του Hideo Nakata
ringu2.jpg

Ταινία που δημιούργησε αίσθηση όταν κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία, το Ring/ Ringu οικοδομεί την ατμόσφαιρα τρόμου όχι στα ειδικά εφέ, αλλά στο υπονοούμενο και στην αφηγηματική εκκρεμότητα. Υποβάλλει στον θεατή ένα κλίμα ανασφάλειας που παράγεται από ένα γεγονός εξαιρετικά σινεφίλ: το αμάρτημα (ή η ενοχή) των θυμάτων σ' αυτήν την ταινία τρόμου είναι το γεγονός ότι παρακολούθησαν μια βίντεο κασέτα.
Κεντρικό πρόσωπο της αφήγησης είναι μια δημοσιογράφος που ερευνά μια σειρά μυστηριωδών φόνων που συμβαίνουν σ' ένα λύκειο. Όταν μαθαίνει ότι όλα τα θύματα είχαν δει μια μυστηριώδη βιντεοκασέτα θα την αναζητήσει. Όμως οι εικόνες αυτής της βιντεοκασέτας κρύβουν μία κατάρα. Η δημοσιογράφος θα δει την βιντεοκασέτα, θα σημαδευτεί από την κατάρα και θα ανακαλύψει το μυστικό της. Ζώντας υπό προθεσμία θα προσπαθήσει να εξορκίσει το κακό, να σταματήσει τον επερχόμενο θάνατο. Η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται όλη η αφήγηση είναι η περιέργεια. Η δημοσιογράφος είναι περίεργη να ανακαλύψει την αιτία των φόνων, η δημοσιογράφος είναι περίεργη να δει τι δείχνει η βιντεοκασέτα.
ringu1.jpgΗ ταινία είναι ένα σχόλιο για την ακόρεστη δίψα για εικόνες που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό. Παράλληλα όμως είναι και ένα σχόλιο για τις κρυφές σημασίες που κρύβουν οι εικόνες, για το παρελθόν που στοιχειώνει το παρόν. Για να λύσει η δημοσιογράφος το αίνιγμα θα πρέπει να λειτουργήσει ως κριτικός: καλείται να αποκαλύψει το κρυφό νόημα των εικόνων.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Ηideo Nakata βάσισε το σενάριο στο ομώνυμο βιβλίο του Koji Suzuki, ο οποίος άντλησε τον μύθο από το γιαπωνέζικο λαϊκό θρύλο με τον τίτλο Bancho Sarayashiki.

Ο Hideo Nakata γεννήθηκε στην Ιαπωνία, το 1961. Ξεκίνησε ως βοηθός σκηνοθέτης σε ταινίες S&M πορνό. Ghost Actress (1996) είναι η πρώτη του: ένα στοιχειωμένο από φαντάσματα σχολείο, χαρακτήρες από ξεχασμένες τηλεοπτικές σειρές και γυναίκες - απέθαντες προκαλούν τον τρόμο.
Το Ring (1998) παρ' όλο τον χαμηλό προϋπολογισμό υπήρξε μια επιτυχία στη Νοτιοανατολική Ασία και αντιγράφεται εν έτει 2002 από το Χόλιγουντ. Μια ιστορία φαντασμάτων με επιρροές από το Videodrome (Cronenberg). Ο  τρόμος προκαλείται από μια βιντεοκασέτα: όσοι την παρακολουθούν πεθαίνουν στο διάστημα μιας εβδομάδας. Η απουσία ειδικών εφέ αντισταθμίζεται από την πρωτοτυπία της σεναριακής ιδέας και από την υποβλητική ατμόσφαιρα των εικόνων. "Έχω επηρεαστεί από την ιαπωνική παράδοση αλλά και από βιβλία όπως Το στρίψιμο της βίδας του Henry James ή από ταινίες όπως το The Haunting (Robert Wise)".
Ring 0 (2000) και Ring 2 (1999) αφηγούνται τι προηγήθηκε και τι έπεται της αρχικής ιστορίας.

Δ. Μ.

Ηideo Nakata- Ringu
(DVD περιοχής 2, με αγγλικούς υποτίτλους)