της Sofia Copolla
marie2.jpg
Η ταινία σχεδιάζει το πορτραίτο μιας αμφιλεγόμενης όσο και τραγικής προσωπικότητας της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας της Μαρίας Αντουανέτας. Η γεννημένη στην Αυστρία Μαρία Αντουανέτα ήρθε 14 χρόνων στις Βερσαλλίες (το ανάκτορο του βασιλιά της Γαλλίας) για να παντρευτεί το Λουδοβίκο 14ο. Αντιμέτωπη με το αυστηρό πρωτόκολλο, αλλά και τις ανακτορικές συγκρούσεις η νεαρή κοπέλα βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής όλων. Οι προσπάθειες να ζήσει μια ζωή που να την ικανοποιεί προκαλούν αναστάτωση και ταραχή….
Συνεχίζονται να εστιάζει σε νεαρά γυναικεία πρόσωπα που ζουν σε ασφυκτικές συνθήκες, που περιορίζονται και απομονώνονται από τον περίγυρο τους, η Sofia Copolla σ’ αυτή την ταινία δίνει περισσότερη έμφαση στα σκηνικά και τα κουστούμια.
Δηλώνει σχετικά με την κεντρική ηρωίδα: «Για μένα η Μαρία Αντουανέτα παραμένει πέρα απ’ όλα τα άλλα το σύμβολο ενός παρακμιακού στυλ. Δεν είχα συνειδητοποιήσει στο παρελθόν ότι αυτοί οι άνθρωποι που κυβερνούσαν μια χώρα δεν ήταν παρά έφηβοι. Η καθημερινή ζωή στο πύργο των Βερσαλλιών ήταν γι’ αυτούς μια μορφή μαθητείας σ’ ένα δύσκολο περιβάλλον. Είναι λόγω αυτής της θέσης και της πολυπλοκότητας τη που μ’ ενδιέφερε η Μαρία Αντουανέτα».
marie1.jpgΚαι συνεχίζει: «Δεν έκανα μια πολιτική ταινία για τη γαλλική επανάσταση έκανα το πορτραίτο ενός χαρακτήρας της Μαρίας Αντουανέτας και η θεαματική των προηγουμένων ταινιών επίσης υπάρχει σ’ αυτή την ταινία. Πάντα με έλκυε ο 18ος Αιώνας στη Γαλλία. Ήξερα τόσα λίγα, γι’ αυτή την ιδιωτική της πλευρά. Η ταινία είναι μια ιστορία για εφήβους στις Βερσαλλίες έτσι ήθελα να έχει τη ενέργεια της νεότητας, μια εφηβική αίσθηση".
Η Kirsten Dunst που στην ταινία υποδύεται τη Μαρία Αντουανέτα δηλώνει: «Η Sofia μου έδωσε την ελευθερία να ’μια εγώ και να μην περιοριστώ απεικονίζοντας μια ιστορική προσωπικότητα μ’ ένα αυστηρό και πειθαρχημένο τρόπο. Για μένα ήταν σημαντικό να βρω την ουσία της προσωπικότητας της και πώς να με κάνει να συγκινηθώ. Όλη η διαδικασία της ταινίας έγινε για μένα μια πολύ αισθησιακή εμπειρία. Το να υποδυθώ αυτό τον χαρακτήρα ήταν κάτι που βγήκε από πολύ βαθιά μέσα μου».
Αναφερόμενη στη μουσική της ταινίας η Sofia Copolla επισημαίνει: «Ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα μείγμα μουσικής του 18ου αιώνα και σύγχρονης μουσικής, να χρησιμοποιήσω μια μουσική η οποία να έχει το συναισθηματικό χαρακτηριστικό που θα έπρεπε να’ χει η σκηνή στην οποία ακούγεται. Όταν η ηρωίδα πηγαίνει στο χορό είναι ενθουσιασμένη έτσι επέλεξα μουσική που να δίνει όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή την αίσθηση. Γι’ αυτό ήθελα να κάνω μια ανάμειξη σύγχρονης και παλιάς μουσικής».
Η τραγουδίστρια Marianne Faithfull υποδύεται τον χαρακτήρα της Μαρίας Θηρεσίας και δηλώνει: «Πιστεύω ότι ο χαρακτήρας της Μαρίας Θηρεσίας είναι ένας πολύ πολύπλοκος χαρακτήρας. Υπάρχει σ’ αυτή ένα στοιχείο πολύ ανθρώπινο, όμως κατά κάποιο τρόπο είναι ένα τέρας. Αυτό που έκανε με την Μαρία Αντουανέτα είναι τερατώδες».
Η ενδυματολόγος της ταινίας Milena Canonero σχολιάζει ως εξής την εικόνα της ταινίας. «Η Sofia δεν ήθελε να κάνουμε ένα tableau vivant της εποχής. Ήθελε μια ταινία φρέσκια με αναφορές στο σήμερα. Δεν ήθελε να αναπαράγουμε την Μαρία Αντουανέτα που βλέπουμε σ’ άλλες ταινίες ή σε πίνακες διασήμων ζωγράφων».

Δ. Μ.