του Tsui Hark
hark.jpg
Η ταινία θεωρείται κλασική για τον σινεμά των πολεμικών τεχνών. Η επιτυχία της οδήγησε τον σκηνοθέτη να γυρίσει άλλες δύο συνέχειες.
Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο θρυλικός δάσκαλος πολεμικών τεχνών Wong Fei Hung. Το ιστορικό πλαίσιο της αφήγησης συντίθεται από τις απόπειρες των ξένων δυνάμεων (ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία) να καθυποτάξουν την Κίνα. Χρησιμοποιώντας τα πυροβόλα όπλα οι αποικιοκρατικές δυνάμεις σύντριψαν τις αντιστάσεις που πρόβαλλε ο κινεζικός λαός.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο ο κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας ήρωας που μάχεται για την τιμή της πατρίδας του. Επηρεασμένη από την ταινία του Sergio Leone Once upon a time in the West (όπως εξάλλου δηλώνει και ο τίτλος), η σκηνοθεσία δημιουργεί ένα έπος. Ωστόσο αυτό που έχει σημασία όπως και στα γουέστερν σπαγγέτι δεν είναι τόσο οι ιστορικές αφηγήσεις της ταινίας (αδιάφορες μάλλον για ένα δυτικό θεατή), αλλά το σκηνοθετικό ύφος.
Με κέντρο τις σκηνές των συγκρούσεων και μ' ένα ύφος που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και συνεχή κίνηση δημιουργείται ένα τελικό αποτέλεσμα που καθηλώνει τον θεατή. Σ' αυτό το είδος σινεμά η υπόθεση, οι χαρακτήρες, η δραματική πλοκή δεν έχει καμιά σημασία. Αυτό που συνιστά την ουσία της κινηματογραφικής εμπειρίας είναι η χορογραφία των συγκρούσεων: Είναι οι κινήσεις -αέρινες και χορευτικές- των σωμάτων, καθώς μάχονται.
Όσοι εντυπωσιάστηκαν από την ταινία ο Τίγρης και ο Δράκος εδώ θα βρουν το σημείο απ' όπου ξεκίνησαν όλα. Η έκδοση είναι εξαιρετικά φροντισμένη.

Δ. Μ.

Tsui Hark- Once Upon a Time in China
(DVD περιοχής 2, με αγγλικούς υποτίτλους)