Μικροπόλεις: ο χάρτης μιας πόλης που αλλάζει καθημερινά.
Μια σειρά ντοκιμαντέρ με θέμα την Αθήνα. Μικρά πορτραίτα για 14 περιοχές με οδηγό στο βλέμμα μας μια λέξη. Σε κάθε περιοχή αντιστοιχεί μια λέξη - αρχιτεκτονική έννοια που τη χαρακτηρίζει φυσιογνωμικά αλλά και κοινωνικά. Αυτή η λέξη είναι ο οδηγός στο βλέμμα, στην επιλογή των χαρακτήρων, στα στοιχεία του πορτρέτου τής κάθε περιοχής.
Μια λέξη με αρχιτεκτονική έννοια (π.χ. υπόγειο, ταράτσα, αποθήκη, σαλόνι) που λειτουργεί σαν αφετηρία και ορίζει την δομή του κάθε επεισοδίου. Από την κυριολεκτική έννοια της λέξης, που κυριαρχεί στις εικόνες και την προσπάθεια για ένα παιχνίδι με τις διαφορετικές έννοιες της κάθε λέξης, προκύπτουν αφηγήσεις καθημερινών χαρακτήρων που ζουν στην περιοχή, η σχέση τους με αυτήν, οι ιστορίες τους.
Μια προσωπική ανάγνωση, που μεταφέρει κυρίως την αίσθηση της κάθε περιοχής και των ανθρώπων της.
Μικροπόλεις – Εκάλη: Το τείχος / Γιάννης Γαϊτανίδης
Η λέξη "κλειδί" για το επεισόδιο της Εκάλης είναι «τα τείχη». Τα εξωτερικά τείχη που περιφράσσουν τις μεγάλες επαύλεις της Εκάλης προστατεύουν και απομονώνουν. Ο σκύλος φίλος-φύλακας. Ο άνθρωπος φύλακας. Στα εσωτερικά των σπιτιών – οι άνθρωποι, η μοναξιά τους, οι φόβοι τους.
Μικροπόλεις – Ολυμπιακό Χωριό: Ο φράχτης / Περσεφόνη Μήλιου
Η λέξη "κλειδί" για το επεισόδιο του Ολυμπιακού Χωριού είναι «ο φράχτης». Πιτσιρικάδες που παρελαύνουν, χορεύουν break dance, σπάνε λάμπες και κόβουν εξατμίσεις... Πώς να περιφράξεις τόση ενέργεια; Σ’ ένα προκάτ περιβάλλον με αισθητική μακέτας, οι νεαροί πρωταγωνιστές δείχνουν να μη βολεύονται. Ο φράχτης σαν όριο. Η σούζα και οι κόντρες στο όριο. Καθημερινοί τσαμπουκάδες. Στα όρια του χάρτη. Στα όρια της έκρηξης.
Μικροπόλεις – Παλαιό Φάληρο: Το παράθυρο / Θωμάς Κιάος
Η λέξη "κλειδί" για το επεισόδιο του Παλαιού Φαλήρου είναι «το παράθυρο». Λόγια, δράσεις, ιστορίες των ανθρώπων της παραλίας, με επίκεντρο το ρόλο που παίζει η συνοικία για τους ίδιους και την υπόλοιπη Αθήνα: ένα ανοιχτό παράθυρο στη θάλασσα και στον ορίζοντα. Μια κυρία –γόνος παλαιός του Φαλήρου–, ένας νεαρός άνεργος, χειμερινοί κολυμβητές, τουρίστες, μετανάστες που κάνουν τη βόλτα τους, ψαράδες, σκακιστές, ταβλαδόροι, μια παρέα μουσικών, γυναίκες από την Τουρκία, κάτοικοι σ’ ένα μωσαϊκό μνήμης, συναισθήματος και παρόντος με δεσπόζουσα την θάλασσα.
(πηγή δελτίο τύπου)