του David Lynch
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_mullholand-drive.jpg

Σ' ένα δρόμο του Λος Άντζελες τη νύχτα, ένα διερχόμενο αυτοκίνητο ρίχνει τα φώτα του σε μια πινακίδα που γράφει MULHOLLAND DRIVE. Kι εδώ αρχίζουν όλου του κόσμου τα μυστήρια.
Σε μια στροφή το αυτοκίνητο συγκρούεται και σκοτώνονται όλοι εκτός από μια όμορφη μελαχρινή που παθαίνει αμνησία. Όταν ξημερώσει βρίσκει καταφύγιο στο διαμέρισμα ενός συγκροτήματος όπου θα την ανακαλύψει η Mπέτι, μια χαριτωμένη ξανθιά που μόλις έφτασε από την επαρχία για να κάνει καριέρα ηθοποιού. Νιώθουν αμέσως συμπάθεια η μία για την άλλη, που δεν θα αργήσει να εξελιχθεί σε ερωτική έλξη, και αποφασίζουν να λύσουν το μυστήριο της ταυτότητας της μελαχρινής.
Ενδιάμεσα μπαίνουν σε κίνηση κι άλλες παράλληλες ιστορίες που πυκνώνουν τα μυστήρια της πλοκής. Ένας εφιάλτης που ζωντανεύει στην πραγματικότητα, ένας άστεγος που κάνει τα μαγικά του, ένας παράλυτος αρχιγκάγκστερ που θέλει να επιβάλλει στα στούντιο την ευνοούμενή του, ένας σκηνοθέτης με τα επαγγελματικά και τα οικογενειακά του προβλήματα, ένας καουμπόι που εμφανίζεται σαν άρχοντας του τρόμου μέσα στη νύχτα, ένας ταραντινικός δολοφόνος που σκοτώνει δύο άσχετους ανθρώπους.
Αφηγήσεις και πρόσωπα, επανερχόμενα σε στιγμιότυπα που θα μπορούσαν να πολλαπλασιάζονται αέναα, αν δεν υπήρχε εκείνη η "μαύρη τρύπα" μέσα στο μυστηριώδες μπλε κουτί που ξαφνικά τα καταπίνει όλα και μας περνάει σε μια άλλη διάσταση χρόνου όπου όλα είναι... σχετικά.
Στο τελευταίο μέρος της ταινίας που αποτελεί ένα άλμα σ' ένα ενδεχόμενο μέλλον της σχέσης των δύο γυναικών και ταυτόχρονα(;) μια αναδρομή στα όσα προηγήθηκαν πριν το τροχαίο ατύχημα: αυτό που απέτρεψε τη δολοφονία της μελαχρινής που είχε παραγγείλει, λόγω ζήλειας, η ξανθιά ερωμένη της και η οποία μετανιωμένη, νομίζοντας ότι η δολοφονία έχει πραγματοποιηθεί, αυτοκτονεί (!).
Ή μήπως όχι; Μήπως μετά που ακούγεται η λέξη «silencio» η ταινία “τρελένεται” και φράση «δεν υπάρχει ορχήστρα» σημαίνει δεν υπάρχει πια ρεαλισμός εντός αυτού του φιλμικού κόσμου και όλα είναι “παραισθήσεις” και όλα είναι “στημένα”, όλα  είναι σινεμά; Και ό,τι είδαμε μέχρι τότε είναι απλώς μια ταινία που γυρίστηκε με τους ηθοποιούς που βλέπουμε με άλλα ονόματα στη δεύτερη ταινία... ή μήπως το αντίστροφο;    
Σαν μια αέναη αφηγηματική ανακύκληση χρόνου που κάνει την ταινία Mulholland Drive να βλέπεται και να ξαναβλέπεται, ως το μόνο τρόπο για να γίνει κατανοητή!Σωτήρης Ζήκος

Mulholland Drive Σκηνοθεσία: Nτέιβιντ Λιντς . Σενάριο: Nτέιβιντ Λιντς . Hθοποιοί: Nαόμι Γουότς, Λόρα Έλενα Xέρινγκ, Tζάστιν Θερού, Aν Mίλερ. Διάρκεια: 146', 2001