του Kinji Fukasaku
battle.jpg
Ταινία που προκάλεσε αμηχανία με την ωμότητα και τον κυνισμό της το Battle Royale ανήκει σ' ένα είδος ταινιών που περιγράφουν ένα μέλλον δυσοίωνο και ερεβώδες. Οι ομοιότητες με το A Clockwork Orange του Stalnley Kubrick δεν βρίσκονται τόσο στην αφήγηση όσο στο βαθύτερο πυρήνα της δραματικής πλοκής: ο μισανθρωπισμός αποτελεί το κυρίαρχο μοτίβο στην δραματική πλοκή.
Η αφήγηση διαδραματίζεται στο κοντινό μέλλον. Η ανεργία, η οικονομική κρίση και η αστάθεια χαρακτηρίζουν την κοινωνία του μέλλοντος. Μπροστά σ' αυτή τη κατάσταση η νεολαία έχει εξεγερθεί: το εκπαιδευτικό σύστημα βρίσκεται υπό κατάρρευση και η ανυπακοή χαρακτηρίζει την συμπεριφορά των μαθητών. Για να επιβάλλει την τάξη η εξουσία εφαρμόζει το νόμο Battle Royale. Σύμφωνα μ' αυτόν μια φορά τον χρόνο μία σχολική τάξη μεταφέρεται σ' ένα ερημονήσι. Εκεί όλοι οι μαθητές εφοδιάζονται με όπλα και καλούνται να σκοτώσουν τους συμμαθητές τους. Σύμφωνα με τον νόμο, μόνο ένας θα φύγει από το νησί: ο μοναδικός επιζών. Αυτός θα επιστρέψει πίσω ως νικητής και ως παράδειγμα για το που μπορεί να οδηγήσει η εγκληματική συμπεριφορά.
Η ταινία μοιάζει ως μια βίαιη παραλλαγή τηλεπαιχνιδιών τύπου Big Brother. Έγκλειστοι στο περιορισμένο χώρο ενός νησιού οι παίκτες καλούνται να επιβιώσουν με κάθε μέσο. Η σκηνοθεσία εμμένει στις σκηνές των συγκρούσεων- μονομαχιών μεταξύ των μαθητών. Παράλληλα όμως υπογραμμίζει πώς οι δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης που χαρακτηρίζουν τους μαθητές μιας τάξης, σιγά -σιγά καταρρέουν μπροστά στο φάσμα του επερχόμενου θανάτου. Η καχυποψία και το ένοχο παρελθόν έρχεται στην επιφάνεια και προκαλεί τον θάνατο. Όμως αυτοί που στο τέλος θα επιβιώσουν είναι αυτοί που δεν θα αποδεχτούν το παιχνίδι και τους κανόνες του.

Δημήτρης Μπάμπας

Kinji Fukasaku- Battle Royale (DVD, περιοχής 2, με αγγλικούς υποτίτλους)