του Curtis Hanson
wonder1.jpg
"Το ύφος της ταινίας είναι κάτι το οποίο θα θέλαμε οι θεατές να δουν μόνο δευτερευόντως - δεν πρέπει να μην σταθούν σ' αυτό. Ήθελα η ταινία να έχει μια παραπλανητική αίσθηση καθημερινότητας, η οποία να είναι ο πραγματικός κόσμος μέσα στον οποίον διαβιούν τα πρόσωπα της ταινίας -και την οποία καθημερινότητα εμείς μόλις έτυχε να την κινηματογραφήσουμε. Θέλαμε να διατηρήσουμε τα πρόσωπα της ταινίας, στο προσκήνιο, και τους κινηματογραφιστές στο παρασκήνιο."
Curtis Hanson
wonder.jpg
Πρώτη ταινία του Curtis Hanson, μετά το βραβευμένο με Όσκαρ L.A. Confidential (Λος Αντζελες Εμπιστευτικό), το Wonder Boys/  Τα Τρομερά Παιδιά είναι το κινηματογραφικό αντίστοιχο του campus novel, καθώς διαδραματίζεται στον χώρο ενός πανεπιστήμιου και οι κεντρικοί χαρακτήρες είναι πρόσωπα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Michael Chabon, το σενάριο της ταινίας γραμμένο από τον Steve Kloves (σεναριογράφος του The Fabulous Baker Boys) διαθέτει μια ευρωπαϊκή αίσθηση, καθώς επικεντρώνεται περισσότερο στα πρόσωπα και λιγότερο στην πλοκή.
wonder3.jpgΚεντρικός χαρακτήρας είναι ο Grady Tripp (στον ρόλο Michael Douglas), ένα πρόσωπο που βρίσκεται αντιμέτωπο με μια από τις όχι και τόσο συνήθεις κρίσεις της μέσης ηλικίας: καθηγητής αγγλικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, ο ήρωας εγκαταλείπεται από την τρίτη του γυναίκα και ακούει έκπληκτος από την ερωμένη του ότι είναι έγκυος (ο σύζυγος της οποίας είναι ιεραρχικά ανώτερός του στον χώρο του Πανεπιστήμιου). Η κατάσταση του ήρωα επιδεινώνεται όταν ο εκδότης του Terry Crabtree (στον ρόλο Robert Downey, Jr.), καταφθάνει απαιτώντας από τον ήρωα να του παραδώσει το αναμενόμενο εδώ και επτά χρόνια βιβλίο του, το magnum opus του -το όποιο όμως παρ' όλες τις 2.612 σελίδες εξακολουθεί να παραμένει ημιτελές. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από την παρουσία ενός χαρισματικού φοιτητή του, του James Leer (στον ρόλο ο Tobey Maguire) αλλά και μιας ερωτευμένης φοιτήτριας του, της Hannah Green (στον ρόλο Katie Holmes). Ντυμένος με μια ροζ ρόμπα, οδηγώντας ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, μ' ένα νεκρό σκυλί στο πορτ μπαγκάζ, ο ήρωας βρίσκεται μπροστά σε μια σειρά προκλήσεων: πρέπει να επιστρέψει ένα φόρεμα που η Marilyn Monroe κάποτε φορούσε, να γράψει ένα μυθιστόρημα το οποίο θα πρέπει να είναι αριστούργημα και τέλος να κατορθώσει να βγει αλώβητος μέσα από την κόλαση που τον περιβάλλει -και όλα αυτά μέσα σ' ένα Σαββατοκύριακο.
wonder2.jpgΕιρωνική και σαρκαστική, η κωμωδία αυτή είναι μια κωμωδία screwball με τους αργούς ρυθμούς της πραγματικής ζωής. Διάστικτη από μαύρο χιούμορ -και ενώ η αφήγηση παρακολουθεί τις προσπάθειες του κεντρικού χαρακτήρα να διαχειριστεί το χάος της προσωπικής του ζωής- η ταινία χαρτογραφεί την κρίση της μέσης ηλικίας. Ταινία που υμνήθηκε από την αμερικάνικη κριτική, το Wonder Boys χαρακτηρίζεται επίσης και από τις υψηλές επιδόσεις στη υποκριτική του κεντρικού πρωταγωνιστή του: του Michael Douglas.

Δ.Μ.

Wonder Boys
Σκηνοθεσία: Curtis Hanson.
Σενάριο: Steven Kloves (από το βιβλίο του Michael Chabon)
Παίζουν: Michael Douglas, Tobey Maguire, Frances McDormand, Robert Downey Jr., Katie Holmes.