Στον Stefan Schwietert / Στέφαν Σβίτερτ, απ’ τους σημαντικότερους δημιουργούς ντοκιμαντέρ για τη μουσική στον κόσμο, πραγματοποιεί αφιέρωμα, το 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα.
Πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και παραγωγός, ιδρυτής της εταιρείας παραγωγής Neapel, που στηρίζει νέους δημιουργούς και σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους, ο Ελβετός Stefan Schwietert/ Στέφαν Σβίτερτ, με τα ντοκιμαντέρ ακολουθει την ιστορία της μουσικής, αλλά και των ανθρώπων που έχουν αφιερώσει την ζωή τους σ’ αυτήν.
Ο Stefan Schwietert/ Στέφαν Σβίτερτ μας ταξιδεύει μέσα από το έργο του στους άγνωστους κόσμους των μουσικών παραδόσεων του κόσμου, από τους παραδοσιακούς ήχους της Ελβετίας, ως τους δρόμους του ακορντεόν. Και χαράσσει παράλληλη πορεία, χτίζοντας ταυτόχρονα το πορτραίτο ανεπανάληπτων μουσικών: Από τον Κολομβιανό Pacho Rada, μορφή που ενέπνευσε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές για τον ήρωά του, Francisco El Hombre στα «Εκατό χρόνια μοναξιάς», μέχρι τους Epstein Brothers, γνωστούς στην Αμερική ως τους Βασιλιάδες του Klezmer, μιας παλιάς εβραϊκής μουσικής παράδοσης.
Γεννημένος το 1961 στην Γερμανία, ο Stefan Schwietert/ Στέφαν Σβίτερτ, σπούδασε στο California Art Institute, καθώς και στην Deutsche Film - und - Fernsehakademie στο Βερολίνο. Πολύ γρήγορα στράφηκε στον κόσμο των ταινιών τεκμηρίωσης και πιο συγκεκριμένα σε θέματα μουσικά, μέσα από τα οποία έχει αποκαλύψει και μοιραστεί με τον κόσμο συναρπαστικές ανθρώπινες ιστορίες. Με πάθος και αφοσίωση, ακολούθησε τα θέματά του, όπου αυτά τον οδήγησαν, εξερεύνησε μαζί με τους ήρωες των ντοκιμαντέρ του τον ανθρώπινο ψυχισμό, κατέγραψε με τη κάμερά του εικόνες – ντοκουμέντα αυτού του πλανήτη.
Ιδιαίτερο δείγμα γραφής αποτελεί το Echoes of Home (2007), στο οποίο ο Στέφαν Σβίτερτ ακολουθεί τρεις μουσικούς – περφόρμερς, ιχνηλατώντας τα βήματα που καθόρισαν την ιδιότυπη τέχνη του yodeling, μιας παραδοσιακής μορφής τραγουδιού που αναπτύχθηκε και στις ελβετικές Άλπεις. Το Echoes of Home – που έχει αποσπάσει το βραβείο C.I.C.A.E. στο Φεστιβάλ Βερολίνου - αντηχεί την πνευματικότητα του yodeling, τον μουσικό διαλογισμό στον οποίον οδηγεί, καθώς για να εκφραστούν οι δημιουργοί μέσα απ’ αυτή την τέχνη, φτάνουν σε ένα άλλο επίπεδο ψυχικής ανάτασης.
Η διονυσιακή έκφραση του ακορντεόν, μάγεψε τον Στέφαν Σβίτερτ, ο οποίος επιχείρησε να την καταγράψει σε δυο έργα του: Στο Accordion Tribe (2004) ένα διαφορετικό ensemble καινοτόμων ακορντεονίστων διαφορετικών εθνικοτήτων μας καλεί σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία που ξεσηκώνει τα πλήθη. Ταλαντούχοι μουσικοί από τη Σλοβενία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και τις ΗΠΑ, ένωσαν τις δυνάμεις τους, γεννώντας ένα ιδιαίτερο ιδιοσυγκρασιακό μείγμα τζαζ ηχοχρωμάτων, φολκ και avant – garde μουσικής. Ισχύς εν τη ενώσει, που εξερευνά τη μουσική γλώσσα, δίνοντάς της νέες διαστάσεις.
Κι από την άλλη πλευρά, ο κόσμος των μύθων και κολομβιανό ταμπεραμέντο, μέσα από το El Acordeon del Diablo (2000). Το φιλμ συνθέτει το πορτραίτο του μουσικού Pacho Rada, μιας μοναδικής φυσιογνωμίας της κολομβιανής μουσικής παράδοσης που έχει επηρεάσει σημαντικά τις νέες γενιές μουσικών δημιουργών. Η μορφή του Pacho Rada, ξεπέρασε τα σύνορα της Κολομβίας, όταν ενέπνευσε τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές να γεννήσει τον λογοτεχνικό του ήρωα Francisco El Hombre στα «Εκατό χρόνια μοναξιάς». Το 2000, ο Σβίτερτ ακολούθησε τον Pacho Rada, σε ένα ταξίδι στην καραϊβική ακτή, σε υπαίθριες γιορτές, σε στιγμές περισυλλογής και μοναξιάς, σε εκστατικές αναμετρήσεις ακορντεόν, σε αφηγήσεις μιας ζωής γεμάτης χρώμα και ανεπανάληπτων εμπειριών.
Ένα παράξενο παραδοσιακό μουσικό όργανο, το κόρνο των Άλπεων, κάλεσε τον Σβίτερτ στο επόμενο κινηματογραφικό του ταξίδι. Στο ντοκιμαντέρ The secret history of alphorn (2003), ο σκηνοθέτης, γοητευμένος από το αλπικό κέρας, σήμα κατατεθέν της ελβετικής φολκλορικής μουσικής, ανακαλύπτει ερμηνευτές που οδηγούν με τη νεωτεριστική προσέγγιση και την δεξιοτεχνία τους, τις δυνατότητες του κόρνου των Άλπεων σε νέα καλλιτεχνικά εδάφη. Το μουσικό όργανο, που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως μέσο επικοινωνίας ορεινών ευρωπαϊκών περιοχών, από τις Άλπεις ως τα Καρπάθια και βρήκε θέση σε έργα κορυφαίων κλασσικών συνθετών, όπως ο Μπετόβεν, ο Μπραμς και ο Βάγκνερ, έχει ανακτήσει τα τελευταία χρόνια τον συμβολικό του ρόλο στην ελβετική μουσική παράδοση.
Το αφιέρωμα στον Στέφαν Σβίτερτ ολοκληρώνεται με το ντοκιμαντέρ A tickle in the heart (1996). Χρονολογικά πρώτο, από τα πέντε έργα του αφιερώματος, το A tickle in the heart, αφηγείται την ιστορία των αδερφών Epstein, που έχουν γίνει γνωστοί στις ΗΠΑ ως οι βασιλιάδες του Klezmer, μιας παλιάς εβραϊκής μουσικής παράδοσης. Με ρίζες στην ανατολική Ευρώπη, το Klezmer, έχει επηρεάσει σημαντικά την αμερικανική λαϊκή μουσική. Μουσική συγκινησιακή, κινείται στα όρια της χαρμολύπης, εκφράζοντας τις πιο ευτυχισμένες, αλλά και τραγικές πτυχές της ζωής. Οι αδερφοί Epstein, απ’ τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του Klezmer, είναι οι αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές στο ατμοσφαιρικό και την ίδια στιγμή συγκινητικό ντοκιμαντέρ του Σβίτερτ.
(πηγή δελτίο τύπου)