του Andrew Chen
chinese.jpg
Ταινία κινουμένων σχεδίων στο ύφος των γιαπωνέζικων Anime, αποτελεί διασκευή της γνωστής ταινίας με ηθοποιούς A Chinese Ghost Story που σκηνοθέτησε ο Tsui Hark (Blade). Μια ταινία που είχε γνωρίσει ιδιαίτερη επιτυχία στη αγορά του Χονγκ Κονγκ με συνέπεια να την ακολουθήσουν άλλες δύο συνέχειες. Παραγωγός και ουσιαστικά συν-δημιουργός σ' αυτή την ταινία κινουμένων σχεδίων είναι ο σκηνοθέτης της πρωτότυπης ταινίας Tsui Hark, ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα στο σινεμά των πολεμικών τεχνών (παραγωγός μεταξύ άλλων και των πρώτων ταινιών του John Woo).
Η υπόθεση περιστρέφεται γύρω από τις περιπέτειες ενός νεαρού άνδρα, καθώς αυτός αναζητά την αγαπημένη του. Τον έχει εγκαταλείψει για να παντρευτεί έναν άλλο άνδρα και ο ήρωας περίλυπος περιπλανιέται, έχοντας ως σύντροφο μόνο το σκύλο του. Φαντάσματα, ζωτικά, τέρατα, δαίμονες και κακά πνεύματα συναντά στο δρόμο του ο ήρωας. Μια συνάντηση όμως θα είναι καθοριστική: στο πρόσωπο ενός γοητευτικού ξωτικού θα γνωρίσει την αληθινή αγάπη και τον έρωτα. Μια αγάπη όμως χωρίς μέλλον αφού οι δύο ερωτευμένοι ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους. Όμως σε μια απροσδόκητη εξέλιξη των πραγμάτων και αφού έχουν υπερνικήσει κάθε εμπόδιο οι δύο αγαπημένοι θα βρουν την λύση. Βασισμένη σε λαϊκούς θρύλους και παραμύθια της Κίνας, η ταινία είναι στην ουσία μια ιστορία ενηλικίωσης: ένας νέος γνωρίζει τον πραγματικό κόσμο και βρίσκει την αληθινή αγάπη.
Εξαιρετικά γραφικά και λαμπερά χρώματα βυθίζουν τον θεατή σ' ένα μαγικό σύμπαν όπου τα πάντα είναι δυνατά. Στον αντίποδα των ταινιών του Ντίσνεϊ αυτά τα κινούμενα σχέδια απευθύνονται σ' ένα κοινό ενηλίκων.

Δημήτρης Μπάμπας

Andrew Chen -Chinese Ghost Story (Anime) (DVD περιοχής 1, με αγγλικούς υποτίτλους).