(Η ιστορία του Hedi)
του Mohamed Ben Attia
b_505X0_505X0_16777215_00_images_1718_hedi-2.jpg

Ένας νεαρός άνδρας μπροστά στον καθρέφτη. Δένει τη γραβάτα του. Μια σκηνή, μια κίνηση απολύτως ανδρική.
Τυνησία. Το αστικό κέντρο μιας αραβικής πόλης. Ένας επικείμενος γάμος. Η εργασία και οι πιέσεις της. Η δυναστική παρουσία της μητέρας. Οι οικογενειακές δεσμεύσεις. Και … τα ανεκπλήρωτα όνειρα.
Ο Hedi (στο ρόλο ο βραβευμένος στο φεστιβάλ του Βερολίνου Majd Mastoura) είναι το κεντρικό και κυρίαρχο πρόσωπο αυτής της ταινίας. Πωλητής της Peugeot, λίγο πριν το γάμο του θα βιώσει τις συνέπειες μιας σφοδρής προσωπικής κρίσης. Η γνωριμία του με μια νεαρή χορεύτρια, την Rim (στο ρόλο η γήινη Rym Messaoud), κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού, θα τον θέσει ενώπιον βασανιστικών διλλημάτων.
Με φόντο μια μετα-επαναστατική Τυνησία και ακολουθώντας τον ήρωα κατά πόδας, πολλές φορές με την κάμερα στο χέρι, ο σκηνοθέτης σχεδιάζει το πορτρέτο ενός νεαρού άνδρα: λιγομίλητος, ανέκφραστος, μάλλον κουρασμένος από τη ζωή, με πρόσωπο σχεδόν αινιγματικό, όπου τίποτα δεν αποκαλύπτεται ο ήρωας μοιάζει να είναι το έρμαιο των επιθυμιών άλλων. Ασφυκτιά, χωρίς ζωτικό χώρο και χρόνο. Αποδέκτης των πιέσεων των άλλων, ζει μια ζωή μέσα στο ρεύμα. Πότε κόντρα σ’ αυτό.
Την έκρηξή του αποτυπώνει η ταινία στην κορύφωσή της. Τις όψεις μιας ανδρική κρίσης, όπως αυτή παρουσιάζεται στο κενό συναισθημάτων (και μηνυμάτων) πρόσωπο αυτού νεαρού άνδρα.
Ό,τι τροφοδοτεί την κρίση, ό,τι εκτροχιάζει τον ήρωα από το προδιαγεγραμμένο (και τακτοποιημένο) μέλλον του δεν είναι η γυναικεία παρουσία -ο ίμερος και η κλινοπάλη- αλλά μάλλον τα ματαιωμένα όνειρα. Ό,τι δεν πρόκειται να διεκδικηθεί και γι’ αυτό ποτέ δεν θα υλοποιηθεί. Ο ίμερος και η κλινοπάλη απλώς πυροδοτεί την έκρηξη και την αλλαγή πορείας, την εκτροπή. Η αναμέτρηση μ’ όσα όνειρα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν θέτει τον ήρωα μπροστά στο προδιαγεγραμμένο μέλλον του και αντιμέτωπο το κενό του. Το χάσμα είναι μεγάλο
Εκφράζοντας τα συναισθήματά του με ένταση, ορθώνοντας το ανάστημα του και βαδίζοντας κόντρα στο ρεύμα, ο νεαρός αυτός άνδρας διεκδικεί τώρα το μέλλον του. Κάνει την (ανδρική) επανάστασή του.

Δημήτρης Μπάμπας