της Guka Omarova
schizo.jpg
Κεντρινό θέμα της ταινίας είναι η βίαιη ενηλικίωση ενός 15χρονου και η απρόοπτη οικειότητα που απολαμβάνει με μια νεαρή γυναίκα.
Καζακστάν αρχές της δεκαετίας του 90. Πυγμαχικοί αγώνες χωρίς κανόνες. Το έπαθλο μια παλιά Μερσεντές. Στους παράνομους αγώνες πυγμαχίας δεν υπάρχουν κανόνες... μέχρι να χυθεί αίμα!
Ο 15χρονος Μουσταφά, με το ψευδώνυμο «Schizo», προσλαμβάνεται από τον φίλο της μητέρας του να βρίσκει άντρες πρόθυμους να συμμετάσχουν σε παράνομους αγώνες πυγμαχίας. Η ζωή του θα αλλάξει για πάντα όταν ένας νεαρός τραυματίζεται θανάσιμα σε έναν αγώνα και ζητά από τον Schizo να παραδώσει το χρηματικό βραβείο στη φίλη του και στο μικρό τους γιο. Τηρώντας την υπόσχεσή του, ο Schizo πηγαίνει τα χρήματα στην γυναίκα, την οποία και ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Τώρα ξέρει για ποιον πρέπει να βγάλει χρήματα, όποιο κι αν είναι το κόστος.
Προσανατολισμένη σε δύο απόκληρους της κοινωνίας -την νεαρή γυναίκα και τον 15χρονο ήρωα- η σκηνοθεσία εστιάζει στην θερμότητα των συναισθημάτων τους, καθώς ζουν σ' ένα σκληρό και ανελήετο κόσμο.
H σκηνοθέτις της ταινίας Guka Omarova γεννήθηκε στο Καζακστάν, το 1968. Σπούδασε δημοσιογραφία και σκηνοθεσία. Έχει εργαστεί ως ηθοποιός και δημοσιογράφος. έχει συμμέτεχει στην συγγραφή του σενάριου της ταινίας Αδελφές του Sergey Bodrov Jr, έχει σκηνοθετήσεις δύο μικρού μήκους και ένα ντοκιμαντέρ αποτελούν το παρελθόν της. Το Schizo, που είναι και η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της και προβλήθηκε στο τμήμα Un Certain Regard του Φεστιβάλ Kαννών 2004. Από το 2001 ζει στο Ρότερνταμ με τον γιο της.
"Ήταν δύσκολη η κινηματογράφηση αληθινών πυγμάχων", δηλώνει Guka Omarova για την ταινία. "Δεν γνωρίζουν πώς να υποδυθούν, να κάνoυν κάτι στα ψέματα, πυγμαχούν με όλη τους την δύναμη". Και συνεχίζει "Όλοι μας ανησυχούσαμε λίγο γιατί αν υπήρχε ένα αληθινό knock-out δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τα γυρίσματα. Νομίζω ότι όσοι είναι πυγμάχοι και τακτικοί θεατές αγώνων πυγμαχίας θα αντιληφθούν ότι είναι πραγματικοί αγώνες".

(Πηγή: Κατάλογος Φεστιβάλ Καννών 2004)