(Τρελό Βελιγράδι)
του Goran Markovic
Το Τρελό Βελιγράδι/ Belgrade Follies του τίτλου δεν είναι παρά το Βελιγράδι των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων, του χειμώνα του 1996. Μετά τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν σε ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντία στον πρόεδρο Μιλόσεβιτς και στο καθεστώς του. Ήταν, για την Σερβία, ο «Μάης» του χειμώνα. Το αίτημα των διαδηλώσεων ήταν ελευθερία και δημοκρατία και πρωταγωνιστές σ’ αυτόν τον αγώνα ήταν οι φοιτητές.
Τα 40 λεπτά που διαρκεί το ντοκιμαντέρ χωρίζονται σε πέντε μέρη. Το πρώτο τμήμα ασχολείται με τον ανεξάρτητο αντιπολιτευόμενο ραδιοφωνικό σταθμό B52, που το καθεστώς Μιλόσεβιτς έκλεισε. Η συνέχεια ανήκει στις αντιδιαδηλώσεις των υποστηρικτών του Μιλόσεβιτς. Το τρίτο μέρος ασχολείται με το αποκλεισμό του Βελιγραδίου, για 8 μέρες, από τους φοιτητές. Η αστυνομική βία, που κορυφώθηκε στο τέλος εκδηλώσεων -στις 2 Φεβρουαρίου του 1997-, αποτελεί το τέταρτο μέρος. Ενώ το τελευταίο μέρος αφιερώνεται στους «ανθρώπους που τρελάθηκαν», στους πολίτες δηλαδή που με τον πρωτότυπο τρόπο διαμαρτυρίας, έκαναν αυτούς τους τέσσερις μήνες τους πιο τρελούς μήνες που έζησε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, μετά το Μάη του 67….
Δ.Μ.
Ο Kasmir Gurguz, παραγωγός της ταινίας, δηλώνει: «Η ταινία είναι παραγωγή του Β-92, ενός ανεξάρτητου αντιπολιτευόμενου ραδιοσταθμού της Γιουγκοσλαβίας. Ο σταθμός έχει αρκετές παράλληλες δραστηριότητες, μία από τις οποίες είναι και η παραγωγή ειδησεογραφικών video.
Για τη δημιουργία της ταινίας ο σκηνοθέτης [Goran Markovic] είχε να επιλέξει στο μοντάζ από υλικό συνολικής διάρκειας 60 ωρών. Η ταινία δείχνει την ενέργεια και το πάθος των απλών ανθρώπων του Βελιγραδίου στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Και γι’ αυτό δεν είναι άμεσα μία πολιτική ταινία. Είναι μία ταινία που μιλά για την αξιοπρέπεια την οποία αγωνίζονται να κατακτήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Είναι μία ταινία για τους ανθρώπους που προσπαθούν να αλλάξουν τα πράγματα.
Δείχνει την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Βελιγράδι εκείνης της περιόδου [των διαδηλώσεων που ακολούθησαν τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου του 1997].
Τώρα για όσους αναρωτιούνται για το τι πραγματικά άλλαξε με εκείνες τις διαδηλώσεις. Δεν ξέρω -αυτό ίσως να είναι το θέμα ενός άλλου ντοκιμαντέρ, η ιστορία μίας άλλης ταινίας».