της Manuela Martelli
(οι δηλώσεις της σκηνοθέτιδος)
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_1976.jpg

Όταν ήμουν στην εφηβεία άρχισα να αναρωτιέμαι για τη γιαγιά μου από την πλευρά της μητέρας μου, την οποία δεν γνώρισα ποτέ. Υπήρχε ένα φωτοστέφανο μυστηρίου γύρω της, αλλά εγώ δεν μπορούσα πραγματικά να καταλάβω τι ήταν. Στο σπίτι στο σαλόνι είχαμε μια σειρά από αντικείμενα φτιαγμένα από εκείνη.: κεραμικά, πίνακες ζωγραφικής ή σχέδια και ένα γλυπτό. μιας γυναίκας. Εκτός από ό,τι μου έλεγε μερικές φορές η μητέρα μου για εκείνη, αυτά τα αντικείμενα ήταν σαν υποδείξεις που προκαλούσαν την περιέργεια γι' αυτήν. Μιλώντας με την νταντά μου την Ιδόλια (που πρέπει να πω ότι είναι ένας πραγματικός θεσμός στο σπίτι, όπως σε πολλές οικογένειες της ανώτερης μεσαίας τάξης... στη Χιλή), ανακάλυψα ότι η γιαγιά μου είχε αυτοκτόνησε. Η μητέρα μου και κάποιοι από τους συγγενείς της οικογένειάς μας το εξηγούσαν ως αποτέλεσμα της κατάθλιψης. Όμως για μένα η αίσθηση της μυστηρίου που ένιωθα όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν... για την αυτοκτονία αυτή καθαυτή, αλλά περισσότερο ήταν η περιέργεια για μια νοικοκυρά που δεν ήθελε ποτέ να είναι απλά και μόνο νοικοκυρά. Αυτό το σχεδίασε το περίγραμμα ενός χαρακτήρα που θα ήθελα να παρατηρήσω.
(...) Σκέφτηκα πως δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε πως όσα γίνονται έξω από τους τοίχους του σπιτιού μας δεν παρεισφρύουν στον ιδιωτικό μας χώρο… Αναρωτήθηκα: ποιοι είναι οι μηχανισμοί που μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε να ζούμε τις ζωές μας, όταν εκεί έξω κάποιοι πετάνε τους συμπολίτες μας στη θάλασσα;
(...) Ο ήχος είναι πολύ σημαντικός στην ταινία επειδή επίσης  είναι στο μυαλό της Carmen. Ο ήχος μπορεί να γίνει διακριτικά υποκειμενικός. Νομίζω επίσης ότι η ταινία ασχολείται πολύ με την ιδέα του αόρατου, και τι καλύτερο από τον ήχο που μπορεί να το αντικατοπτρίσει αυτό. Όσον αφορά τη μουσική, νιώθω ότι υπήρξε μια στιγμή στο σύγχρονο κινηματογράφο όπου η μουσική δεν ήταν πολύ ορατή και επηρεάστηκα αρκετά από αυτό. Αλλά μετά, σε κάποιο σημείο, σκέφτηκα... "γιατί να περιορίζω τον εαυτό μου;" Αγαπώ τη μουσική και αγαπώ αυτό που οι εικόνες και η μουσική μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις. Έτσι άρχισα να σκέφτομαι την ταινία σαν ένα σύνολο με τη μουσική, και αναρωτιόμουν ποια θα έπρεπε να είναι τα χαρακτηριστικά της. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να πάω ενάντια στην προκαθορισμένη αντίληψη της ορχηστρικής μουσικής για τις ταινίες εποχής.
(...) Με ενδιέφερε η ιδέα της μυθοπλασίας μέσα στο μυαλό της Carmen. Πώς αντιμετώπιζε αυτό που περνούσε; Και σκέφτηκα ότι ήταν ενδιαφέρον να έχουμε μια υπόνοια του φανταστικού της κόσμου, κοιτάζοντας τις ταινίες που παρακολουθεί συνέχεια. Μου αρέσει το πώς αυτός ο φανταστικός κόσμος διεισδύει στο μυαλό της για να κάνει ό,τι κάνει και πώς στο τέλος διαλύεται. Μου φάνηκε επίσης ενδιαφέρον να δω την αντίθεση ανάμεσα σε ό,τι έδειχνε η τηλεόραση ενώ την ίδια στιγμή κάτι φρικτό συνέβαινε εκεί έξω στην πραγματικότητα.

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)