Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει φέτος ραντεβού με το σινεφίλ κοινό από τις 6 έως τις 15 Νοεμβρίου 2015 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Το 56ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικοί δημιουργοί που έχουν διακριθεί στο ανεξάρτητο ευρωπαϊκό σινεμά: ο οραματιστής γάλλος σκηνοθέτης Αρνό Ντεπλεσέν / Arnaud Desplechin και ο ρουμάνος κινηματογραφιστής Μίρτσεα Ντανελιούκ / Mircea Daneliuc, το έργο του οποίου επηρέασε σημαντικά το νέο κύμα του ρουμανικού κινηματογράφου.
Σας παρουσιάζουμε τα highlights του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας. Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το Silent του Γιώργου Γκικαπέππα και το Interruption του Γιώργου Ζώη.
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Η ταινία Victoria του γερμανού σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Σίπερ, ένα μονοπλάνο 144 λεπτών, γεμάτο σασπένς και αδρεναλίνη, ανοίγει την αυλαία του 56ου ΦΚΘ την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 στο Ολύμπιον. Ηρωίδα είναι η Βικτόρια του τίτλου, μια Ισπανίδα που ζει στο Βερολίνο. Στη διάρκεια μιας νύχτας γνωρίζει μια παρέα νεαρών, γνωρίζονται, πίνουν, φλερτάρουν, μέχρι το ξημέρωμα. Και τότε η γνωριμία τους, παίρνει τραγική τροπή, όταν την κάνουν συνεργό σε μια ληστεία. Η Victoria είναι τεχνικά ένας άθλος, γι’ αυτό άλλωστε απέσπασε βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης για διεύθυνση φωτογραφίας στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου (εξ ημισείας με το Under Electric Clouds). Πρόκειται για μια ταινία που αποπνέει τον αέρα του Βερολίνου και των ανθρώπων του, με φρεσκάδα και εκρηκτική ένταση μέχρι και το τελευταίο λεπτό.
ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Τα χρυσά μας χρόνια του Αρνό Ντεπλεσέν που απέσπασε το βραβείο SACD στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στο τελευταίο Φεστιβάλ Κανών. Σε αυτή την ελεγεία για τη νεότητα, ο Ντεπλεσέν ακολουθεί τον ήρωά του Πολ Ντενταλούς, σε ένα ταξίδι αναμνήσεων, με σταθμούς, ανθρώπους και εικόνες που τον στιγμάτισαν. Από την παιδική του ηλικία, και τη μητέρα του, την εφηβεία και τον απαρηγόρητο χήρο πατέρα του, ως τους φίλους, το μέντορά του και φυσικά τον μεγάλο έρωτα της ζωής του. Η ενηλικίωση καταγράφεται με τον μοναδικό τρόπο του Ντεπλεσέν μέσα από όλα τα στάδια που μένουν χαραγμένα στη μνήμη. Η απώλεια και οι απογοητεύσεις δίνουν τη σκυτάλη στο ξύπνημα νέων συναισθημάτων και την ανακάλυψη του εαυτού μας.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2015
Φέτος, το ελληνικό σινεμά πρωταγωνιστεί στο 56ο Φεστιβάλ, με 20 ταινίες μεγάλου μήκους (14 ταινίες σε πρώτη προβολή κι ακόμη 6 ταινίες που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα), 16 ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ της Δράμας, καθώς και 40 ελληνικές ταινίες κινουμένων σχεδίων στο πλαίσιο του αφιερώματος «70 Χρόνια Ελληνικό Animation», το οποίο αποτυπώνει διαχρονικά το αγαπημένο κινηματογραφικό είδος. Επίσης, φέτος, η διοργάνωση τιμά τον καταξιωμένο Έλληνα κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος έχει υπηρετήσει επί έξι δεκαετίες τον ελληνικό κινηματογράφο, προβάλλοντας σε πρεμιέρα την ταινία Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων, Νίκος Καβουκίδης 1955 – 2015, σε σκηνοθετική επιμέλεια του ίδιου. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΡΝΟ ΝΤΕΠΛΕΣΕΝ
Το φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του γάλλου σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσέν και αποκαλύπτει στο ελληνικό κοινό έναν οραματιστή δημιουργό, πιστό σε ένα προσωπικό σινεμά, με χαρακτήρες, σύμβολα και έννοιες που επιστρέφουν στις ταινίες του σε έναν αέναο κύκλο καλλιτεχνικής εξέλιξης. Χιούμορ που εναλλάσσεται με το πικρό σχόλιο, λογοτεχνικά σύμβολα και αναφορές, δίνουν έμφαση στις βαθιά ανθρώπινες, ιστορίες που αφηγείται. Σε όλη την πορεία του, ο σκηνοθέτης δεν παραμένει συνεπής μόνο στη γλώσσα και το ύφος, αλλά και στους ηθοποιούς οι οποίοι ενσαρκώνουν τους πληθωρικούς ήρωές του. Ο Ματιέ Αμαλρίκ, η Εμανουέλ Ντεβός και η Κατρίν Ντενέβ παραμένουν ανάμεσα στους σταθερούς συνεργάτες του Ντεπλεσέν. Παράλληλα ο σκηνοθέτης θα δώσει ένα masterclass το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, στις 11:00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΙΡΤΣΕΑ ΝΤΑΝΕΛΙΟΥΚ
Φέτος, οι Ματιές στα Βαλκάνια πραγματοποιούν αφιέρωμα στο έργο του Μίρτσεα Ντανελιούκ, απ’ τους σημαντικότερους ρουμάνους σκηνοθέτες της δεκαετίας του ’80, αλλά και της μετά-κομμουνιστικής περιόδου στη χώρα, με έργο που επηρέασε σημαντικά τις νεότερες γενιές κινηματογραφιστών, ενώ την ίδια στιγμή παραμένει σχετικά άγνωστο εκτός των συνόρων της χώρας του. Οι ταινίες του, ανατρεπτικές και υπαινικτικές, απέφυγαν το σκόπελο της λογοκρισίας και λειτούργησαν ως καθρέφτης ενός ολόκληρου λαού.
FOCUS ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΣΙΝΕΜΑ
Το spotlight στο νέο αυστριακό σινεμά του 56ου ΦΚΘ συστήνει νέους κινηματογραφιστές οι οποίοι, ακολουθώντας το μονοπάτι του ρεαλισμού, καταγράφουν οριακές ανθρώπινες και κοινωνικές καταστάσεις, χωρίς διάθεση ωραιοποίησης, προσεγγίζοντας συχνά τη σκοτεινή πλευρά των συναισθημάτων. Στο 56ο Φεστιβάλ θα προβληθεί μια επιλογή από αυστριακές ταινίες πρόσφατης παραγωγής που εστιάζουν στις ανθρώπινες σχέσεις, την οικογένεια, σε περιθωριοποιημένες ομάδες, στον καταναλωτισμό και τη μετανάστευση, από σκηνοθέτες που συνδέονται με την ανάγκη να εκφράσουν την εποχή της.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ «70 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ANIMATION»
Το 56ο Φεστιβάλ γιορτάζει τα 70 χρόνια ελληνικών κινουμένων σχεδίων σε συνεργασία με την ASIFA Hellas (το ελληνικό τμήμα της Ένωσης International Animated Film Society ) και παρουσιάζει μια ανθολογία από 40 μικρού μήκους animation φιλμ, τα οποία αναδεικνύουν διαχρονικά την τέχνη του κινούμενου σχεδίου στην Ελλάδα, από το πρώτο κινούμενο του Σταμάτη Πολενάκη Ο Ντούτσε αφηγείται..., μέχρι τη νέα γενιά δημιουργών. Παράλληλα, στο πλαίσιο του αφιερώματος, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου (ώρα 12.30, Αποθήκη Γ’, Λιμάνι), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με τίτλο «Οργανωμένη παραγωγή animation – Στρατηγική για την επίτευξη ενός δύσκολου στόχου», με ομιλητές εκπροσώπους της ASIFA Hellas.
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
Σταθερά προσανατολισμένοι στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες του 56ου ΦΚΘ υπόσχονται δυνατές κινηματογραφικές συγκινήσεις, παρουσιάζοντας τις πιο πρωτοποριακές φωνές του ανεξάρτητου παγκόσμιου σινεμά. Φέτος οι ταινίες του τμήματος προσεγγίζουν ένα ευρύ θεματικό πεδίο με αφηγηματική οικονομία και διεισδυτική ματιά. Παράλληλα, η ενότητα «Currents» /«Ρεύματα» παρουσιάζει ταινίες που αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
Στο πλαίσιο του τμήματος Ειδικές Προβολές, θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη οι πολυαναμενόμενες ταινίες καταξιωμένων δημιουργών, αλλά και πολυβραβευμένων νέων σκηνοθετών. Στο φεστιβάλ θα προβληθούν μεταξύ άλλων οι νέες ταινίες των Αλεξάντρ Σοκούροφ, Απιτσατπόνγκ Βιρασεττάκουν, Τζαφάρ Παναχί, Κορνέλιου Πορουμπόιου, Χιροκάζου Κόρε-Έντα, Ναόμι Καουάσε και Λάσλο Νέμες.
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΑΝΤΑΛ ΑΚΕΡΜΑΝ (1950-2015)
Η σπουδαία Βελγίδα σκηνοθέτις Σαντάλ Ακερμάν που όρισε ένα απόλυτα μοντέρνο σινεμά, μα που αρνιόταν πεισματικά οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση, έφυγε από τη ζωή στις 5 Οκτωβρίου 2015, μόλις στα 65 της χρόνια. Η Σαντάλ Ακερμάν διετέλεσε πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της 37ης διοργάνωσης του ΦΚΘ, το οποίο, ως ένα αντίο, προβάλλει φέτος την τελευταία ταινία μυθοπλασίας που γύρισε η δημιουργός το 2011, με τίτλο Η μωρία του Αλμάιερ.
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Είναι ξεχωριστή η φετινή χρονιά στις Ματιές στα Βαλκάνια, το πρόγραμμα που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός, μιας και πλάι σε έμπειρους δημιουργούς, πραγματοποιούν εκρηκτικά ντεμπούτα νέοι σκηνοθέτες, κυρίως γυναίκες, που με τόλμη αναμοχλεύουν δύσκολα κοινωνικά ζητήματα. Οι οικογενειακοί δεσμοί, η καταπίεση της γυναίκας, πολιτικά διαπλεκόμενα, ο απόηχος του πρόσφατου παρελθόντος, πολιτισμικές παραδόσεις και ήθη συνθέτουν ένα συναρπαστικό θεματικό μωσαϊκό στο φετινό πρόγραμμα.
ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ
Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη» ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταινίες από όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης ανοιχτής και σταθερής σχέσης των μαθητών με το χώρο του κινηματογράφου.
ΑΓΟΡΑ
Η Αγορά, η οποία θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 14 Νοεμβρίου 2015 στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.
Ο κύκλος της Αγοράς του ΦΚΘ περιλαμβάνει:
11ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (10-14 Νοεμβρίου 2015)
Σημαντική ενότητα της Αγοράς, το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, με επικεφαλής την Marie-Pierre Macia, υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA και φέτος φιλοξενεί 14 κινηματογραφικά σχέδια, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι ελληνικά. Τα βραβεία του τμήματος δίνουν μεταξύ άλλων οι post-production 2|35 Inc, CNC , Sofia Meetings, ΜΙΚ- Script 2 Film Workshop και Initiative Film.
Τα Agora Works in Progress (12 Νοεμβρίου 2015)
Φέτος στα Agora Works in Progress συμμετέχουν 10 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται ή είναι συμπαραγωγές από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Ρουμανία, Γερμανία, Ουγγαρία, Σουηδία. Και φέτος, για Πέμπτη συνεχή χρονιά, συνεχίζεται η συνεργασία της Αγοράς με την εταιρεία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρείες post-production στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει υπηρεσίες post-production στη βραβευμένη ταινία του τμήματος.
Το Agora Film Market με Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (7–14 Νοεμβρίου 2015)
Η ψηφιακή βιντεοθήκη Agora Film Market της Αγοράς του ΦΚΘ προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συγκαταλέγονται στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Φέτος στο Agora Film Market περιλαμβάνονται 226 διεθνείς τίτλοι ταινιών, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε επαγγελματίες του χώρου (εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων-sales agents, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ), καθώς και σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ TV5 MONDE
Το 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance. Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσονται οι προβολές 5 γαλλόφωνων ταινιών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για τις ταινίες Στη σκιά των γυναικών / L’Ombre des femmes του Φιλίπ Γκαρέλ, Η ωραία εποχή / La Belle saison της Κατρίν Κορσινί, Τζίμι Π. – Η ψυχοθεραπεία ενός Ινδιάνου των πεδιάδων / Jimmy P. – Psychotherapie d’un Indien des plaines του Αρνό Ντεπλεσέν, Η καρδιά της κυρίας Σαμπαλί / Le Coeur de Μadame Sabali του Ράιαν ΜακΚένα και Όπου υπάρχει σκιά / De l’ombre il y a του Νατάν Νικόλοβιτς.
ΒΡΑΒΕΙΟ LUX
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι θεατές του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία να δουν πρώτοι στην Ελλάδα τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τα φιλμ Mediterranea του Τζόνας Καρπινιάνο (Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Κατάρ), Ατίθασες / Mustang της Ντενίζ Γκαμζέ Έργκυβεν (Τουρκία, Γαλλία, Γερμανία, Κατάρ) και Μάθημα / The Lesson των Κριστίνα Γκρόζεβα και Πέταρ Βαλτσάνοφ (Βουλγαρία-Ελλάδα).
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
«Metropolis» (DE 1927/2010)
Προβολή της ταινίας Metropolis με συνοδεία μουσικής από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015, 21:00 -Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 56ου Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 η προβολή της κλασικής αριστουργηματικής ταινίας Μετρόπολις / Metropolis του Φριτς Λανγκ, με συνοδεία μουσικής από τη συμφωνική ορχήστρα της ΚΟΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης («Αίθουσα Φίλων Μουσικής»). Η προβολή είναι μια διοργάνωση του Goethe Institut Thessaloniki και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος για τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του, σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (διεύθυνση ορχήστρας: Χέλμουτ Ίμιγκ), με την άδεια του Ιδρύματος Friedrich Wilhelm Murnau και της Europäische Filmphilharmonie και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ
Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015
• VICTORIA, Sebastian SCHIPPER, Germany, 2015, 140΄
ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ
Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015
• ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ /TROIS SOUVENIRS DE MA JEUNESSE/MY GOLDEN DAYS, Arnaud DESPLECHIN, France, 2015, 120’
ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ
• ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ / PETTING ZOO, Micah MAGEE, Germany, Greece, USA, 2015, 93΄
• 600 ΜΙΛΙΑ / 600 MILLAS / 600 MILES, Gabriel RIPSTEIN, Mexico, 2014, 85΄
• ΚΙΣΣΟΣ / SARMASIK / IVY, Tolga KARACELIK, Turkey, Germany, 2015, 104΄
• ΓΥΑΛΙΝΗ ΧΩΡΑ / GLASSLAND, Gerard BARRETT, Ireland, 2014, 89΄
• ΜΠΟΞ / BOX, Florin SERBAN, Romania, France, Germany, 2015, 94΄
• ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ / HRUTAR / RAMS, Grimur HAKONARSON, Iceland, 2015, 93΄
• Η ΓΗ ΚΑΙ Η ΣΚΙΑ / LA TIERRA Y LA SOMBRA / LAND AND SHADE, Cesar Augusto ACEVEDO, Colombia, France, Netherlands, Chile, Brazil, 2015, 97΄
• Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑ ΠΑΖ / CAMINO A LA PAZ / ROAD TO LA PAZ, Francisco VARONE, Argentina, Netherlands, Germany, Qatar, 2015, 92΄
• EYA NOBA / EVA NOVA, Marko SKOP, Slovak Republic, 2015, 106΄
• ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ / DESDE ALLA / FROM AFAR, Lorenzo VIGAS, Venezuela, Mexico, 2015, 93΄
• ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ / SPARROWS, Runar RUNARSSON, Iceland, Denmark, Croatia, 2015, 99΄
• ΜΙΑ ΒΑΡΙΑ ΚΑΡΔΙΑ / HERBERT / A HEAVY HEART, Thomas STUBER, Germany, 2015, 109΄
• ΛΕΥΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ / DET VITA FOLKET / WHITE PEOPLE, Lisa ASCHAN, Sweden, Denmark, Finland, 2015, 83΄
• SILENT, Γιώργος Γκικαπέππας, Ελλάδα, 2015, 90΄
• INTERRUPTION, Γιώργος Ζώης, Ελλάδα, Γαλλία, Κροατία, 2015, 110΄
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2015
• ΜΕΛΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ/ FAMILY MEMBER, Μαρίνος Καρτίκκης, Κύπρος, Ελλάδα, 2015, 104’
• INVISIBLE, Δημήτρης Αθανίτης, Ελλάδα, 2015, 84’
• ZENAIDA, Αλέξης Τσάφας & Γιάννης Φώτου, Ελλάδα, Πράσινο Ακρωτήριο, 2015, 66’
• ΤΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ/THE CYPRESS DEEP DOWN, Νίκος Κορνήλιος, Ελλάδα, 2015, 75’
• SMAC, Ηλίας Δημητρίου, Ελλάδα, 2015, 110’
• ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ/IN THE KITCHEN, Σπύρος Αμοιρόπουλος, Ελλάδα, 2015, 80’
• ΕΙΜΑΡΜΕΝΗ/FATE, Α.Ι. Μαριανός, Ελλάδα, 2015, 99’
• ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ/SPRING AWAKENING, Κωνσταντίνος Γιάνναρης, Ελλάδα, 2015, 89’
• ΟΙ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΠΝΙΓΜΕΝΟΥ/ IMPRESSIONS OF A DROWNED MAN, Κύρος Παπαβασιλείου, Ελλάδα, Κύπρος, 2015, 82’
• ΚΑΥΣΩΝΑΣ/BLIND SUN, Τζόις Νασαουάτι, Ελλάδα, Γαλλία, 2015, 88’
• TABULA RASA, Ηρώ Δοντά & Ναταλία Στράτου, Ελλάδα, 2015, 100’
• ΟΧΘΕΣ/ RIVERBANKS, Πάνος Καρκανεβάτος, Ελλάδα, Γερμανία, Τουρκία, 2015, 96’
• ΤΕΤΑΡΤΗ 04:45/WEDNESDAY 04:45, Αλέξης Αλεξίου, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, 2015, 116’
• ΑΠΟ ΕΡΩΤΑ/ LOVESTRUCK, Θοδωρής Αθερίδης, Ελλάδα, 2014, 104’
• ΣΥΜΠΤΩΜΑ/SYMPTOM, Άγγελος Φραντζής, Ελλάδα, 2015, 87’
• ILLUSION, Σάββας Καρύδας, Ελλάδα, 2014, 90’
• ΜΙΚΡΗ ΑΡΚΤΟΣ/URSA MINOR, Ελισάβετ Χρονοπούλου, Ελλάδα, 2015, 86’
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
• CHEVALIER, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Ελλάδα, 2015, 99’
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ
• ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΖΩΗΣ 60 ΧΡΟΝΩΝ: ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗΣ 1955-2015 / A LIFE JOURNEY OF 60 YEARS: NIKOS KAVOUKIDIS 1955-2015, Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Καβουκίδης, Ελλάδα, 2015, 62’
ΑΦΙΕΡΩΜΑ «70 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ANIMATION»
• ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Ι/ GREEK ANIMATION SHORT FILMS - PROGRAMME I, Ελλάδα, 110’
• ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ IΙ/ GREEK ANIMATION SHORT FILMS - PROGRAMME II, Ελλάδα, 110’
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΡΝΟ ΝΤΕΠΛΕΣΕΝ
• Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ/LA VIE DES MORTS, France, 1991, 54’
• Ο ΦΡΟΥΡΟΣ/LA SENTINELLE/THE SENTINEL, France, 1992, 145’
• Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΜΟΥ ΖΩΗ...Ή ΠΩΣ ΛΟΓΟΜΑΧΗΣΑ/COMMENT JE ME SUIS DISPUTE... MA VIE SEXUELLE/MY SEX LIFE OR HOW I GOT INTO AN ARGUMENT, France, 1996, 178’
• ΡΗΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΤΑΜA/ROIS ET REINE/KINGS AND QUEEN, France, Belgium, 2004, 150’
• ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ/UN CONTE DE NOEL/A CHRISTMAS TALE, France, 2008, 143’
• ΤΖΙΜΙ Π. - Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΝΟΣ ΙΝΔΙΑΝΟΥ ΤΩΝ ΠΕΔΙΑΔΩΝ/JIMMY P. - PSYCHOTHERAPIE D'UN INDIEN DES PLAINES/JIMMY P. - PSYCHOTHERAPY OF A PLAINS INDIAN, France, 2013, 117’
FOCUS ΣΤΟ ΝΕΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΣΙΝΕΜΑ
• ΤΖΑΚ/JACK, Elisabeth SCHARANG, Austria, 2015, 97’
• ΤΑ ΣΤΑΡΑΚΙΑ/CHUCKS, Gerhard ERTL & Sabine HIEBLER, Austria, 2015, 93’
• ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ ΣΑΣ/THANK YOU FOR BOMBING, Barbara EDER, Austria, 2015, 100’
• ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΜΑΣ/EINER VON UNS/ONE OF US, Stephan RICHTER, Austria, 2015, 86’
• Ο ΓΚΡΟΥΜΠΕΡ ΦΕΥΓΕΙ/GRUBER GEHT/GRUBER IS LEAVING, Marie KREUTZER, Austria, 2015, 104’
ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ
• Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΝΑ / QUE HORAS ELA VOLTA? / THE SECOND MOTHER, Anna MUYLAERT, Brazil, 2015, 111΄
• ΚΟΖΑ, Ivan OSTROCHOVSKY, Slovak Republic, Czech Republic, 2015, 75΄
• ΣΩΜΑ / CIALO / BODY, Malgorzata SZUMOWSKA, Poland, 2015, 90΄
• Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΗ / LA TIERRA ROJA, Diego MARTINEZ VIGNATTI, Belgium, Argentina, 2015, 100΄
• ΓΑΛΑΖΙΟ ΑΙΜΑ / SANGUE AZUL / BLUE BLOOD, Lirio FERREIRA, Brazil, 2014, 119΄
• ΚΡΙΣΑ / KRISHA, Trey Edward SHULTS, USA, 2015, 83΄
• ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΟΥ / I DINE HAENDER / IN YOUR ARMS, Samanou Acheche SAHLSTROM, Denmark, Germany, 2014, 88΄
• ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ / IXCANUL / VOLCANO, Jayro BUSTAMANTE, Guatemala, France, 2015, 90΄
• ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΓΗΣ / QUEEN OF EARTH, Alex Ross PERRY, USA, 2015, 90΄
• TEKNA / DETI / CHILDREN, Jaro VOJTEK, Slovak Republic, Czech Republic, 2014, 100΄
• ΑΣΜΑ ΑΣΜΑΤΩΝ / PESN PESNEY / SONG OF SONGS, Eva NEYMANN, Ukraine, 2015, 76΄
• ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ / CHRONIC, Michel FRANCO, Mexico, France, 2015, 93΄
• ΠΑΟΥΛΙΝΑ / LA PATOTA / PAULINA, Santiago MITRE, Argentina, Brazil, France, 2015, 103΄
• ΕΠΕΚΕΙΝΑ / EFTERSKALV / THE HERE AFTER, Magnus VON HORN, Sweden, Poland, France, 2015, 102΄
• ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ / LE CHANT DES HOMMES / RISING VOICES, Benedicte LIENARD & Mary JIMENEZ, Belgium, 2015, 90΄
• ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΟΥΡΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΑΡΓΟΥΙΝ / LAST CAB TO DARWIN, Jeremy SIMS, Australia, 2015, 123’
• ΚΑΤΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΑΜΜΟ / UNDER SANDET / LAND OF MINE, Martin Pieter ZANDVLIET, Denmark, Germany, 2015, 100’
• ΑΣΤΡΑΓΑΛΟΣ / L'ASTRAGALE / ASTRAGAL, Brigitte SY, France, 2014, 97΄
• 7 ΚΙΝΕΖΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ / 7 CHINESE BROTHERS, Bob BYINGTON, USA, 2015, 75΄
• ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ / YEK SHAHRVAND-E KAMELAN MAAMOULI / A VERY ORDINARY CITIZEN, Majid BARZEGAR, Iran, Czech Republic, 2015, 100΄
• Ο ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΣ ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΣΠΙΤΙ / EL CAMI MES LLARG PER TORNAR A CASA / THE LONG WAY HOME, Sergi PEREZ, Spain, 2014, 91΄
• ΠΛΑΝΗΤΕΣ / TJUVHEDER / DRIFTERS, Peter GRONLUND, Sweden, 2015, 92΄
• ΤΙΚΟΥΝ / TIKKUN Avishai SIVAN, Israel, 2015, 120΄
• ΕΓΩ, Ο ΕΡΛ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΕΘΑΙΝΕΙ / ME AND EARL AND THE DYING GIRL, Alfonso GOMEZ-REJON, USA, 2015, 104΄
• ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ / EIN ATEM / ONE BREATH, Christian ZUBERT, Germany, Greece, 2015, 96΄
• ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΓΚΡΕΙΣ / LOOKING FOR GRACE, Sue BROOKS, Australia, 2015, 97΄
• ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ / MAINTENANT ILS PEUVENT VENIR / LET THEM COME, Salem BRAHIMI, France, Algeria, 2014, 95’
• Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΑΜΠΑΛΙ / LE COEUR DE MADAME SABALI / SABALI, Ryan MCKENNA, Canada, 2015, 78΄
• ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΕΦΗΒΗΣ / THE DIARY OF A TEENAGE GIRL, Marielle HELLER, USA, 2014, 102΄
• ΜΑΝΤΑΜ ΚΟΥΡΑΓΙΟ / MADAME COURAGE, Merzak ALLOUACHE, Algeria, France, 2015, 90΄
• LOUDER THAN BOMBS / LOUDER THAN BOMBS, Joachim TRIER, Norway, France, Denmark, 2015, 109΄
• ΓΑΛΛΙΚΟ ΑΙΜΑ / UN FRANCAIS / FRENCH BLOOD, DIASTEME, France, 2015, 97΄
• Η ΩΡΑΙΑ ΕΠΟΧΗ / LA BELLE SAISON / SUMMERTIME, Catherine CORSINI, France, 2015, 105΄
• ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ: ΜΕΡΟΣ Ι, Ο ΑΝΗΣΥΧΟΣ / AS MIL E UMA NOITES - VOLUME 1, O INQUIETO / ARABIAN NIGHTS - VOLUME 1, THE RESTLESS ONE, Miguel GOMES, Portugal, France, Germany, Switzerland, 2015, 125΄
• ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ: ΜΕΡΟΣ ΙI, O ΕΡΗΜΟΣ / AS MIL E UMA NOITES - VOLUME 2, O DESOLADO / ARABIAN NIGHTS - VOLUME 2, THE DESOLATE ONE, Miguel GOMES, Portugal, France, Germany, Switzerland, 2015, 132΄
• ΧΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΝΥΧΤΕΣ: ΜΕΡΟΣ ΙII, Ο ΜΑΓΕΜΕΝΟΣ / AS MIL E UMA NOITES - VOLUME 3, O ENCANTADO / ARABIAN NIGHTS - VOLUME 3, THE ENCHANTED ONE, Miguel GOMES, Portugal, France, Germany, Switzerland, 2015, 126΄
• ΤΑΥΡΟΣ ΑΠΟ ΝΕΟΝ / BOI NEON / NEON BULL, Gabriel MASCARO, Brazil, Uruguay, Netherlands, 2015, 101΄
• ΟΡΟΣ / HA'HAR / MOUNTAIN, Yaelle KAYAM, Israel, Denmark, 2015, 83΄
• ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ / FILM KTEER KBEER / VERY BIG SHOT, Mir-Jean BOU CHAAYA, Lebanon, Qatar, 2015, 107΄
• Η ΕΒΙΤΑ ΔΕΝ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΠΙΑ ΕΔΩ / EVA NO DUERME / EVA DOESN'T SLEEP, Pablo AGUERO, France, Argentina, Spain, 2015, 85΄
• ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ / LIGHT YEARS, Esther May CAMPBELL, United Kingdom, 2015, 90΄
ΡΕΥΜΑΤΑ
• ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ / LA OBRA DEL SIGLO / THE PROJECT OF THE CENTURY, Carlos M. QUINTELA, Argentina, Cuba, Germany, Switzerland, 2015, 100’
• Η ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΣΑΜ ΚΛΕΜΚΕ / SAM KLEMKE'S TIME MACHINE, Matthew BATE, Australia, 2014, 94’
• ΦΕΡΕΛΠΙΔΕΣ / ASPIRANTES / HOPEFULS, Ives ROSENFELD, Brazil, 2015, 75’
• ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΙΑ / DE L'OMBRE IL Y A / WHERE THERE IS SHADE, Nathan NICHOLOVITCH, France, 2015, 105’
• ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΗ / BELLA E PERDUTA / LOST AND BEAUTIFUL, Pietro MARCELLO, Italy, 2015, 87’
• ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ / ENTERTAINMENT, Rick ALVERSON, USA, 2015, 104’
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
• Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΣΑΟΥΛ / SAUL FIA / SON OF SAUL, Laszlo NEMES, Hungary, 2015, 107’
• FRANCOFONIA, Aleksandr SOKUROV, France, Germany, Netherlands, 2015, 87’
• ΤΑΞΙ ΣΤΗΝ ΤΕΧΕΡΑΝΗ / TAXI, Jafar PANAHI, Iran, 2015, 82’
• ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ / RAK TI KHON KAEN / CEMETERY OF SPLENDOUR, Apichatpong WEERASETHAKUL, Thailand, United Kingdom, France, Germany, Malaysia, 2015, 122’
• ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ / L'OMBRE DES FEMMES / IN THE SHADOW OF WOMEN, Philippe GARREL, France, Switzerland, 2015, 73’
• Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ / UMIMACHI DIARY / OUR LITTLE SISTER, Hirokazu KORE-EDA, Japan, 2015, 128’
• AN, Naomi KAWASE, Japan, France, Germany, 2015, 113’
• 11 ΛΕΠΤΑ / 11 MINUT / 11 MINUTES, Jerzy SKOLIMOWSKI, Poland, Ireland, 2015, 81’
• ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΗΝ ΑΥΓΗ / HAJNALI LAZ / FEVER AT DAWN, Peter GARDOS, Hungary, Sweden, Israel, 2015, 110’
• Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ / COMOARA / THE TREASURE, Corneliu PORUMBOIU, Romania, France, 2015, 89’
ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΑΝΤΑΛ ΑΚΕΡΜΑΝ
• Η ΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΜΑΙΕΡ / LA FOLIE ALMAYER / ALMAYER'S FOLLY, Chantal AKERMAN, France, Belgium, 2011, 127’
ΒΡΑΒΕΙΟ LUX
• MEDITERRANEA, Jonas CARPIGNANO, Italy, France, USA, Germany, Qatar, 2015, 110’
• ΜΑΘΗΜΑ /UROK/THE LESSON, Kristina GROZEVA, Petar VALCHANOV, Bulgaria, Greece, 2014, 108’
• ΑΤΙΘΑΣΕΣ/MUSTANG, Deniz Gamze ERGUVEN, France, Turkey, Germany, Qatar, 2015, 94’
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
• ΟΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΜΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ/NASA SVAKODNEVNA PRICA/OUR EVERYDAY LIFE, Ines TANOVIC, Bosnia & Herzegovina, Croatia, Slovenia, 2015, 89’
• ΔΙΨΑ/JAJDA/THIRST, Svetla TSOTSORKOVA, Bulgaria, 2015, 90’
• ΜΠΑΜΠΑΣ/BABAI/FATHER, Visar MORINA, Germany, UNMI Kosovo, FYROM, France, 2015, 104’
• ΚΑΥΤΟΣ ΗΛΙΟΣ/ZVIZDAN/THE HIGH SUN, Dalibor MATANIC, Croatia, Slovenia, Serbia, 2015, 123’
• ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ/MEDENA NOK/HONEY NIGHT, Ivo TRAJKOV, FYROM, Czech Republic, Slovenia, 2015, 89’
• ΑΦΕΡΙΜ!/AFERIM!, Radu JUDE, Romania, Bulgaria, Czech Republic, 2015, 108’
• ΕΝΑΝ ΟΡΟΦΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ/UN ETAJ MAI JOS/ONE FLOOR BELOW, Radu MUNTEAN, Romania, France, Germany, Sweden, 2015, 93’
• ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ/ANA YURDU/MOTHERLAND, Senem TUZEN, Turkey, Greece, 2015, 98’
• ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ/ABLUKA/FRENZY, Emin ALPER, Turkey, France, Qatar, 2015, 119’
ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ
• ΑΤΙΘΑΣΕΣ/MUSTANG, Deniz Gamze ERGUVEN, France, Turkey, Germany, Qatar, 2015, 94’ (η ταινία είναι υποψήφια για το φετινό Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)
• ΟΡΚΙΣΜΕΝΗ ΠΑΡΘΕΝΑ/VERGINE GIURATA/SWORN VIRGIN, Laura BISPURI, Italy, Switzerland, Germany, Albania, UNMI Kosovo, 2015, 90’
• ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΜΑΣ Ο ΟΥΡΑΝΟΣ/THE SKY ABOVE US, Marinus GROOTHOF, Netherlands, Serbia, Belgium, Greece, 2015, 97’
ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ / BALKAN SHORTS
• ΜΗΤΕΡΑ, ΟΧΙ ΠΙΑ ΠΑΡΘΕΝΑ/GRI BOLGE/MOTHER, VIRGIN NO MORE, Derya DURMAZ, Turkey, 2015, 7’
• ΤΡΙΤΗ/SALI/TUESDAY, Ziya DEMIREL, Turkey, France, 2015, 12’
• ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/NU EXISTA-N LUMEA ASTA/THERE IS NOTHING IN THIS WORLD, Andreea VALEAN, Romania, 2015, 11’
• ΟΥΡΑΝΟΙ/DALJINE/HEAVENS, Ivan SALATIC & Jelena MAKSIMOVIC, Serbia, Montenegro, 2014, 19’
• ΚΥΡΙΑΚΗ/NEDJELJA/SUNDAY, Goran DEVIC, Croatia, 2015, 22’
• ΡΑΜΟΝΑ/RAMONA, Andrei CRETULESCU, Romania, 2015, 21’
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΙΡΤΣΕΑ ΝΤΑΝΕΛΙΟΥΚ
• ΑΛΕ-ΡΕΤΟΥΡ / DUS-INTORS / ROUNDTRIP, Romania, 1972, 18’
• Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ / CURSA / THE RIDE, Romania, 1975, 93’
• ΠΡΟΒΑ ΜΕ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ / PROBA DE MICROFON / MICROPHONE TEST, Romania, 1980, 106’
• ΚΥΝΗΓΙ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ / VANATOAREA DE VULPI / FOXHUNTING, Romania, 1980, 99’
• ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ / CROAZIERA / THE CRUISE, Romania, 1981, 114’
• ΙΑΚΟΜΠ / IACOB, Romania, 1988, 111’
• ΣΥΖΥΓΙΚΗ ΚΛΙΝΗ / PATUL CONJUGAL / INTIMATE BED, Romania, 1993, 97’
• ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ / ACEASTA LEHAMITE / FED UP, Romania, 1994, 98’
• Ο ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΤΩΝ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΩΝ / SENATORUL MELCILOR / THE SNAILS' SENATOR, Romania, 1995, 108’
ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ
• Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΑΔΕΛΦΗ /MIN LILLA SYSTER / MY SKINNY SISTER, Sanna LENKEN, Sweden, Germany, 2015, 95’
• ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΡΚΤΙΚΗ / OPERASJON ARKTIS / OPERATION ARCTIC, Grethe BOE-WAAL, Norway, 2014, 87’
• ΤΟ ΚΟΑΤΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ / QUATSCH / FIDDLESTICKS, Veit HELMER, Germany, 2014, 82’
• ΑΠΟΔΗΜΗΤΙΚΑ ΠΟΥΛΙΑ / LES OISEAUX DE PASSAGE / BIRDS OF PASSAGE, Olivier RINGER, Belgium, France, 2015, 84’
• ΟΞΙΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ / ACID SPACE, Stefano BERTELLI, Italy, 2015, 70΄
• Η ΚΟΤΑ / THE CHICKEN, Una GUNJAK, Germany, Croatia, 2014, 15΄
• Ο ΧΟΥΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ / JUAN Y LA NUBE / JUAN AND THE CLOUD, Giovanni MACCELLI, Spain, 2014, 14΄
• ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΜΑΝΤΗΛΙ / THE MISSING SCARF, Eoin DUFFY, Ireland, 2013, 7΄
• ΕΧΩ ΑΚΟΜΗ ΖΩΕΣ / ICH HAB NOCH AUFERSTEHUNG / STILL GOT LIVES, Jan Gerrit SEYLER, Germany, 2013, 23΄
• Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ / STAKLENI COVJEK / TRANSPARENCY, Daniel SULGIC, Croatia, 2015, 6΄
(δ.τ.)