του Ridley Scott
(οι δηλώσεις του σκηνοθέτη)
prometh2.jpg
Τις τελευταίες δεκαετίες, είχαμε πληθώρα ταινιών δράσης, τρόμου και επιστημονικής φαντασία. Άρα η πιο σημαντική ερώτηση είναι, πόσο πρωτότυπος θα είσαι; Ο λόγος για τον οποίο δεν έκανα άλλη ταινία του είδους, εκτός από το γεγονός ότι ήμουν πολύ απασχολημένος κάνοντας άλλες ταινίες κι εξερευνώντας άλλα genres, είναι γιατί ειλικρινά δεν είχα συναντήσει κάτι που να αξίζει πραγματικά: κάτι αληθινό, πρωτότυπο και δυνατό. Το “Prometheus” όμως διαθέτει και τα τρία αυτά στοιχεία.
(...) Αν κάτι είχε μείνει μαζί από την εποχή του “Alien”, ήταν το μυστήριο που το περιέβαλλε. Ποιο ήταν αυτό το πλάσμα; Από πού προερχόταν; Ποια ήταν η αποστολή του; Τι είδους τεχνολογία κατείχε το είδος του; Σκέφτηκα λοιπόν ότι αυτές οι ερωτήσεις μπορούσαν να αποτελέσουν ένα είδος εφαλτηρίου για ακόμα ευρύτερες ιδέες.
(...) Από τη δημιουργική διαδικασία κατά την ανάπτυξη της ταινίας, αναδύθηκε μια νέα, μεγάλη μυθολογία όπου λαμβάνει χώρα αυτή η πρωτότυπη ιστορία. Ο φανατικός θαυμαστής του “Alien” θα αναγνωρίσει ίχνη από το DNA του, μόνο που οι ιδέες με τις οποίες καταπιάνεται αυτή η ταινία είναι μοναδικές, πολύ πιο προκλητικές και εκτεταμένες. Το “Prometheus” είναι η ασυνήθιστη ιδέα για ταινία του είδους, που έψαχνα όλο αυτό τον καιρό.
prometh1.jpg(...) Το σενάριο αυτό ασχολείται με την αλήθεια που αφορά το άγνωστο και τις άλλες μορφές ζωής, στην πιο τρομακτική τους μορφή. Η πιθανότητα να είναι αληθινή μια τέτοια περίπτωση δίνει την ευκαιρία να χτίσουμε την πιο εκλεπτυσμένη και «επικίνδυνη» δραματική κατάσταση. Σε μένα, πάλι, δίνει την ευκαιρία να κατατρομάξω το κοινό.
Αυτό ακριβώς μας φέρνει μπροστά στο ερώτημα: «Ποιες είναι οι συνέπειες της συνάντησης με ένα ανώτερο ον, του οποίου οι ικανότητες είναι έτη φωτός μπροστά από τις δικές μας, και τελικά αποτελεί πράγματι ένα μικρό θεό;» Ή αλλιώς, όπως είπε ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινς: «Αν μας επισκεφθούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι παρόμοιο με αυτό του Κολόμβου όταν έφτασε στην Αμερική - το οποίο δεν κατέληξε πολύ καλά για τους ιθαγενείς. Δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε τον εαυτό μας, για να δούμε πώς η νοήμων ζωή μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που δε θα θέλαμε ποτέ να συναντήσουμε.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)