deliolanis.jpg

Μια ζωή
Ήταν η κραυγή θεσπέσια αγωνιώδης
και ίδια η σιγή μετά
[Γιάννης Δεληολάνης, 12 Δεκεμβρίου 2011]

Ο Γιάννης Δεληολάνης, κριτικός κινηματογράφου, συγγραφέας και ποιητής, "έφυγε" την Κυριακή 13 Ιουλίου 2014, σε ηλικία 49 ετών.
Ακολουθεί το βιογραφικό του όπως είναι αναρτημένο στο προσωπικό του blog deliolanisgiannis.blogspot.gr

Γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1965 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ. Ζει στην Αθήνα από το 1991.
    Δημοσιεύει κείμενα για τον κινηματογράφο από το 1982, ξεκινώντας από το περιοδικό θεωρίας και κριτικής της Θεσσαλονίκης ΟΘΟΝΗ. Τα επόμενα δύο χρόνια έγινε μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και της αντίστοιχης παγκόσμιας (FIPRESCI).
   Διοργάνωσε τις πρώτες μεταμεσονύκτιες προβολές στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στους  κινηματογράφους ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ και ΕΣΠΕΡΟΣ, το 1985 – ’86 και το 1986 – ‘87.
Είναι κάτοχος του πτυχίου Proficiency στην αγγλική γλώσσα. Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 μετέφρασε το μυθιστόρημα “Count Zero” (εκδ.  ΑQUARIUS, ΑΙΟΛΟΣ) του Γουίλιαμ Γκίμπσον και μετέφρασε, προλόγισε και συνεπέλεξε τις ιστορίες της συλλογής διηγημάτων φαντασίας “Σκοτεινά Οράματα” (εκδ. ΕΠΙΛΟΓΗ).
Συνεργάστηκε με πλειάδα περιοδικών. Ανάμεσά τους, τα ΒΑΒΕΛ, ΔΙΑΒΑΖΩ, FUTURA, MARIΕ CLAIRE, ΣΙΝΕΜΑ, TV ΖΑΠΙΝΓΚ. Αρθρογράφησε κατά περίσταση στις εφημερίδες ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Από το 1999 συνεργάζεται με το ΤV ΖΑΠΙΝΓΚ ως κριτικός ταινιών του τηλεοπτικού και κινηματογραφικού προγράμματος.
   Ήταν μέλος της ιδρυτικής ομάδας του ΣΙΝΕΜΑ το Νοέμβριο του 1989, περιοδικό στο οποίο έχει δημοσιεύσει άρθρα, κριτικές και συνεντεύξεις. Έγινε υπεύθυνος σύνταξης του ΣΙΝΕΜΑ το 1999 κι αρχισυντάκτης του από τον Ιανουάριο του 2001 ως τον Αύγουστο του 2007. Ήταν υπεύθυνος έκδοσης για το έξτρα τεύχος «70 χρόνια Όσκαρ» και για δύο σειρές μίνι περιοδικών συνοδευόμενων από DVD, με τίτλο «ΣΙΝΕΜΑ DVD Collection».
Συνεργάστηκε ως παραγωγός και κειμενογράφος εκπομπών κινηματογραφικής πληροφόρησης με τους ραδιοσταθμούς  ΡΟΔΟΝ και CAPITAL.
   Πραγματοποίησε guest εμφανίσεις με την ιδιότητα του κριτικού κινηματογράφου σε τηλεοπτικά κανάλια που περιλαμβάνουν την ΝΕΤ, την ΕΤ3 και το ΜEGA. Ήταν υπεύθυνος του γραφείου τύπου κι έγραφε / παρουσίαζε την εκπομπή ΟΝ AIR  στο νεοσύστατο τηλεοπτικό κανάλι SEVEN –X, το 1992. Συνεργάστηκε με τον ΑΝΤ1 στο making of της ταινίας ΡΑΔΙΟ ΜΟΣΧΑ.
   Συνεργάστηκε με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Θεσσαλονίκης ως συντονιστής συνεντεύξεων τύπου επί δύο έτη. Συμμετείχε στην προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας το 1992.
   Υπέγραψε τα κινηματογραφικής θεματικής βιβλία «Μέσα από τον Σκοτεινό καθρέφτη: 13+3 κείμενα για τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ»» (1997) και «Πολιτική του τρόμου» (2007) των εκδόσεων FUTURA, για τις οποίες κι επιμελήθηκε το βιβλίο «Σαν μια εικόνα» (2006). Επιμελήθηκε τα κείμενα του βιβλίου «Θαύματα χλωρά» (Εκδόσεις Ποταμός, 2010).
   Το 2007 συμμετείχε στην έκδοση του Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης «Φιλμ νουάρ και ελληνικός κινηματογράφος», όπως και στην συνοδευτική έκδοση της έκθεσης «Νίκος Νικολαϊδης» του Μουσείου Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
   Από τον Οκτώβριο του 2008 ως τον Ιούνιο του 2010 διδάσκει Ιστορία του Κινηματογράφου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Αθηναϊκή σκηνή».
   Δημοσίευσε τις ποιητικές συλλογές «Ανάμεσα σε δύο κόσμους» (2007, Ηριδανός),   «Μια μουσική για την άβυσσο» (2008, Ηριδανός),  «Ανοιχτός ορίζοντας» (2009,  Ηριδανός), ενώ στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται η τέταρτή του ποιητική συλλογή «Κόντρα στο φως».
Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται το νέο του κινηματογραφικό βιβλίο «Cult movies».

Η Π.Ε.Κ.Κ. για τον Γιάννη Δεληολάνη‏

Αθήνα, 15/07/2014
Με ειλικρινή οδύνη πληροφορηθήκαμε ότι ο Γιάννης Δεληολάνης, που νοσηλευόταν στον Ερυθρό Σταυρό, "έφυγε" από κοντά μας την Κυριακή το πρωί. Δεν ξεχώριζε για την καλλιέργεια, το ήθος και την γραφή του, μόνο, αλλά για το ύφος και τη γενικότερη στάση του, επίσης. Σε καιρούς άτακτης υποχώρησης τόσο του λόγου όσο και της κριτικής, το παράδειγμα του σήμαινε περισσότερα απ' όσα -προφανή- υπερασπιζόταν. Θα θυμόμαστε τα κείμενα του, τα σχόλια για τους αγαπημένους του μικρόκοσμους και το διαρκές ενδιαφέρον του για τον ελληνικό κινηματογράφο.
Από την Κυριακή, οι φίλοι και οι συνάδελφοι σου, Γιάννη, νιώθουμε φτωχότεροι. Είμαστε, για την ακρίβεια.

Για το δ.σ. της Π.Ε.Κ.Κ.,
Nέστορας Πουλάκος
Γενικός Γραμματέας