(μια παρουσίαση)    
doc1.jpg
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, στην ενδέκατη χρονιά παρουσιάζει την ανήσυχη, σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση, τέχνη του ντοκιμαντέρ. Παρουσίαζει ταινίες και σκηνοθέτες που αναζητούν αδιάκοπα τις εικόνες εκείνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, πάνω από όλα, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις.
Το φετινό του πρόγραμμα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Η ΑΦΡΙΚΗ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ

Στα σύγχρονα αφρικανικά ντοκιμαντέρ εστιάζει το κεντρικό θεματικό αφιέρωμα του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα το οποίο φέρει την εξής ιδιαιτερότητα: Όλες οι ταινίες είναι γυρισμένες από Αφρικανούς δημιουργούς, ματιά στην οποία σπάνια έχει την ευκαιρία να διεισδύσει ο δυτικός κόσμος. Το αφιέρωμα έρχεται ως συνέχεια της κύριας θεματικής ενότητας του 8ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Αφρική: Άλυτα ζητήματα», η οποία είχε ρίξει φως στα μείζονα θέματα που χαρακτηρίζουν τους κοινωνικούς ιστούς των αφρικανικών λαών. Φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη Βαλκανική χερσόνησο, πραγματοποιείται αφιέρωμα σε αφρικανικά ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένα από Αφρικανούς σκηνοθέτες, με ένα πρόγραμμα ταινιών που αντανακλούν τη σύγχρονη πραγματικότητα της αφρικανικής ηπείρου - μία πραγματικότητα ευάλωτη και πολυσύνθετη, ιδωμένη εκ των έσω, από ανθρώπους, οι οποίοι όχι μόνο την κινηματογραφούν, αλλά και την προσδιορίζουν. Μ’ αυτό τον τρόπο, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο γύρω από την αφρικανική ήπειρο, και ταυτόχρονα στο παγκόσμιο κίνημα υποστήριξης και αλληλεγγύης.
doc5.jpg
Ταινίες από το Τόγκο, το Μάλι, τη Λιβερία, τη Νότιο Αφρική, από αφρικανικές κινηματογραφίες άγνωστες στο ευρύτερο κοινό, απαρτίζουν το αφιέρωμα, που διαχωρίζεται θεματικά σε δύο μέρη: Από τη μία, παρουσιάζονται κι αναλύονται φλέγοντα θέματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον αφρικανικό κόσμο και χρίζουν επείγουσας αντιμετώπισης. Κι από την άλλη, αποκαλύπτεται μια μερίδα κόσμου που, έχοντας πλήρη συνείδηση της σημασίας της τοπικής δράσης, ενεργοποιείται δημιουργώντας ομάδες αντίστασης και δραστηριοποίησης με χειροπιαστά και αξιοθαύμαστα αποτελέσματα στις κατά τόπους κοινότητες. Ταυτόχρονα, τα ντοκιμαντέρ του αφιερώματος σκιαγραφούν τη θέση της γυναίκας στην αφρικανική ήπειρο, αποκαλύπτοντας μια ελπιδοφόρα ανατροπή του στερεότυπου που παρουσιάζει την Αφρικανή ως παθητικό δέκτη των καταστάσεων. Οι γυναίκες πλέον, όχι μόνο αποκτούν φωνή και άποψη - τόσο μπροστά στην κάμερα όσο και στην ίδια τη ζωή τους - αλλά πρωταγωνιστούν με εξαιρετικό σθένος στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης και αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

ΜΕΞΙΙΚΑΝΙΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Σε μια χώρα με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και έντονες κοινωνικές αντιθέσεις, η τέχνη του ντοκιμαντέρ κατέχει εδώ και πολλά χρόνια ιδιαίτερη θέση, χάρη στην επιμονή και ταυτόχρονα την ανάγκη των Μεξικανών δημιουργών να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστήρια της ζωής. Την τελευταία δεκαετία, η άνθιση του μεξικανικού κινηματογράφου, έχει δώσει νέα ώθηση στις ταινίες τεκμηρίωσης, με τους ντοκιμαντερίστες να αναζητούν νέες αφηγηματικές και αισθητικές προσεγγίσεις και να καταθέτουν έργα με έντονη δυναμική, που απευθύνονται όχι μόνο σε μεξικανικό, αλλά και σε παγκόσμιο ακροατήριο.

Οι ταινίες που απαρτίζουν το αφιέρωμα στο σύγχρονο μεξικανικό ντοκιμαντέρ, συνθέτουν ένα πολυπρισματικό πανόραμα της πρόσφατης μεξικανικής παραγωγής ταινιών τεκμηρίωσης. Στην πλειοψηφία τους, τα ντοκιμαντέρ εστιάζουν σε ανθρώπινες ιστορίες, σε απόκληρους, σε ονειροπόλους, σε ανθρώπους της διπλανής πόρτας που περιμένουν ένα θαύμα. Και την ίδια στιγμή διατηρούν πλάι στις γήινες αφηγήσεις τους, στοιχεία ονειρικά, που μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από αρχαίους μύθους. Οι Μεξικανοί δημιουργοί, στέκονται με αιχμηρή ματιά απέναντι στον κόσμο που τους περιβάλλει, δεν χάνουν όμως ούτε στιγμή την νοητή γραμμή που τους (και μας) ενώνει με το παρελθόν.
doc4.jpg
ΑΥΣΤΡΙΑΚΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το αυστριακό ντοκιμαντέρ κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος στον διεθνή φεστιβαλικό χάρτη, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού, αλλά και την αναγνώριση των ειδικών του χώρου. Ακολουθώντας τα χνάρια των μυθοπλαστών συναδέλφων τους, που γράφουν ιστορία στο παγκόσμιο σινεμά, οι νέοι Αυστριακοί ντοκιμαντερίστες, ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας τους και τολμούν να ‘ξύσουν΄’ πληγές αυτού του πλανήτη, να σκιαγραφήσουν κόσμους άγνωστους, να αφηγηθούν ευάλωτες ανθρώπινες ιστορίες με χαρακτήρα οικουμενικό.

Με ταινίες πρόσφατης παραγωγής, το αφιέρωμα στα αυστριακά ντοκιμαντέρ μας ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο: Μας οδηγεί στο δρόμο για την Μέκκα, ακολουθώντας τα βήματα ενός εβραίου από την Ουκρανία που ασπάστηκε τον μουσουλμανισμό, μας καλεί να διανύσουμε την διαδρομή Παρίσι – Ντακάρ, αλλά και όσα κρύβονται πλάι σ’ αυτήν, αποκαλύπτει το πολύπλοκο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και ρίχνει φως σε συναρπαστικές προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού. Οι Αυστριακοί δημιουργοί, εξερευνούν, φιλτράρουν και αποτυπώνουν όσα κρύβονται κάτω από την επιφάνεια και αλλάζουν μέρα με τη μέρα το πρόσωπό της με φρενήρεις ρυθμούς.

SPOTLIGHT: ΠΙΤΕΡ ΟΥΙΝΤΟΝΙΚ

Το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί spotlight στον Καναδό σκηνοθέτη, παραγωγό ντοκιμαντέρ, πολιτικό ακτιβιστή Πίτερ Ουιντόνικ, παρουσιάζοντας δυο ντοκιμαντέρ του, μέσα από τα οποία απ’ την μια πλευρά μας ταξιδεύει στην ιστορία του κινηματογράφου και στο μέλλον των μίντια, κι από την άλλη παρουσιάζει την πολιτική ζωή και τις ιδέες του παγκόσμια γνωστού γλωσσολόγου και διανοούμενου Νόαμ Τσόμσκι.

ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, βοηθά τους έλληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί την παρουσία τους στην διεθνή αγορά. Η συμμετοχή, χρόνο με το χρόνο, γίνεται όλο και μεγαλύτερη από ταινίες ανήσυχες που καλύπτουν μια πλατιά γκάμα θεμάτων και καταγράφουν την αθέατη πλευρά της πραγματικότητας, αυτή που συνήθως δεν βλέπουμε στα νυχτερινά δελτία ειδήσεων..

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, με τίτλο Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εγείρει ερωτήματα που αφορούν σε μείζονα θέματα, όπως η ελευθερία του λόγου, o πόλεμος, η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο, το δικαίωμα σε διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.α.

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:

Το νεοσύστατο τμήμα με τίτλο «Δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ», φιλοξενεί έργα που πειραματίζονται με τις διαφορετικές φορμαλιστικές πτυχές του είδους του ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας στοιχεία δραματοποποίησης για την υποστήριξη του θέματος και την αφήγηση της ιστορίας.

Το νέο τμήμα Δραματοποιημένα Ντοκιμαντέρ προστίθεται στους ήδη καθιερωμένους θεματικούς άξονες του Φεστιβάλ:

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
ΠΟΡΤΡΕΤΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

(πηγή δελτίο τύπου)