του Ang Lee
tiger2.jpg
Βασικοί χαρακτήρες στην ταινία είναι τέσσερις πολεμιστές που ζουν κατά τη διάρκεια της Δυναστείας των Τσινγκ, στην Κίνα του 19ου αιώνα. Πάθη ανεκπλήρωτα σε μια κοινωνία, όπου ο έρωτας βρίσκεται σε εξορία και όπου η τιμή, το καθήκον και η παράδοση είναι καθολικές αξίες.
Στο κέντρο της αφήγησης βρίσκονται δύο γυναίκες, των οποίων οι διαδρομές της ζωής συναντιούνται. Δεινές πολεμίστριες και οι δύο αγωνίζονται ενάντια στην μοίρα τους. Η μία παλεύει να ξεφύγει από τα δεσμά της καταπιεστικής κοινωνίας, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την οριστική παύση των αριστοκρατικών προνομίων της και την απαρχή μιας περιθωριακής αλλά γεμάτης πάθος ζωής. Ενω η δεύτερη παλεύει για τη δικαιοσύνη και την τιμή και αργεί να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις της ανολοκλήρωτης αγάπης. Τα παιχνίδια της μοίρας και ένα πολύτιμο σπαθί τις οδηγούν σε μια βίαιη και απρόβλεπτη δοκιμασία. Μοναδική κατάληξη, η ανάγκη για μια οριστική απόφαση.
tiger1.jpgΟι δύο ερωτικές ιστορίες που βρίσκονται στο κέντρο της πλοκής διανθίζονται με σκηνές μάχης που αψηφούν όλους τους φυσικούς νόμους αλλά και με διαλόγους που εκφράζουν βασικές θέσεις της κινέζικης φιλοσοφίας. Ο Ανγκ Λι/  Ang Lee κινηματογραφεί  ήχους και εικόνες που παραπέμπουν στην Κίνα του 19ου αιώνα, ενώ παράλληλα τα ψηφιακά εφέ της ταινίας, επιτρέπουν τους ηθοποιούς του, να χορεύουν πάνω σε τοίχους, στο νερό ή ακόμη και στον αέρα.
Το ΤΙΓΡΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΚΟΣ/ Crouching Tiger, Hidden Dragon ανήκει σ' ένα είδος μαγικού σινεμά που σκοπό έχει τον εντυπωσιασμό του θεατή. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της, εκτός συναγωνισμού, στο Φεστιβάλ Καννών 2000.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ang Lee
ΣΕΝΑΡΙΟ: James Schamus, Kuo-Rong Tsai, Wang Hui Ling
ΠΑΙΖΟΥΝ: Chang Zheng, Chow Yun-fat, Michelle Yeoh Zhang Ziyi, Zheng Pei-Pei
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Bao Dexi