b_505X0_505X0_16777215_00_images_diafora_cinema-large.jpg

Από τις 8 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου.
Με πενήντα έξι ταινίες που εκπροσωπούν είκοσι οχτώ χώρες, το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου φιλοξενεί στα δύο Διαγωνιστικά του Τμήματα νέες και τολμηρές καλλιτεχνικές ματιές του εγχώριου και διεθνούς κινηματογράφου.

Πέντε καταξιωμένοι επαγγελματίες με ενεργό δράση στη σύγχρονη κινηματογραφική κοινότητα, θα αποφασίσουν για τις ταινίες που θα αποσπάσουν βραβεία τόσο σε χρηματικά έπαθλα όσο και σε υπηρεσίες στο Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα.

Της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής ηγείται ο Γιάννης Σακαρίδης, σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Ο Γιάννης Σακαρίδης εργάζεται στην κινηματογραφική παραγωγή τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το 2018, σκηνοθέτησε την ταινία Πλατεία Αμερικής, την επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τις υποψηφιότητες των Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας 2018. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας από το 2020. Έζησε για 18 χρόνια στο Λονδίνο όπου εργάστηκε ως σκηνοθέτης και μοντέρ ντοκιμαντέρ για τα κανάλια Channel 4 και BBC, καθώς και κινηματογραφικών τρέιλερ για τη Warner Brothers. Το σκηνοθετικό του ντεμπούτο μεγάλου μήκους Wild Duck έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο το 2013. Η Πλατεία Αμερικής προβλήθηκε σε ΗΠΑ, Κίνα, Ισπανία, Η.Β. και στο HBO, ενώ συμμετείχε και βραβεύθηκε σε πολλά φεστιβάλ.


Την Επιτροπή συμπληρώνουν τα ακόλουθα μέλη:

Mathieu Janssen, Καλλιτεχνικός Συντονιστής Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους ‘Go Short’

Ο Mathieu Janssen ζει στη πόλη Νιγμέγκεν της Ολλανδίας όπου εργάζεται ως καλλιτεχνικός συντονιστής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Go Short». Έχοντας ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κοινωνιολογία, ασχολήθηκε εκτενώς με τη δημοσιογραφία ως freelancer αρθρογράφος και ως προγραμματιστής δημόσιων συζητήσεων γύρω από κοινωνικά θέματα. Το πάθος του για τον κινηματογράφο, τον οδήγησε στο να συνιδρύσει το 2013 την κολεκτίβα προβολών Deep End Film, ενώ το 2018 ξεκίνησε τη συνεργασία του με το φεστιβάλ Go Short. Ως «κινητήρια δύναμη» του τμήματος προγραμμάτων, έχει την επιμέλεια των διαγωνιστικών τμημάτων, είναι μέλος της επιτροπής επιλογής προγράμματος, ενώ επιμελείται επίσης μέρος των προγραμμάτων εκτός διαγωνιστικού. Μέσω του φεστιβάλ Go Short, ίδρυσε τη διεθνή συνεργατική πλατφόρμα This is Short. Ο Mathieu είναι, επίσης, στην επιτροπή προεπιλογής ταινιών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Βιέννης Vienna Shorts.

Rona Segal, σκηνοθέτις και δημοσιογράφος

Η Rona Segal είναι σκηνοθέτις και δημοσιογράφος από το Ισραήλ, το έργο της οποίας εστιάζει σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Το πιο πρόσφατο ντοκιμαντέρ της, με τίτλο Mission: Hebron (Αποστολή: Χεβρώνα), καταπιάνεται με το ζήτημα της στρατιωτικής κατοχής στη Δυτική Όχθη. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο IDFA το 2020, ενώ απέσπασε υποψηφιότητα για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ του Τάμπερε το 2021. Κέρδισε, επίσης, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Short Shorts της Ιαπωνίας και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ, καθώς και Βραβείο Ανθρωπίνων Αξιών στο Φεστιβάλ Δράμας. Η ταινία προβάλλεται στην πλατφόρμα βραβευμένων ντοκιμαντέρ μικρού μήκους NYT Op-Docs. Έχει σκηνοθετήσει, επίσης, τη διαδικτυακή σειρά ντοκιμαντέρ Caught in the web, με θέμα τις ορθόδοξες κοινότητες και τον ανερχόμενο ψηφιακό πολιτισμό τους, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Fipadocs το 2021 και υπήρξε υποψήφια για τα τηλεοπτικά βραβεία της Ισραηλινής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η πιο πρόσφατη ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας της Rona, με τίτλο Wednesdays, έκανε πρεμιέρα στο ShortFest Palm Springs το 2022 και απέσπασε Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ της Ιερουσαλήμ (2022). Η Rona έχει, επίσης, γράψει το σενάριο της ταινίας μεγάλου μήκους Six Acts (2013), που απέσπασε Βραβείο TVE στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, με διανομέα την Playtime.

Erdogan Kavaz, ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης

Ο Erdogan Kavaz είναι ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης από τη Λευκωσία. Το 2013 αποφοίτησε από το Τμήμα Υποκριτικής και Θεάτρου του Πανεπιστημίου Anadolu – State Conservatory. Μετά τις σπουδές του, συνεργάστηκε με θέατρα και οργανισμούς όπως το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, Nicosia Art Theatre, Attis Theatre, καθώς και ως ηθοποιός στο Buffer Fringe Λευκωσία, στον ΘΟΚ (Guest Room), στο Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (ITI), στο Theatre Olympics κλπ. Εργάζεται κυρίως ως ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και ως συνεργάτης του Ιδρύματος Naci Talat όπου ηγείται ενός ερασιτεχνικού θιάσου από το 2016 (Theatre MAKI). Είναι, επίσης, συνδημιουργός και δραματουργός του έργου σύγχρονου χορού Aerologies (σε ιδέα/χορογραφία της Έλενας Χριστοδουλίδου), και έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα Buffer Fringe Thinking Partners. Συμμετέχει ενεργά σε οπτικοακουστικά πρότζεκτ, σε παραγωγή βίντεο, ως ηθοποιός, αλλά και ως καθηγητής υποκριτικής σε Σχολή Παραστατικών Τεχνών.

Αλεξάνδρα Ματθαίου, σκηνοθέτις & σεναριογράφος

Η Αλεξάνδρα Ματθαίου είναι σκηνοθέτις και σεναριογράφος. Σπούδασε Νομική στο King’s College London (LLB, LLM), ενώ στη συνέχεια αποφοίτησε από το UCL με μεταπτυχιακό στον Κινηματογράφο (MA Film Studies). Οι ταινίες μικρού μήκους της έχουν προβληθεί διεθνώς, ενώ η πιο πρόσφατη μικρού μήκους ταινία της με τίτλο A Summer Place (2021), μία συμπαραγωγή Γαλλίας-Κύπρου με τη στήριξη του CNC, εξακολουθεί να διανύει μία επιτυχημένη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ, έχοντας λάβει διακρίσεις και βραβεία σε ορισμένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ανά τον κόσμο (AFI Fest, Palm Springs, Τάμπερε, Όντενσε κ.ά.). Ίδρυσε πρόσφατα την ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ταινιών This is the Girl Films με έδρα την Κύπρο, ενώ παράλληλα είναι συνιδρύτρια του Film SOS, της πρώτης στο είδος της πρωτοβουλίας στην Ελλάδα που στόχο έχει την ενίσχυση της βιωσιμότητας στον ελληνικό οπτικοακουστικό τομέα. To 2018 συμμετείχε στο πρόγραμμα Talents Sarajevo, ενώ το 2022 έλαβε μέρος στο Εργαστήρι για Σεναριογράφους και Σκηνοθέτες ΄Oxbelly Screenwriters & Directors Lab’, υπό την καθοδήγηση των Kelly Reichardt και Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Αυτή την περίοδο, βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης της πρώτης της ταινίας μεγάλου μήκους με τίτλο Shibboleth, με τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και του Προγράμματος Ενίσχυσης Παραγωγής Ταινιών της Κύπρου.


Παράλληλο πρόγραμμα


Παράλληλα με το κυρίως Διαγωνιστικό του τμήμα, που θα φιλοξενήσει πρωτοποριακές ταινίες πρόσφατης παραγωγής σε πρώτη παγκύπρια προβολή, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει μια σειρά από πρωτότυπες θεματικές προβολές και εκδηλώσεις, με στόχο την ανάδειξη και απόλαυση της μικρού μήκους ταινίας.

Οι θεματικές προβολές αναλυτικά:

Κινηματογραφικές Αναγνώσεις
 Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, 17:30 - 19:30, Στο Παλιό Ξυδάδικο
Λέξεις, εικόνα και ήχος! Το ISFFC προσκαλεί το κοινό σε έναν λογοτεχνικό περίπατο στην τέχνη του Κινηματογράφου: το παράλληλο πρόγραμμα «Κινηματογραφικές Αναγνώσεις» αποκαλύπτει την εγγενή σχέση λογοτεχνίας και κινούμενης εικόνας. Στο πρώτο μέρος του προγράμματος, τέσσερις ταλαντούχοι Κύπριοι συγγραφείς (Κυριάκος Μαργαρίτης, Αντωνίνη Σμυριλλή, Αιμίλιος Σολωμού, Έρινα Χαραλάμπους) θα ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο τέσσερις ταινίες μικρού μήκους χωρίς διάλογο, διαβάζοντας ζωντανά, σε παράλληλη προβολή των ταινιών, το κείμενο που έχουν δημιουργήσει. Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Γιώργος Τριλλίδης θα συζητήσει με τον Δημήτρη Νόλλα για τη σχέση λογοτεχνίας-κινηματογράφου.
Στα Ελληνικά
Στηρίζει: Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλιοτρόπιο

Δέρμα με Δέρμα!
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, 23:00, Sousou@Rialto
Μία επιλογή από ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας και animation που εξερευνούν επί της οθόνης την ευθραυστότητα, την οικειότητα και τις δημιουργικές δυνατότητες των ανθρώπινων και μη σωμάτων. Πρωταγωνιστής στις ταινίες αυτές το δέρμα, ως πρωταρχική πηγή έμπνευσης, ως αισθησιακός χώρος παιχνιδιού, ως τοπίο, σκοτεινό όνειρο, σουρεαλιστικό πλάσμα, ερωτικό πορτρέτο.

Amaze Me
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022, 23:00, Sousou@Rialto
Για δέκατη συνεχή χρονιά, παρουσιάζεται ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα με κορυφαία μουσικά βίντεο από όλο τον κόσμο, με κριτές τους φοιτητές του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Black & White Consciousness
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022, 23:00, Sousou@Rialto
Έξι ασπρόμαυρες σύγχρονες ταινίες μικρού μήκους με κοινωνική διάσταση και συνειδητό προβληματισμό πραγματεύονται την ιστορική συλλογική μνήμη, και τη σημερινή παγκόσμια πολιτική και πολιτισμική κατάσταση.

Human Rights
Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, 23:00, Sousou@Rialto
Μία επιλογή ταινιών από τη Συρία, την Ολλανδία και το Ιράν με κεντρικό άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

TSFM Word-Frame Cyprus
10 - 14 Οκτωβρίου 2022, Θέατρο Ριάλτο
Ένα εκπαιδευτικό εργαστήρι για σκηνοθέτες ταινιών μικρού μήκους από το Talents and Short Film Market.
Το TSFM Word-Frame Cyprus είναι ένα εντατικό εργαστήρι που στόχο έχει να προσφέρει καθοδήγηση σε οκτώ σκηνοθέτες ή/και σεναριογράφους από την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες της Μεσογείου κατά τη δημιουργία μίας ταινίας μικρού μήκους μυθοπλασίας ή υβριδικής μορφής. Το εργαστήρι θα παρέχει στους οκτώ επιλεχθέντες συμμετέχοντες βασικές γνώσεις και εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να γράψουν ένα σενάριο και να δημιουργήσουν μία ταινία μικρού μήκους. Το TSFM Word-Frame Cyprus θα διεξαχθεί μεταξύ 10-14 Οκτωβρίου 2022 στο Θέατρο Ριάλτο.



Με στόχο την ανάδειξη πρωτοποριακών φωνών από τον χώρο τόσο της διεθνούς όσο και της τοπικής μικρού μήκους ταινίας, το φεστιβάλ αποτελεί θεσμό του Υφυπουργείου Πολιτισμού (Πολιτιστικές Υπηρεσίες) της Κύπρου και υλοποιείται από το Θέατρο Ριάλτο, όπου και θα διεξαχθεί για δωδέκατη συνεχή χρονιά.
Το φετινό Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα απαρτίζεται από δεκαπέντε ταινίες μικρού μήκους Κύπριων δημιουργών που στο σύνολό τους θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο και πολυδιάστατο πρόγραμμα. Ταινίες μυθοπλασίας, animation, ντοκιμαντέρ και πειραματικά projects προβάλλουν ποικίλες αισθητικές αναζητήσεις, ενώ φέρνουν το κοινό σε επαφή με τα πολιτισμικά ρεύματα της εποχής.
Συγκεκριμένα, οι 15 διαγωνιζόμενες Κυπριακές ταινίες είναι:
    1. Ρέβ, Σκηνοθεσία: Νικόλας Κάσινος
    2. Backroom Blues, Σκηνοθεσία: Ανδρέας Κυριάκου
    3. Sunday, Σκηνοθεσία: Ντίνος Γρηγορίου
    4. Δάφνη, Σκηνοθεσία: Τώνια Μισιαλή
    5. Exploitation, Σκηνοθεσία: Μαρίνα Συμεού
    6. Sunny Side Up, Σκηνοθεσία: Πασχάλης Πασχάλη
    7. Ένα Βράδυ με Εξεγέρσεις, Σκηνοθεσία: Αντρέας Σεϊττάνης
    8. Roots Οf Our Fathers, Σκηνοθεσία: Αντώνης Πέτρου
    9. Bittacı, Σκηνοθεσία: Ferhat Yesilada
    10. Η Πρώτη Επίσκεψη, Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηζαχαρίου
    11. The Stray Cats of the Dead Zone, Σκηνοθεσία: Νικόλας Καρατζάς
    12. Reimagining a Sound, Σκηνοθεσία: Νικόλας Ιορδάνου, Σύλβια Νικολαΐδη
    13. Θυμάσαι;, Σκηνοθεσία: Φεραία Νικολάου
    14. Έγκατα, Σκηνοθεσία: Αλέξης Βασιλείου
    15. Face, Σκηνοθεσία: Σοφία Κυριάκου

Τα μέλη της προκριματικής επιτροπής που ανέλαβε το έργο της επιλογής των ταινιών του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος είναι οι: Nicolas Khabbaz, παραγωγός και επικεφαλής του Τμήματος Οπτικοακουστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Notre Dame του Λιβάνου (NDU), Άδωνις Φλωρίδης, σκηνοθέτης-σεναριογράφος, και Δρ. Μάριος Ψαράς, σκηνοθέτης-ακαδημαϊκός.
Την επιλογή του διεθνούς προγράμματος και την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ, έχουν οι Κύπριοι σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνάς.
Η απονομή των βραβείων και στα δύο προγράμματα θα γίνει από διεθνή Κριτική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα ανακοινωθούν σύντομα. Η Κριτική Επιτροπή θα απονείμει τα ακόλουθα βραβεία σε Εθνικό και Διεθνές Διαγωνιστικό: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας σε Κυπριακή Ταινία Δήμος Λεμεσού, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Κυπριακής Ταινίας Ντίνου Κατσουρίδη, Bραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας και Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο. Η Κριτική Επιτροπή δύναται επίσης να απονείμει μέχρι 3 Τιμητικές Διακρίσεις και στα δύο τμήματα.
Οι Κυπριακές ταινίες διαγωνίζονται τόσο για τα Διεθνή όσο και για τα Εθνικά Βραβεία, ενώ διεκδικούν και την υποψηφιότητα για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στην κατηγορία «ταινία μικρού μήκους».
Οι Προβολές είναι για άτομα άνω των 18 ετών.

Πληροφορίες:  Θέατρο Ριάλτο  77 77 77 45
Facebook: @Int’l Short Film Festival of Cyprus
Instagram: isffc_filmfestival
Twitter: #RialtoTheatreCy /#isffc22
www.isffc.com.cy  / www.rialto.com.cy

(δ.τ.)