του Joe Carnahan
thegrey2.jpg
Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει εργάτες από ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην Αλάσκα πέφτει σε μια τρομακτική καταιγίδα και συντρίβεται στην αρκτική τούνδρα. Μόνο οκτώ άντρες επιζούν από το δυστύχημα. Παρά τα σοβαρά τους τραύματα και το αμείλικτο κρύο που τους περιβάλλει, συγκεντρώνουν όλες τους τις δυνάμεις και κατευθύνονται νότια, προσπαθώντας να συναντήσουν τον πολιτισμό. Μπροστά τους έχουν λίγες μόνο μέρες για να καταφέρουν να σωθούν. Και πίσω τους, μια αγέλη από θηριώδεις άγριους λύκους που τους καταδιώκει πεισματικά. Καθώς ο χρόνος κυλά σταθερά εις βάρος τους, οι τελευταίοι επιζήσαντες έχουν όλο και λιγότερες πιθανότητες να επιβιώσουν.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Joe Carnahan δηλώνει: "[Σχετικά με το μυθιστόρημα Ghost Walker του Ian MacKenzie Jeffers] Μου πήρε πολύ χρόνο, αλλά η ιστορία κέντρισε βαθιά το ενδιαφέρον μου. Αντικατοπτρίζει τι είναι τελικά σημαντικό και πολύτιμο για τον άνθρωπο. Καθώς εξελισσόταν το σενάριο, η αρχική ιστορία διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει μέσα της υπαρξιακά ερωτήματα. Αναζητούσα κάτι με βαθύτερο νόημα, που θα έθετε ερωτήματα πάνω στη φύση, τη ζωή και το θεό. Ήθελα να δείξω τους ανθρώπους σαν παρείσακτους, να αποτυπώσω τη σύγκρουση ανάμεσα στη βιομηχανία και το φυσικό κόσμο. Πρόκειται για ένα σκληροπυρηνικό έργο επιβίωσης: αν φοβάστε τα άγρια ζώα ή τις πτήσεις θα κάνετε πολύ καιρό να συνέλθετε.
thegrey1.jpg(...) Για μένα ο κάθε χαρακτήρας [στην ταινία] αντιπροσωπεύει και μία πλευρά του Ότγουεϊ. Υπάρχει ο σκληρός, ο δειλός, ο ευαίσθητος, ο σύζυγος. Αυτό που τελικά ρωτά η ιστορία είναι ‘Ποιος είσαι; Πώς θες να ζήσεις; Πώς θέλεις να πεθάνεις;' 
(...) [Σχετικά με τη παρουσία άγριων ζώων στην ταινία] Κατά κανόνα οι λύκοι δεν είναι τεράστια ζώα, παρ’όλα αυτά υπάρχουν καταγεγραμμένα παραδείγματα του είδους που έφταναν τα 115 κιλά και ήταν ικανά να παλέψουν με άγριες αρκούδες.
Δεν θέλησα να παρουσιάσω τους λύκους σαν αιμοδιψείς δολοφόνους. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ακόμα άγρια ζώα στη φύση και όταν βρίσκονται στο περιβάλλον τους, είναι λογικό ότι θα θέλουν να το προστατεύσουν."

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)