του Anton Corbijn
a-most-wanted-man.jpg

Διασκευή του ομώνυμου έργου του John le Carré, συγγραφέα εμβληματικών κατασκοπευτικών μυθιστορημάτων, η ταινία υπήρξε το κύκνειο άσμα ενός σημαντικού ηθοποιού: του Philip Seymour Hoffman/ Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν.
Ο Ίσσα, είναι ένας Τσετσένος παράνομος μετανάστης που φθάνει στο Αμβούργο. Η άφιξη του στην ισλαμική κοινότητα της πόλης, προκαλεί το ενδιαφέρον των γερμανικών και των αμερικανικών υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας. Κυρίως, όμως, είναι η αληθινή του ταυτότητα και οι προθέσεις του που χρήζουν διερεύνησης.
Η αφήγηση της ταινίας, όπως είναι προφανές, αναπτύσσεται, υπό τη βαριά σκιά της 11ης Σεπτεμβρίου. Όπως συμβαίνει με όλα τα μυθιστορήματα του John le Carré, υπάρχει πάντα ένας μελαγχολικός τόνος, ένα τόνος υπαρξιακός στη σχεδίαση των χαρακτήρων: κάτι που γίνεται εμφανές στη συναισθηματική ένταση με την οποία υποδύεται τον χαρακτήρα του γερμανού πράκτορα ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν. Η αμφίρροπη πάλη του Καλού με το Κακό, τα πταίσματα και οι αμαρτίες του παρελθόντος που ρίχνουν βαριά τη σκιά του στο παρόν, το δαιδαλώδες τοπίο της πολιτικής, οι ασταθείς ισορροπίες: ένας ιστός αράχνης υφαίνεται γύρω από τα πρόσωπα της ταινίας που παγιδεύει τα πρόσωπα.
Ο σκηνοθέτης αξιοποιεί τον τόπο που διαδραματίζεται η ταινία  -την ιδιαίτερη σκοτεινή ατμόσφαιρα αυτού του λιμανιού στις όχθες του Έλβα, και τα χρώματά του (κίτρινο και ψυχρό μπλε)- για να συνθέσει τον οπτικό καμβά της ταινίας.

Σ.