του Sean Durkin
martha2.jpg

Όταν δραπετεύει από μια αίρεση και τον χαρισματικό της ηγέτη, η Μάρθα προσπαθεί να επανακτήσει μια φυσιολογική ζωή. Νιώθει ωστόσο πως καταρρέει. Αναζητώντας βοήθεια από τη Λούση, με την οποία έχουν αποξενωθεί, και τον γαμπρό της, η Μάρθα είναι ανίκανη, αλλά και απρόθυμη να αποκαλύψει την αλήθεια για την εξαφάνισή της. Όταν οι αναμνήσεις της πυροδοτούν την παρανοϊκή σκέψη ότι η παλιά της αίρεση θα μπορούσε ακόμη να την καταδιώκει, για την Μάρθα τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τις παραισθήσεις αρχίζουν να θολώνουν.
Ο Sean Durkin/ Σον Ντέρκιν κέρδισε το Best Director Award  (Βραβείο Σκηνοθεσίας) στο Sundance Film Festival και το  Prix de la Jeunesse στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Καννών (2011).
martha1.jpgΟ Sean Durkin δηλώνει: «Ήθελα να κάνω κάτι που βασίζεται πάνω σε χαρακτήρες, να’ ναι σύγχρονο και νατουραλιστικό. Νομίζω ότι οι φανατικές θρησκευτικές αιρέσεις συνήθως απεικονίζονται ως κάτι εξαιρετικά υπερβολικό, καρικατούρες αυτού που είναι. Άρχισα λοιπόν να κάνω έρευνα και έτσι διάβασα ένα κείμενο που μόλις το είδα είπα, «αυτή είναι η ιστορία που θέλω να πω». Ήταν για ένα κορίτσι που άφησε μια ομάδα η οποία όλο μεγάλωνε και γινόταν πιο βίαιη. Αναρωτήθηκα πώς να ήταν η ζωή της εβδομάδες μετά την αποχώρηση της; Πώς κάποιος ενσωματώνεται ξανά στην κοινωνία έχοντας περάσει όλα αυτά; (...) Σε όσους συμμετέχουν σε τέτοιου είδους ομάδες τούς λένε ότι τα πάντα στη ζωή τους πριν ήταν ένα ψέμα. Βασικά επανα-προγραμματίζονται. Όταν ανακαλύπτουν ότι και αυτά [τα σχετικά με την αίρεση] είναι ένα ψέμα, τότε επιστρέφουν πίσω στην παλιά τους ζωή. Όμως και τότε ένα μέρος τους εξακολουθεί να πιστεύει ότι και αυτή επίσης είναι ένα ψέμα. Έτσι βρίσκονται κολλημένοι στο ενδιάμεσο. Η Martha προσπαθεί να επιβιώσει, αρπάζοντας όποια αλήθεια μπορεί να βρει». 
Και συνεχίζει: «Λατρεύω τις ταινίες τρόμου, αλλά τις σιχαίνομαι όταν γεμίζουν αίματα. Λατρεύω το πως ο τρόμος «κτίζεται», την «συσσώρευση» του φόβου, αγαπώ το φόβο. Όταν ήμουν παιδί ήμουν εξαρτημένος από το φόβο. Ο τρόπος που προσεγγίζω τη σκηνοθεσία στον κινηματογράφο, είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσω τους φόβους μου. Για να δημιουργήσουμε πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε.»
Ο Sean Durkin είναι απόφοιτος του Τμήματος Τηλεόρασης και Κινηματογράφου της Σχολής Tisch του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, καθώς και συνιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Borderline Films. Η πιο πρόσφατη μικρού μήκους ταινία του, το Mary Last Seen, έκανε την ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ Καννών 2010, όπου κέρδισε το βραβείο SFR καλύτερης μικρού μήκους ταινίας.

(πηγή δελτία τύπου, κατάλογοι φεστιβάλ)