(Ξημερώνει)
του Marcel Carné
le-jour-se-leve.jpg

Ένα πενταόροφο κτίριο υψώνεται στη μέση του μιας εργατικής γειτονιάς. O Φρανσουά (Jean Gabin) δολοφονεί τον Βαλεντίν (Jules Berry)  και κλειδώνεται στο δωμάτιό του, στην κορυφή του κτιρίου. Σε λίγο συγκεντρώνεται πλήθος και καταφθάνουν αστυνομικές δυνάμεις που περικυκλώνουν το κτίριο και περιμένουν να ξημερώσει για να εφορμήσουν. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Φρανσουά ανατρέχει νοερά στο παρελθόν και ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων που τον οδήγησαν εκεί. 
H ταινία Le jour se lève θεωρείται ότι είναι η πρώτη ομιλούσα γαλλική ταινία, η οποία χρησιμοποιεί αναδρομές (flashbacks) ως εργαλείο αφήγησης. Μάλιστα αυτός ο τρόπος αφήγησης στις τότε πρώτες δοκιμαστικές προβολές είχε παραξενέψει τους θεατές. Γι αυτό το λόγο ο  Carné, για να διευκρινίσει τους τρεις χρόνους της αφήγησης, πρόσθεσε μια επεξηγηματική κάρτα ακριβώς πριν τα αρχικά credits, που έγραφε: «Ένας άνθρωπος γίνεται δολοφόνος. Καθώς οχυρώνεται στο δωμάτιό του, ανακαλεί στη μνήμη του τις συνθήκες που τον οδήγησαν εκεί.» 
Μια κλασική ταινία από τον Marcel Carné, εκπρόσωπο του του γαλλικού«ποιητικού ρεαλισμού». Βαθιά ανθρώπινη και ποιητικά ρεαλιστική η ταινία «ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ» («Le Jour Se Lève», 1939) αρχικα είχε απαγορευθεί από το καθεστώς του Vichy επί ναζιστικής κατοχής. Σήμερα θεωρείται ως αντιπροσωπευτική του γαλλικού «ποιητικού ρεαλισμού» (réalisme poétique).
Με τους Jean Gabin, Jacqueline Laurent, Arletty, Jules Berry.

(δ.τ.)