Ο Nae Caranfil (Νάε Καρανφίλ) βρίσκεται στο μεταίχμιο της παλαιότερης γενιάς και του «νέου κύματος» του ρουμάνικου κινηματογράφου των τελευταίων ετών. Πολυσχιδής και πολυπράγμων – όταν δεν «συνθέτει» εικόνες πίσω από την κάμερα, συνθέτει μουσική, παίζει πιάνο και τραγουδά – χαίρει της καθολικής εκτίμησης τόσο των συναδέλφων του και του κοινού, όσο και των κριτικών, με πολλούς από αυτούς να τον θεωρούν ως τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του ρουμάνικου σινεμά για τη δεκαετία του ’90.
Ο Δημήτρης Κερκινός περιγράφει ως εξής τη σκηνοθετική του ταυτότητα: "Ο κινηματογράφος του είναι κατά βάση λαϊκός. Στηρίζεται σε ευφάνταστα σενάρια με έξυπνους διάλογους και ελκυστικούς, αληθοφανείς χαρακτήρες, σε μεγάλο βαθμό στην επιλογή των ηθοποιών, αλλά και στην δεξιοτεχνική σκηνοθεσία και τη στρατηγική χρήση του μοντάζ. Το μαύρο ανατρεπτικό χιούμορ και η ελαφρότητα με την οποία προσεγγίζει δυσάρεστα κοινωνικά θέματα αλλά και τις ιστορίες του γενικότερα, συνιστούν επιπλέον σημεία αναφοράς του έργου του. Ο Καρανφίλ καταφέρνει να κάνει ποιοτικές ταινίες που φέρουν το στίγμα του δημιουργού, αλλά που είναι ταυτόχρονα ιδιαίτερα δημοφιλείς με το ευρύ κοινό. Επίτευγμα που αποτελεί στόχο κάθε σκηνοθέτη που σέβεται την τέχνη του. "
Το αφηγηματικό του στιλ, διαφορετικό από τον ντοκιμενταρίστικο μινιμαλισμό που διακρίνει το νέο κύμα των νέων ρουμάνων σκηνοθετών, χαρακτηρίζεται από οξύνοια και εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ, η οποία θίγει, με τον πιο εύγλωττο τρόπο, φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Ενδεικτική είναι η ταινία του E pericoloso sporgersi (1993), στην οποία αντιμετωπίζει την εποχή του κομμουνισμού στην Ρουμανία, αλλά και η κωμωδία δρόμου Asphalt Tango (1996) με πρωταγωνίστρια την Σαρλότ Ράμπλινγκ.
Η ταινία του, με τίτλο The rest is silence (2007), η ακριβότερη παραγωγή στην ιστορία του ρουμανικού κινηματογράφου. Πρόκειται για μια ταινία εποχής, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που αναπλάθει το κλίμα της Ρουμανίας των αρχών του 20ου αιώνα, με αφορμή τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας μυθοπλασίας που γυρίστηκε στην χώρα το 1911.
(πηγή δελτίο τύπου)