοιο του, εκεί που δημιούργησε μια λογοτεχνία, γνήσια αμερικάνικη. Έτσι η ιστορία μας αφορά την καρδιά της Αμερικής, ακόμα και αν αυτή καρδιά ήταν -και συχνά ακόμα είναι- χωρισμένη από ρατσιστικές ή άλλες συγκρούσεις. Καθώς λοιπόν η Αμερική φαίνεται ότι κατακτά, με το δέλεαρ της ελευθερίας, τον κόσμο, ακόμα δεν έχει κατακτήσει ολόκληρο τον εαυτό της ή ακόμα δεν έχει κερδίσει την ελευθερία της. Αυτόν τον συνεχή αγώνα, αυτήν την ελπίδα εκφράζει η ταινία.

(κείμενο του σκηνοθέτη στις σημειώσεις για την παραγωγή της ταινίας. Απόδοση Δημήτρης Μπάμπας)