του John Woo
redclif2.jpg
208 μ.Χ., στις τελευταίες μέρες της Δυναστείας Χαν. Ο πρωθυπουργός Cao Cao πείθει τον Αυτοκράτορα Han πως ο μόνος τρόπος για να ενωθεί ολόκληρη η Κίνα, είναι η κήρυξη πολέμου στα βασίλεια του Xu στη Δύση και του Ανατολικού Wu στο Νότο. Ξεκινά μια στρατιωτική εκστρατεία, το μέγεθος της οποίας είναι άνευ προηγουμένου, με ηγέτη τον ίδιο. Μην έχοντας άλλη ελπίδα επιβίωσης, τα βασίλεια του Xu και του Ανατολικού Wu δημιουργούν μια παράδοξη συμμαχία. Μια σειρά από μάχες δύναμης και ευφυίας ακολουθούν, στη στεριά αλλά και στη θάλασσα, με κορύφωση τη μάχη του Πορφυρού Λόφου. Κατά τη διάρκεια της μάχης πυρπολήθηκαν 2.000 πλοία, ενώ η πορεία της κινέζικης ιστορίας άλλαξε για πάντα.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας John Woo δηλώνει σχετικά: "Όλοι μας έχουμε δει blockbusters του Χόλιγουντ. Ως κοινό είμαστε εντυπωσιασμένοι από τις σπουδαίες εικόνες και τον ήχο της νέας τεχνολογίας. Επίσης οι θεατές παγκοσμίως έχουν γνωρίσει το είδος του Κινεζικού κινηματογράφου, όπως είναι οι ταινίες κουνγκ-φου και δράσης. Παρ' όλα αυτά, τα Κινεζικά ιστορικά έπη σπανίως έχουν τις τεχνικές και τα χαρακτηριστικά που βρίσκουμε στα blockbusters του Χόλιγουντ. Το Κινεζικό σινεμά βρίθει από την πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το είδος των πολεμικών τεχνών.
redclif1.jpgΑυτές οι σκέψεις με ώθησαν να κάνω μια ταινία για τους ήρωες των Τριών Βασιλείων, που να μην έχει να κάνει με το είδος των ταινιών με πολεμικές τέχνες. Η ιστορία αυτή έλαβε χώρα 1800 χρόνια πριν στην Κίνα. Ήταν μια μάχη ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας. Μέσω αυτής μάθαμε για τη σπουδαία εξυπνάδα και γενναιότητα των ανθρώπων της Κίνας την εποχή εκείνη, που κατάφεραν να κατατροπώσουν τους εχθρούς τους. Πιστεύω ότι με την ομάδα που συνεργαστήκαμε και τη χρήση των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων, φτιάξαμε μια επική ιστορία που αγγίζει το επίπεδο των ταινιών του Χόλιγουντ. Σκοπός μου γι' αυτή την ταινία ήταν να υπερβεί τα πολιτιστικά και ιστορικά στεγανά, ώστε το κοινό της Δύσης να νιώθει ότι παρακολουθεί μια Ασιατική Τροία, ενώ το κοινό της Ανατολής να ανακαλύψει νέες πτυχές της ιστορίας που ήδη γνωρίζει."

(πηγή σημειώσεις για την παραγωγή)