του Takeshi Kitano
violent.jpg
Γυρισμένη το 1989 είναι η πρώτη ταινία του Ιάπωνα σκηνοθέτη. Ανήκει στο είδος των ταινιών yakuza (οι γιαπωνέζοι γκάνγκστερ) αν και το σκηνοθετικό ύφος της την κάνει να αποτελεί εξαίρεση μέσα στο είδος.
Κεντρικός χαρακτήρας είναι ένας αστυνομικός επιθεωρητής (τον υποδύεται ο ίδιος ο Kitano) που αποφασίζει να εκδικηθεί το θάνατο ενός φίλου του. Υπεύθυνη είναι η τοπική μαφία και η απόφαση του να τιμωρήσει τους ενόχους, μαζί με την βίαιη συμπεριφορά του θα τον οδηγήσουν εκτός αστυνομικού σώματος. Όταν μέλη της τοπικής yakuza θα απαγάγουν την αδελφή του, η δράση θα κορυφωθεί και η τελική μέτρηση θα είναι σφοδρή και βίαιη.
Σύμφωνα με έναν ευφυή χαρακτηρισμό ενός κριτικού η ταινία αποτελεί μια συνάντηση ταινιών τόσο διαφορετικών όπως Dirty Harry και The Searchers. Το μοτίβο της εκδίκησης καθοδηγεί τον κεντρικό χαρακτήρα και η προσωπική αίσθηση δικαίου σημαδεύει τις πράξεις του. Το πρόσωπο αυτό που υποδύεται ο Kitano χαρακτηρίζεται από στωικότητα, πολλές φορές απάθεια και ξαφνικές εκρήξεις βίας. Ζει ουσιαστικά μόνος του στον κόσμο και οι μόνες σχέσεις που έχει καταρρέουν και διαλύονται (όπως με τον φίλο του ή την αδελφή του). Αυτό το πρόσωπο, με πολλές ή λίγες παραλλαγές, υπάρχει σ' όλες τις ταινίες του σκηνοθέτη: αποτελεί την φιλμική persona του. Η στατική σκηνοθεσία και ένα διαβρωτικό μαύρο χιούμορ αποτελούν συστατικά στοιχεία του σκηνοθετικού ύφος. Η ταινία σημαδεύεται από ένα βαθύτατο πεσιμισμό και το σκοτάδι καλύπτει τη ψυχή του κεντρικού χαρακτήρα: αυτοί εξάλλου είναι οι θεμέλιοι λίθοι πάνω στους οποίους οικοδομείται όλο το έργο του Kitano.

Δ. Μ.

Takeshi Kitano- Violent Cop
(DVD περιοχής 1, με αγγλικούς υποτίτλους)