(Αγάπη)
του Michael Haneke
amour1.jpg

Ο Ζορζ και η Αν είναι ένα ευτυχισμένο ηλικιωμένο ζευγάρι που ζουν σε ένα διαμέρισμα στο κέντρο του Παρισιού. Η ζωή τους κυλάει όμορφα ανάμεσα σε μουσικά κονσέρτα και λογοτεχνικά βιβλία, μέχρι τη στιγμή που η Αν προσβάλλεται από εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Ζορζ αναλαμβάνει τη φροντίδα της, σε μία δύσβατη πορεία μέχρι τέλους.
Στην Αγάπη, ύστερη δημιουργία του Χάνεκε και βραβευμένη με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, ο σκηνοθέτης καταπιάνεται για μία ακόμη φορά με το «αγαπημένο» του θέμα, αυτό της εισβολής, της παραβίασης και του εγκλωβισμού. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, η απειλή είναι εσωτερική· έρχεται από το ίδιο το σώμα της ηρωίδας και καταδικάζει αυτή και τον σύζυγό της σε ένα αναπόφευκτο παιχνίδι με το θάνατο. Με τα χαρακτηριστικά μακρόσυρτα και αποστασιοποιημένα πλάνα του, την παντελή έλλειψη μουσικής επένδυσης (εκτός δύο σύντομων σκηνών) και την εξαιρετική κινηματογράφηση των εσωτερικών χώρων, ο Χάνεκε καταφέρνει να οδηγήσει το θεατή βαθιά μέσα στη σπαρακτική καθημερινότητα του ζευγαριού, φτάνοντας στον πυρήνα της ύπαρξής τους, που δεν είναι άλλος από την αγάπη, η οποία βρίσκεται παντού: σε κάθε βλέμμα και άγγιγμα των δύο πρωταγωνιστών, σε καθημερινές κουβέντες, σε κάθε ιστορία που διηγείται ο Ζορζ στην Αν. Ένα αριστουργηματικό φιλμ που καταφέρνει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο συναισθηματικό σύμπαν, αποφεύγοντας τις «μεγάλες» σκηνές και τους βαρύγδουπους διαλόγους. «Δεν θυμάμαι την ταινία, αλλά το συναίσθημα», λέει ο Ζορζ στην Αν, και ο Χάνεκε κλείνει το μάτι στο θεατή, φανερώνοντάς του τον σκοπό του. Με δύο εξαιρετικές ερμηνείες από την 85χρονη Εμμανουέλ Ριβά (Χιροσίμα, αγάπη μου) και τον 82χρονο Ζαν Λουί Τρεντινιάν (Τρία χρώματα: Η Κόκκινη Ταινία), η Αγάπη είναι μια από τις κορυφαίες στιγμές του Μίκαελ Χάνεκε, καθώς και μία από τις σημαντικότερες ταινίες της τελευταίας δεκαετίας.

- Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών, Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, Καλύτερη ξένη ταινία στις Χρυσές Σφαίρες, Βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και καλύτερης γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας στους Εμανουέλ Ριβά και Ζαν-Λουί Τρεντινιάν από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, Βραβείο Γκόγια για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία, Βραβεία Bafta καλύτερης ταινίας και καλύτερης γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας στο πρωταγωνιστικό δίδυμο, Βραβεία Σεζάρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου και καλύτερης γυναικείας και ανδρικής ερμηνείας, Βραβείο David di Donatello για την καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία και πολλά άλλα βραβεία σε όλο τον κόσμο.
Με τους:    Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert.

(δ.τ.)