του Paolo Sorrentino
this2.jpg
Ο Σαϊάν είναι πρώην ροκ σταρ (τον ρόλο υποδύεται ο Sean Penn). Στα 50 του εξακολουθεί να ντύνεται με το ίδιο γκόθικ στυλ και ζει στο Δουβλίνο από τα δικαιώματα των δίσκων του. Ο θάνατος του πατέρα του, με τον οποίο δεν μιλούσε από χρόνια, θα τον οδηγήσει στη Νέα Υόρκη. Εκεί, ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του είχε μια εμμονή: αναζητούσε εκδίκηση για μια ταπείνωση που είχε υποστεί. Ο Σαϊάν αποφασίζει να πάρει επάνω του την εκδίκηση από εκεί που την είχε αφήσει ο πατέρας του, κι έτσι ξεκινά ένα ταξίδι, με το δικό του ρυθμό, απ’ τη μία άκρη της Αμερικής στην άλλη.
Ο Δημήτρης Εϊπίδης σημειώνει σχετικά με τον Paolo Sorrentino/ Πάολο Σορεντίνο: "Αγκαλιάζει τη σύγχρονη εμπειρία μας, αναγνωρίζοντας τη σχέση μας με την ποπ κουλτούρα, την εξέλιξη του χιούμορ και της κινηματογραφικής απόδοσής του, τις συγκρούσεις μας με το παρελθόν αλλά και με το παρόν.
this1.jpgΟ Paolo Sorrentino επαναπροσδιορίζει την κινηματογραφική εμπειρία, διότι δεν παρατηρεί απλά την ανθρώπινη συμπεριφορά, αλλά κατανοεί εις βάθος τις μεταλλάξεις και τις ταλαντώσεις της. Γι’ αυτό και το σινεμά του είναι τόσο θελκτικό – και απαραίτητο. "
Ο Paolo Sorrentino δηλώνει: "Η μοναδική σημαντική παρατήρηση που έχω κάνει στη ζωή μου είναι πως ο άνθρωπος, στις πιο καθοριστικές στιγμές, χάνει το νόημα της ύπαρξής του, ακόμα κι όταν νομίζει ότι το έχει βρει. Γι’ αυτό μιλούν οι ταινίες μου, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν πολύ σκληρά να μην πάρουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά. Πιστεύω πως δεν είναι υγιές ούτε για μένα ούτε για κανέναν άλλον να πιστεύει πολύ στις πεποιθήσεις του. Το ρίσκο που διατρέχεις είναι να απογοητεύεσαι διαρκώς".

(πηγή δελτία τύπου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)