του Howard Hawks
gentle1.jpg

Ένας από τους πιο σημαντικούς χολιγουντιανούς σκηνοθέτες της κλασικής περιόδου, ο Χάουαρντ Χοκς/ Howard Hawks σκηνοθέτησε αυτή την εμβληματική για τον μύθο της Μέριλιν Μονρόε μουσική κομεντί. Ο τίτλος της -Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθές/ Gentlemen Prefer Blondes- υπήρξε παράλληλα και ένα σλόγκαν- κλισέ σχετικά με την ανδρική ερωτική επιθυμία .
Η Λόρελεϊ Λι και η Ντόροθι Σόου (τις υποδύονται οι Marilyn Monroe, Jane Russell) είναι δυο γοητευτικές χορεύτριες-τραγουδίστριες. Η πρώτη που είναι ξανθιά έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα διαμάντια και στους άνδρες που είναι διατεθειμένοι και έχουν τη δυνατότητα να της τα προσφέρουν. Η δεύτερη, μια πανέμορφη μελαχρινή, προτιμά τους γεροδεμένους άνδρες. Και οι δυο φεύγουν για τη Γαλλία γιατί η ξανθιά σκοπεύει να παντρευτεί το γιο ενός εκατομμυριούχου. Με το γάμο αυτό όμως δεν είναι σύμφωνος ο πατέρας του νεαρού που αναθέτει σ' έναν ντετέκτιβ, τον Μαλόν, να παρακολουθεί την ξανθιά για να συγκεντρώσει στοιχεία σε βάρος της.
gentle2.jpg Η πρωτότυπη ιστορία γράφτηκε το 1925 από την Anita Loos στο ομότιτλο μυθιστόρημά της. Το 1949 η Anita Loos, σε συνεργασία με τον Joseph Fields, διασκεύασαν το μυθιστόρημα σε θεατρικό κείμενο για μιούζικαλ και με τη μουσική του Jule Styne και τη σκηνοθεσία του John C. Wilson ανέβηκε για πρώτη  στη σκηνή, στο Ziegfeld Theatre στο Broadway.
Σχετικά με τον Howard Hawks, ο John Belton/ Τζων Μπέλτον σημειώνει: «Το όραμα του Χωκς για τον κόσμο είναι κατά βάση κωμικό. Ένα μέρος της κωμικής του αίσθησης πηγάζει από τη θαυμάσια ευχέρεια του να αντιστρέφει καταστάσεις και από την αυθεντική ελαστικότητα και ανθεκτικότητα των χαρακτήρων του.
(…) Η συνοχή των χαρακτήρων του Χωκς παράγεται από το γεγονός ότι ξέρουν καλά ποιοι είναι. Η επιβίωση τους εξαρτάται από το ότι γνωρίζουν καλά το φυσικό κόσμο που τους περιβάλλει, από το ότι έχουν συναίσθηση της θέσης τους σ’ αυτόν και από το ότι ξέρουν να προσαρμοστούν στην κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζουν και ως εκ τούτου να ελέγξουν τον κόσμο τους.» (ελληνική μετάφραση Δημήτρης Κολιοδήμος, εκδόσεις Αιγόκερως, 1984)