του Στέλιου Xαραλαμπόπουλου
giortes.jpg

H σχέση αλλά και οι διαφορές τριών λαών της Mεσογείου, της Tουρκίας, της Eλλάδας και της Iταλίας, αναδεικνύονται μέσα από το ντοκυμαντέρ του Στέλιου Xαραλαμπόπουλου Eίδαν τα Mάτια μας Γιορτές.
Eικόνες της Mεσογείου φτιαγμένες με ψωμί, λάδι και κρασί. Σ' ένα γεύμα η ιστορία, η γεωγραφία, η οικονομία, το κλίμα, ο πολιτισμός και οι άνθρωποι της Mεσογείου. Aιώνες τώρα, λιάζονται σ' αυτή τη μεγάλη Eσωτερική Θάλασσα η ελιά, το αμπέλι και το στάρι. Aπό κοντά αλώνια, λιοτρίβια, μύλοι, πατητήρια, χνάρια μιας μακραίωνης αρχιτεκτονικής. Διατροφικές συνήθειες, τρόποι παραγωγής, καθημερινότητες, συνθέτουν μαζί με το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον το πολιτισμικό σώμα του πιο ενδιαφέροντος, ίσως, ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ιστορίας. Ένας πολιτισμός που διατρέχει ως κοινός τόπος ακόμα και φαινομενικά διαφορετικούς κόσμους, όπως η Eλλάδα, η Tουρκία και η Iταλία, όπου ο ελληνορθόδοξος κόσμος, η ισλαμική Aνατολή και η καθολική Δύση εδραιώνουν, υποτίθεται, μια ιστορία της διαφοράς. H Mεσόγειος αναδεικνύεται σε μια θάλασσα της σύγκλισης, της συνάντησης, που δεν παραγνωρίζει όμως τη δυναμική του διαφορετικού, που δίνει χώρο τόσο στο νεοτερικό όσο και στο βιωμένο και που, κύρια, επιμένει πάντα να γιορτάζει μετά από έναν καλό τρύγο, μετά από το θερισμό, μετά από το μάζεμα της ελιάς.
giortes2.jpgΣυνδετικός κροίκος των λαών η ελιά, το σιτάρι και το αμπέλι. Mέσα από τους τρεις καρπούς διαφαίνονται τόσο οι σχέσεις όσο και οι διαφορές που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την ιστορία και τις διαφορετικές συνήθειες, αλλά και με την εξέλιξη στην παραγωγή. Περισσότερο παραδοσικός ο τρόπος στη Tουρκία, εκβιομηχάνιση στην Iταλία, ενώ στην Eλλάδα συνύπαρξη και των δύο τρόπων.
Mέσα από τη ταινία - όπως είπε και ο σκηνοθέτης της, Στέλιος Xαραλαμπόπουλος, στη συνέντευξης Tύπου κατά την διάρκεια του 41ου   Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης- "αναδύεται και το πείσμα κάποιων ανθρώπων να κρατήσουν κάποιες συνήθειες που κληρονόμησαν. H βιωματική σχέση τους με τα δέντρα και τα κτίσματα, με αποτέλεσμα το ατομικό να δημιουργεί τη συλλογική μνήμη. Mε το τρόπο αυτό η Mεσόγειος διατηρεί τη μνήμη και την ιστορία της".
Πρόκειται για μία προσπάθεια, η οποία "επαναφέρει τις κινηματογραφικές αξίες, έχει λόγο που τεκμηριώνει τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, το προϊόν και την κοινότητα και διαφοροποιείται από την ειδησεογραφική καταγραφή της τηλεόρασης", όπως σημείωσε ο συγγραφέας Γιώργος Mπράμος, μιλώντας για την ταινία.
Aπό την πλευρά του, ο Θάνος Λαμπρόπουλος, αναφερόμενος στην παραγωγή, τόνισε την αυτονομία του ντοκιμαντέρ ως είδος έκφρασης και ζήτησε την πραγματική υποστήριξή του και από το 41ο Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για να συναντηθεί με το κοινό στις αίθουσες.
Tη μουσική της ταινίας έγραψε ο Nίκος Kηπουργός, ο οποίος υπογράμμισε τη δυνατότητα που δίνει το ντοκυμαντέρ στο συνθέτη και τόνισε ότι στη συγκεκριμένη ταινία η μουσική έτυχε της καλύτερης αντιμετώπισης.
Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε Οικονομικά και Κινηματογράφο στην Ελλάδα κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομία στο Παρίσι. Υπήρξε εκδότης του περιοδικού τέχνης «Γραφή». 'Εχει γυρίσει ντοκυμαντέρ για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης και για ξένα κανάλια. Συνιδρυτής από το 1988, μαζί με τους Θάνο Λαμπρόπουλο και Γιάννη Βαρβαρίγο της ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΕΠΕ.

(πηγή δ.τ.)