του Andrew Niccol
gattaca.jpg

Καθαρά πλάνα, αποστειρωμένοι χώροι, παγωμένη ατμόσφαιρα σε ένα φουτουριστικό φιλμ-νουάρ εξαιρετικής αισθητικής, μια ταινία επιστημονικής φαντασίας που αναφέρεται σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Στυλιζαρισμένα σκηνικά με το άρωμα μιας εποχής παλιότερων δεκαετιών συναντούν έναν κόσμο μελλοντικό. Αυτόν στον οποίο το μέλλον του ανθρώπου θα είναι γνωστό από τη γέννησή του. Και όπου o απόλυτος έλεγχος του DNA και η παρέμβαση στη γενετική διαδικασία χαρίζει στις επόμενες γενιές το προνόμιο, τα παιδιά να γεννιούνται με υψηλές σωματικές και πνευματικές ικανότητες.Όσοι γεννιούνται φυσιολογικά, χαρακτηρίζονται ως περιθωριακοί και είναι κοινωνικά απόβλητοι.
Οι τρομερές συνέπειες της αλλόγιστης παρέμβασης στη φύση, ο γενετικός ρατσισμός, η μελλοντική ελίτ των «κατά παραγγελία» ανθρώπων, όλα αυτά είναι σε πρώτο πλάνο στην ταινία, χωρίς όμως να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Το βασικό της θέμα είναι η θέληση του ανθρώπου να ξεφύγει από μια μοίρα προδιαγεγραμμένη, το όνειρό του για απόδραση από έναν κόσμο μη γήινο σε έναν άλλο ουράνιο, από τον οποίο όλα έχουν ξεκινήσει.

της Καλλιόπης Πουτούρογλου [Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.]