του Davis Guggenheim
truth1.jpg
Έχοντας στο κέντρο έναν πολιτικό, τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επί προεδρίας Bill Clinton, το δημοκρατικό Al Gore, το ντοκιμαντέρ καταγράφει τον αγώνα του για την αποτροπή των οικολογικών καταστροφών. Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2000 ο Al Gore ξεκίνησε μια εκστρατεία για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη η οποία και προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ο Al Gore εξηγεί σε συνέντευξη τύπου στο φεστιβάλ Κανών 2006 σχετικά: «Είναι μια επείγουσα κατάσταση για όλο τον πλανήτη: είναι μια ηθική πρόκληση, μια πρόκληση για να κατανοήσουμε και να απαντήσουμε άμεσα. Είναι μια κρίση του κλίματος και απαιτεί μια απάντηση σε επίπεδο ηθικής». Και συνεχίζει: «Νομίζω ότι μέχρι πρόσφατα οι ΗΠΑ ζούσαν μέσα σ’ ένα δικό του κόσμο όσον αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη. Όμως ο υπόλοιπος κόσμος είχε αναγνωρίσει τον κίνδυνο και είχε υπογράψει την παγκόσμια συμφωνία. Πεποίθηση μου είναι ότι οι πολίτες είναι πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς. Επιπλέον πιστεύω ότι είναι ευκαιρία τα επόμενα δύο χρόνια να εξαναγκασθούν οι Bush και Cheney να αλλάξουν την θέση τους γι’ αυτή την κρίση».
truth2.jpgΟ σκηνοθέτης της ταινίας Davis Guggenheim σχολιάζει σχετικά με την αποδοχή της ταινίας στις ΗΠΑ: «Πήγα μαζί με τον Al και τους παραγωγούς σε αρκετές αμερικάνικες πόλεις για την προβολή της ταινίας. Όταν τα φώτα άναβαν οι θεατές χειροκροτούσαν όρθιοι και τα μάτια τους έλαμπαν. Ο λόγος νομίζω ότι όταν διαβάζεις κείμενα για την υπερθέρμανση του πλανήτη τους σου προκαλείται άγχος. Ο Al έκανε όμως εξαιρετική δουλεία, συγκεντρώνοντας τις πληροφορίες, συνδέοντας τες και προτείνοντας λύσεις. Έτσι στο τέλος της ταινίας γνωρίζουν ποιο είναι το πρόβλημα και κατανοούν γιατί είναι επείγον. Έχουν μπει σ’ ένα δρόμο για να αισθάνονται οι ίδιοι καλύτερα και για να αλλάξουν τον κόσμο». Και υπογραμμίζει: «Ο λόγος που κάναμε αυτή την ταινία είναι ότι το μήνυμα του Al δεν είναι πολιτικό μήνυμα. Το μήνυμα της ταινίας αφορά όλες τις πολιτικές πλευρές».