του Zhang Yimou
road1.jpg

Bραβευμένη με  Αργυρή Αρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2000, η ταινία του Ζανγκ Γιμού/ Zhang Yimou είναι η δυναμική επιστροφή ενός σκηνοθέτη που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο δυτικό κόσμο, κυρίως για την ικανότητά του να κινηματογραφεί -με ένταση και ευαισθησία- γυναίκες που βιώνουν τον έρωτα στα όρια. Ετσι και εδώ, όπως και στο παρελθόν, η ταινία εστιάζει λιγότερο στον πρωταγωνιστή της και περισσότερο στην ηρωίδα -και στις δύο φάσεις της ζωής της: ως νεαρής ερωτευμένης, αλλά και ως ηλικιωμένης που θρηνεί, με δραματικό τρόπο, την απώλεια του αγαπημένου της.
Η ιστορία ξεκινά με τον γιό της ηρωίδας, όταν μετά από πολλά χρόνια, επιστρέφει στο χωριό, όπου γεννήθηκε στη Βόρεια Κίνα.Ο πατέρας του - δάσκαλος στο επάγγελμα - πέθανε ξαφνικά και ο Γιούσενγκ βιάζεται να βρεθεί στο πλευρό της μητέρας του και να τη βοηθήσει στην προετοιμασία της κηδείας. Ομως η ηλικιωμένη γυναίκα θέλει οπωσδήποτε να ακολουθήσει κατά γράμμα το παραδοσιακό εθιμοτυπικό της τελετής, παρά το γεγονός ότι οι καιροί έχουν αλλάξει. Σύμφωνα με το έθιμο, θα υφάνει η ίδια το πένθιμο ύφασμα στον αργαλειό, ενώ οι συγχωριανοί τηςοφείλουν να μεταφέρουν το φέρετρο από το νοσοκομείο στον τόπο ταφής, παρά την πολύ μεγάλη απόσταση και τις δυσχερείς καιρικές συνθήκες.
Μέσα απο ένα μεγάλο φλασμπακ παρακολουθούμε την ερωτική ιστορία των γονιών του πρωταγωνιστή: εικόνες από τη γνωριμία των γονιών του, από τον έρωτα τους. Η Ζάο Ντι ήταν μόλις 18 ετών, όταν ο εικοσάχρονος Λούο Τσάνγκγου έφτασε στο χωριό ως ο νέος δασκάλος. Εκείνος σύντομα την ερωτεύτηκε, καθώς ήταν η πιο όμορφη κοπέλα της περιοχής. Η ρομαντική σχέση τους, όμως, διακόπηκε απότομα όταν εκείνος αναγκάστηκε να ξαναγυρίσει στην πόλη, λόγω  πολιτικών προβλημάτων. Η τελική επανασύνδεσή τους οδήγησε στο γάμο τους - τον πρώτο από έρωτα και όχι από προξενιό στο χωριό - και από τότε δεν χώρισαν ποτέ.
Ο Γουσένγκ αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να σεβαστεί την επιθυμία της μάνας του, έτσι προσφέρει τα χρήματα για να μεταφερθεί το φέρετρο στον μακρινό τόπο της ταφής. Την ημέρα της κηδείας, όμως, πάνω από εκατό παλιοί μαθητές του νεκρού δασκάλου προθυμοποιούνται να κουβαλήσουν εναλλάξ το φέρετρο, μέσα στη χιονοθύελλα και χωρίς καμία αμοιβή. Προτού πάρει τον δρόμο του γυρισμού για την πόλη, ο Γουσένγκ τιμά συμβολικά την τελευταία επιθυμία του πατέρα του: περνάει την τελευταία μέρα στο χωριό κάνοντας μάθημα στα παιδιάκια, μέσα στην ίδια τάξη όπου δίδασκε για πολλά χρόνια ο Λούο.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Zhang Yimou
ΠΑΙΖΟΥΝ: Zhang Ziyi , Sun Honglei , Zheng Hao , Zhao Yuelin and Li Bin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Hou Yong