b_505X0_505X0_16777215_00_images_diafora_cinema-large.jpg

Το Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών (Λευκωσία)  διοργανώνει στα πλαίσια των κινηματογραφικών του δράσεων στις 29 και 30 Ιανουαρίου (Παρασκευή και Σάββατο) ένα διαδικτυακό συνέδριο που θα απευθύνεται κυρίως σε εκπαιδευτικούς, για την κινηματογραφική παιδεία[ https://politistiko-ergastiri.org/index.php/event/cinemainschools/ ] . Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ) και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου.
Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος με παρουσιάσεις άτομα και εκπρόσωποι φορέων και οργανισμών, οι οποίοι θα απευθύνονται κυρίως στους εκπαιδευτικούς στην Κύπρο για την κινηματογραφική παιδεία, τη σημασία της, τρόπους να ενταχθεί στα σχολεία και άλλα θέματα που τους απασχολούν. Το συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό και δωρεάν και θα μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για το θέμα της Κινηματογραφικής Παιδείας, όχι μόνο εκπαιδευτικοί. Στο τέλος του συνεδρίου θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης από την CIFEJ.
Το συνέδριο θα αρχίσει την Παρασκευή στις 4μμ μέχρι τις 6μμ, και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο από τις 10πμ μέχρι τη 1:30μμ.  
Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν.
Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Το συνέδριο χορηγείται από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ της Κύπρου.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ONLINE ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ «Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» 29 – 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/1(Zoom link: https://zoom.us/j/96402476310 )
4:00 μ.μ. – 5:00 μ.μ.  ΕΙΣΑΓΩΓΗ (ΔΩΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΩΝ ΟΜΟΛΟΓΗΤΩΝ)
5:00 μ.μ. – 6:00 μ.μ.  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «FILM IN SCHOOLS – Teachers’ teaching workshop, part I» (DRAGAN MILINKOVIC FIMON - CIFEJ): «Why we need film and media education?»

ΣΑΒΒΑΤΟ 30/1(Zoom link: https://zoom.us/j/95999624837 )
10:00 π.μ.   ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ «FILM IN SCHOOLS – Teachers’ teaching workshop, part II» (DRAGAN MILINKOVIC FIMON - CIFEJ): «Teachers as Leaders»
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
10:30 π.μ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΤΕΛΗ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ (ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ): "Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Ένας θεσμός για τη σύνδεση της τέχνης του σινεμά με την τυπική και άτυπη εκπαίδευση".
10:40 π.μ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΑΓΓΑΡΗ (ANIMAFEST CYPRUS): «Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation Κύπρου - Όψεις του Κόσμου: Η τέχνη του Animation ως καλλιτεχνικό μέσο έκφρασης»
10:50 π.μ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ (CYPRUS FILM DAYS FOR CHILDREN AND YOUTH): “Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό”  Mathew Jacobson.
11:00 π.μ. Συζήτηση – ερωτήματα
11:10 π.μ. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ
ΦΟΡΕΙΣ
11.30 π.μ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΠΑΝ ΚΥΠΡΟΥ: «Πολιτιστικές Υπηρεσίες – Κινηματογραφική Παιδεία: Δράσεις»
11.40 π.μ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΥΠΡΟΥ: «Δημιουργώντας μια ταινία: Η βιωματική μάθηση στην πράξη». Δημιουργία ταινιών από μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς σε δράσεις, σεμινάρια και εργαστήρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου. Ένα ταξίδι ανακάλυψης ή αποκάλυψης;
11.50 π.μ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Δρα ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, Αναπληρωτή Καθηγητή Κινηματογραφικών Σπουδών, Τμήμα Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: «Εμπειρίες και Προβληματισμοί γύρω από την Κινηματογραφική Παιδεία στην Κύπρο»
12 μ. Συζήτηση – ερωτήματα
ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΑ ΜΕΣΑ
12.15 μ.μ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΒΑΡΔΑ (MEDIAWHAT – A MEDIA LITERACY HUB): «Σκέφτομαι και…μιλώ τη γλώσσα των media»
1.1 μ.μ.ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ (EKOME – ΕΛΛΑΣ): «Οι κινηματογραφικές διαδρομές του ΕΚΟΜΕ μέσα από την Παιδεία στα Μέσα»
12:40 μ.μ. Συζήτηση - ερωτήματα
13:00 – 13:20  Κλείσιμο – σύνοψη

∙    Το συνέδριο θα γίνει μέσω της πλατφόρμας Zoom.
∙    Η γλώσσα είναι η ελληνική, εκτός από τις παρουσιάσεις του Dr. Milinkovic Fimon που θα είναι στα αγγλικά.
∙    Στους συμμετέχοντες θα δοθεί πιστοποιητικό από την CIFEJ νοουμένου πως θα υπάρχει συμμετοχή  και παρουσία και τις δύο μέρες


ΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ:
DRAGAN MILINKOVIC FIMON
Επίτιμος Καθηγητής και πρώην Αντιπρόεδρος της CIFEJ (International Center of Films for Children and Young Adults)
Υπήρξε ο ιδρυτής και διευθυντής της σχολής Independent Children Film School στο Μαυροβούνιο, διευθυντής του Σερβικού Κέντρου Κινηματογράφου και Πρόεδρος της Serbian Association of Film Societies.
Θα παρουσιάσει το πρόγραμμα της CIFEJ με γενικό τίτλο «FILM IN SCHOOLS – Teachers’ teaching workshop». Την Παρασκευή θα μιλήσει για το πρόγραμμα Film In Schools και για τη χρησιμότητα της Κινηματογραφικής Παιδείας και της Παιδείας στα Μέσα, στα σχολεία. («Why we need film and media education?»). Το Σάββατο θα ρίξουμε μια πιο ευρεία ματιά στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν την Κινηματογραφική Παιδεία και την Παιδεία στα Μέσα («Teachers as Leaders»).
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ
Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία στην Αθήνα κι έκανε μεταπτυχιακό με θέμα “Κοινωνικός Αποκλεισμός και Μειονότητες”. Εργάζεται στον τομέα των οπτικοακουστικών, του κινηματογράφου και του θεάτρου απ’ το 2003 σε διάφορες δημιουργικές και οργανωτικές θέσεις. Από το 2011 έχει εργαστεί για την επιλογή ταινιών, τα έντυπα, τις διεθνείς σχέσεις και ανταλλαγές και τις μεταφράσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Από το 2017 είναι αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΓΑΡΗΣ
Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του 20th Countryside Animafest Cyprus - Views of the World
Περιγραφή παρουσίασης «Διεθνές Φεστιβάλ του Σινεμά Animation Κύπρου - Όψεις του Κόσμου: Η τέχνη του Animation ως καλλιτεχνικό μέσο έκφρασης»: Η παρουσίαση εστιάζει στο διαχρονικό στόχο του θεσμού να απευθύνεται στους πολλούς, το ευρύ κοινό, εκπαιδευτικούς και μαθητές, διαδίδοντας την τέχνη του Animation ως καλλιτεχνικό μέσο έκφρασης. Μέσα στην εικοσαετή διαδρομή του, το φεστιβάλ ανέδειξε το έργο πολλών ανεξάρτητων καλλιτεχνών και έχει μεταδώσει γνώσεις μέσα από αναρίθμητες εκπαιδευτικές δράσεις.
ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του παιδικού τμήματος του Φεστιβάλ Cyprus Film Days
Περιγραφή παρουσίασης «Πίσω από κάθε παιδί που πιστεύει στον εαυτό του υπάρχει ένας ενήλικας που πίστεψε πρώτα σε αυτό. - Mathew Jacobson.»: Μόνο όταν πιστέψουμε στα παιδιά και τους δώσουμε τα εφόδια να εκφραστούν, να δημιουργήσουν, να δουν, να γνωρίσουν, να ταξιδέψουν, να εκπαιδευτούν, να μιμηθούν, να βιώσουν, να νιώσουν, τότε μόνο θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε τους μελλοντικούς καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, ηθοποιούς... Παιδιά που θα πιστεύουν στον εαυτό τους και θα κάνουν τα δικά τους βήματα, έχοντας τη δική τους φωνή για τη συνέχιση της κουλτούρας του μαγικού κόσμου του κινηματογράφου.
Δρ ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Αναπληρωτής Καθηγητής Κινηματογραφικών Σπουδών, Τμήμα Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Περιγραφή παρουσίασης «Εμπειρίες και Προβληματισμοί γύρω από την Κινηματογραφική Παιδεία στην Κύπρο»: Σύντομη ανασκόπηση του επιπέδου των κινηματογραφικών σπουδών στην Κύπρο και σκέψεις γύρω από την κινηματογραφική παιδεία εντός και εκτός της εκπαιδευτικής αίθουσας.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΒΑΡΔΑ
Η Χριστιάνα Βάρδα είναι ιδρύτρια του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Media What, που έχει ως στόχο την προώθηση της παιδείας για τα μέσα μέσω συμμετοχικών δραστηριοτήτων παραγωγής πολυμέσων που ενδυναμώνουν τη φωνή της κοινότητας και καλλιεργούν την κριτική σκέψη. Είναι επίσης διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, όπου και εργάζεται ως ερευνητική συνεργάτης. Η έρευνα της εστιάζει στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης κατά τη διάρκεια αξιολόγησης της πληροφοριάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Περιγραφή παρουσίασης «Σκέφτομαι και…μιλώ τη γλώσσα των media»: Τι εννοούμε με τον όρο παιδεία για τα μέσα; Τι σημαίνει ακριβώς να μιλάμε τη γλώσσα των media; Μια εισαγωγή στον όρο “media literacy” και παρουσίαση της δουλειάς του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Media What.
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ειρήνη Ανδριοπούλου είναι ερευνήτρια και εκπαιδεύτρια στο πεδίο της Παιδείας στα Μέσα με μακρόχρονη εμπειρία. Μέλος του EU Media Literacy Expert Group της ΕΕ από το 2006, Γενικός Γραμματέας της UNESCO MIL Alliance και στέλεχος του ΕΚΟΜΕ, στο Τμήμα Έρευνας, Μελετών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Έχει επιμεληθεί την Ελληνική έκδοση του εγχειριδίου "UNESCO MIL Curriculum for Teachers" και είναι συν-συγγραφέας με τον Art Silverblatt του  διεθνούς συγγράμματος "Media Literacy: Keys to Interpreting Media Messages". Είναι επίσης, Διδακτορικός φοιτητής στο ΑΠΘ, Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μαζικής Επικοινωνίας.

(δ.τ.)