του Bruce Beresford
maos2.jpg

Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Li Cunxin (Λι Τσουνσίν) που αφηγείται τη διαδρομή του από τα παιδικά χρόνια σ' ένα μικρό χωριό στην επαρχία της Κίνας, στην ενήλικη ζωή και στην καταξίωση του στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα ως ένας από τους καλύτερους κλασικούς χορευτές. 
Ο  Jan Sardi (Τζαν Σάρντι), σεναριογράφος της ταινίας, δηλώνει:  "Αγοράσαμε από ένα αντίτυπο [του βιβλίου Mao's Last Dancer του Li Cunxin] και ανταγωνιζόμαστε ποιος θα το τελειώσει πρώτος. Πριν ακόμα φτάσουμε στη μέση του βιβλίου ξέραμε ότι θέλαμε να το μεταφέρουμε στον κινηματογράφο." 
maos1.jpg
Ο Bruce Beresford (Μπρους Μπέρεσφορντ), σκηνοθέτης της ταινίας, επισημαίνει: "Θα μπορούσε κανείς  να το περιγράψει ως μια άλλη ιστορία από τη φτώχεια στα πλούτη και έχουν μεταφερθεί πάρα πολλές σε ταινίες. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η φτώχεια υπήρξε κάπως πιο μεγάλη δεδομένου ότι ο Λι Τσουνσίν προήλθε από ένα περιβάλλον απίστευτης στέρησης σε μια ολοκληρωτική χώρα και το να προσπαθήσει κάποιος να ξεφύγει από αυτές τις συνθήκες και να αποκτήσει παγκόσμια φήμη ως χορευτής είναι ασύλληπτα δύσκολο και κόντρα σε όλες τις πιθανότητες."
Ο Chi Cao (Τσι Τσάο) που υποδύεται τον κεντρικό χαρακτήρα Li Cunxin δηλώνει: "Υπάρχουν πολλές ομοιότητες στη ζωή μου με αυτή του Λι, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την καριέρα μας. Πήραμε τη βασική μας εκπαίδευση στην Ακαδημία Χορού του Πεκίνου, εγώ έφυγα με την οικογένειά μου στα δεκαπέντε για το Βασιλικό Μπαλέτο του Λονδίνου. Και οι δύο αναχωρήσαμε για τη Δύση σε νεαρή ηλικία χωρίς να γνωρίζουμε καν τη γλώσσα και ουσιαστικά έπρεπε να ανακαλύψουμε μόνοι μας πώς λειτουργούν τα πράγματα."

(πηγή δελτίο τύπου)