49-karlovy-vary.jpg

Αξιοσημειώτη είναι η ελληνική παρουσία και στο 49ο φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι/ Karlovy Vary (4-12 Ιουλίου 2014), το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Το φεστιβάλ αυτό τα τελευταία χρόνια καταγράφει, ίσως με τον πιο ακριβή τρόπο, τις πιο σημαντικές εξελίξεις στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.

Συγκεκριμένα στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Karlovy Vary κάνει την πρεμιέρα της η «Νορβηγία», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Βεσλεμέ, ο οποίος πέραν της σκηνοθεσίας, είναι υπεύθυνος για το σενάριο και υπογράφει και τη μουσική του φιλμ.
Η ταινία διαγωνίζεται στο τμήμα «The East of the West», το οποίο φιλοξενεί πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια ή την πρώην Σοβιετική Ένωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περσινή του διοργάνωση το Φεστιβάλ είχε φιλοξενήσει τη Νορβηγία στο πρόγραμμα Work in progress.
Στο τμήμα Another View συμμετέχουν οι ταινίες Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα και Στο σπίτι του Αθανάσιου Καρανικόλα, στο τμήμα Ορίζοντες, που περιλαμβάνει πρόσφατες παραγωγές από όλο τον κόσμο, η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη Το μικρό Ψάρι -(Stratos), ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα Φόρουμ Ανεξάρτητων ταινιών συμμετέχει η ταινία του Ντανίλο Καπούτο με τίτλο Late Season, η οποία είναι ελληνική συμπαραγωγή.

Η Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ έχει σαν κεντρικό ήρωα τον Ζανό. 1984. Ο Ζανό φτάνει πρώτη φορά στην πόλη. Φωτοφοβικός, βρικόλακας, δεινός χορευτής, καίγεται, σκορπίζεται, χαραμίζεται σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη. Και το μόνο που θέλει είναι ένα «ζεστό κορίτσι». Στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα καταγώγιο, άντρο παρανόμων, συναντά την πόρνη Αλίκη και τον Νορβηγό ντίλερ Πήτερ. Μαζί τους αναλαμβάνει μια ύποπτη δουλειά που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα.
Η Νορβηγία φοράει παπούτσια γυαλιστερά, χορεύει ανάμεσα σε πολύχρωμα καθάρματα και δαγκώνει μόνο όποτε αυτή θελήσει.  “Η Νορβηγία κατεβαίνει στη Μεσόγειο”.
Παραγωγοί της ταινίας είναι οι Γιώργος Τσούργιαννης και Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος με συμπαραγωγούς τους Ελένη Μπερντέ και Γιάννη Βεσλεμέ. Η ταινία είναι σε παραγωγή της Horsefly Productions και σε συμπαραγωγή των Faliro House Productions, ΝΕΡΙΤ, Marni Films, Logline, Deepgreensea, Tugo Tugo, 2|35 και Κώστα Βαρυμποπιώτη.
xenia1.jpg
Η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Πάνου Χ. Κούτρα, Xenia, σε σενάριο του ίδιου, που συμμετείχε στο 67ο Φεστιβάλ Καννών αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, αφηγείται την ιστορία του Ντάνυ και του αδερφού του, Οδυσσέα, 16 και 18 ετών, οι οποίοι μετά το θάνατο της Αλβανής μητέρας τους, ξεκινούν ένα ταξίδι από την Κρήτη έως τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, που τους εγκατέλειψε όταν ήταν ακόμη παιδιά. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα είναι αποφασισμένοι να τον πείσουν να τους αναγνωρίσει, προκειμένου να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα τηλεοπτικό talent show που θα τους εξασφαλίσει μια καλύτερη ζωή.
Η ταινία είναι παραγωγή της 100% Synthetic Films ΕΠΕ και της Wrong Men, σε συμπαραγωγή των MPM Films, Entre Chien et Loup, Arte France Cinema, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΝΕΡΙΤ ΑΕ, NOVA, με τη συμμετοχή των Arte France,  Aide Au Cinemas du Monde, CNC Institut Francais και με την υποστήριξη των Eurimages, Media Programme, Κέντρο Κινηματογράφου της Federation Wallonie Bruxelles, Formovies. Τη διεθνή διανομή και τις πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pyramide Distribution ενώ η ελληνική διανομή ανήκει στη Feelgood Entertainment. Η ταινία βγαίνει σήμερα στις γαλλικές αίθουσες.

Στην ταινία Στο σπίτι κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Νάντια, η οποία ζει με τον Στέφανο, την Εύη και την κόρη τους Ίριδα σε ένα ευρύχωρο σπίτι στους λόφους του Μαραθώνα, με θέα στη θάλασσα. Οι τέσσερις τους έχουν στενές σχέσεις, σχέσεις οικογενειακές ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται. Εκεί εργάζεται η Νάντια. Καθαρίζει, μαγεύει, τους φροντίζει. Είναι η οικιακή βοηθός της οικογένειας. Ήταν μαζί τους από τότε που η Ίριδα είπε την πρώτη της λέξη. Στάθηκε στην Εύη όταν έχασε το δεύτερο παιδί της. Ένα σημαντικό γεγονός ωστόσο, θα αλλάξει δραματικά τις σχέσεις της Νάντιας και των εργοδοτών της, όταν έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση.
sto-spiti.jpgΗ ταινία Στο σπίτι συμμετείχε και στο πρόγραμμα Φόρουμ της φετινής Μπερλινάλε και απέσπασε το βραβείο της οικουμενικής επιτροπής. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Αθανάσιου Καρανικόλα, ο οποίος αναφέρει πως: «Το βασικό δίλημμα της ταινίας γεννήθηκε μετά από μια διαφωνία σχετικά με την ηθική», με παραγωγούς τους Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και Lasse Scharpen. Η παραγωγή ανήκει στις Oxymoron films, Shprn3, ZDF, με την υποστήριξη του Ε.Κ.Κ.

Στην ταινία Το Μικρό Ψάρι -(Stratos) πρωταγωνιστεί ο Στράτος, ο οποίoς  στα 19 του διέπραξε ένα έγκλημα πάθους. Πέρασε τη μισή του ζωή στη φυλακή, κάτω από την προστασία ενός αρχινονού του υποκόσμου, του Λεωνίδα. Μια μέρα, κατά τη διάρκεια μιας συμπλοκής ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, ο Λεωνίδας του έσωσε τη ζωή. Ο Στράτος αυτό δεν το ξέχασε ποτέ. Ελεύθερος πια, δουλεύει τη νύχτα σε ένα αρτοποιείο, ενώ τη μέρα εκτελεί συμβόλαια θανάτου. Όλα του τα χρήματα τα δίνει στον αδελφό του Λεωνίδα, ο οποίος οργανώνει ένα παράτολμο σχέδιο απόδρασης για να βγάλουν τον Λεωνίδα από την φυλακή. Το μόνο πράγμα που απασχολεί τον Στράτο είναι να εξοφλήσει το χρέος του στον Λεωνίδα. Η μέρα της απόδρασης, η πιο σημαντική μέρα της ζωής του, πλησιάζει...
H ταινία, σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη και σε σενάριο Γιάννη Οικονομίδη, Θάνου Ξηρού, Βαγγέλη Μουρίκη, Χρήστου Β. Κωνσταντακόπουλου και  Χάρη Λαγκούση, συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Φεστιβάλ Βερολίνου. Η παραγωγή ανήκει στους Faliro House, Αργοναύτες Α.Ε., Match Factory Productions και Γιάννη Οικονομίδη Φιλμς ΛΤΔ και η συμπαραγωγή στους Feelgood Entertainment Α.Ε., Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΝΕΡΙΤ Α.Ε., Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, με την υποστήριξη των Eurimages, Film Und Medien Stifung NRW.

Η ταινία του Ντανίλο Καπούτο “La mezza stagione”/ Late Season περιλαμβάνει 3 ιστορίες που τοποθετούνται σε ένα μικρό χωριό της νότιας Ιταλίας όπου κάθε αλλαγή μοιάζει αδύνατη. Ο Cesare θέλει να ασχοληθεί με την ηλεκτρονική μουσική και εμπνέεται από τους ήχους που ο ίδιος καταγράφει γύρω από την πόλη. Ο Giovanni εργάζεται νυχτερινή βάρδια σε τοπικό ξενοδοχείο και υποφέρει από αϋπνίες και τέλος την Carosina  που στοιχειώνει η σκληρή φωνή του νεκρού πατέρα της . Η παραγωγή ανήκει στους Ντανίλο Καπούτο από Ιταλία (Taratata Film), Άλεξ Τράιλα από Ρουμανία (Steppenwolf Film) και Κωνσταντίνα Σταυριανού από Ελλάδα (Graal S.A) Η ταινία έχει βραβευτεί με το διεθνές βραβείο σεναρίου “matador”.
amanda-livanou.jpg
Επιπλέον ελληνική συμμετοχή υπάρχει στο τμήμα East of the West και στην κριτική του επιτροπή. Στην τριμελή επιτροπή συμμετέχει και η Αμάντα Λιβανού παραγωγός ταινιών. Τα άλλα μέλη είναι οι Levan Koguashvili, Ivana Ivisic. Η Αμάντα Λιβανού είναι υπεύθυνη για την παραγωγή ταινιών του σύγχρονου ελληνικού σινεμά όπως: Πίσω Πόρτα (σκην.  Γιώργος Τσεμπερόπουλος, 2000), Μια Μέρα τη Νύχτα (σκην.  Γιώργος Πανουσόπουλος, 2001), Κι Αύριο Μέρα Είναι (σκην.  Δώρα Μασκλαβάνου, 2002), L (σκην.  Μπάμπης Μακρίδης, 2012), Ξύπνησε ο Σουλτάν Αχμέτ (σκην.  Νίκος Λυγγούρης, 2012) They Glow in the Dark (σκην.  Παναγιώτης Ευαγγελίδης, 2012).

Το φεστιβάλ κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ετήσια γεγονότα για αγοραστές, διανομείς, προγραμματιστές φεστιβάλ, πράκτορες πωλήσεων, δημοσιογράφους και σκηνοθέτες. Ετησίως το φεστιβάλ παρουσιάζει περίπου  200 προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες από όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 70 είναι παγκόσμιες, διεθνείς ή ευρωπαϊκές πρεμιέρες.

Σ.
(πηγή δελτία τύπου)