cinema3.jpg
Η εμφάνιση του ψηφιακού ηλεκτρονικού κινηματογράφου πρόκειται να προκαλέσει μια επανάσταση στην κινηματογραφική τεχνολογία η οποία θα έχει σημαντικές οικονομικές, διαφημιστικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Σύμφωνα με έρευνα του εξειδικευμένου περιοδικού Screen Digest περίπου 10.000 ηλεκτρονικές ψηφιακές οθόνες αναμένεται να έχουν αγοραστεί έως το 2005 και η μετάβαση στην ηλεκτρονική κινηματογραφική οθόνη θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη εικοσαετία. Η έρευνα προβλέπει επίσης ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες οπτικοακουστικής παραγωγής του Χόλιγουντ θα είναι διαθέσιμες, τόσο σε ψηφιακή τους μορφή (35 mm) έως το 2004.
Ο ηλεκτρονικός κινηματογράφος είναι ένα τρόπος προβολής της κινούμενης εικόνας χωρίς τους περιορισμούς του συμβατικού κινηματογραφικού φιλμ. Τα δεδομένα μιας ταινίας θα αποθηκεύονται σε ψηφιακή μορφή και είτε θα μεταδίδονται μέσω δορυφόρου είτε θα μεταφέρονται μέσω ψηφιακού δίσκου στους κινηματογράφους, που θα είναι εφοδιασμένοι με το κατάλληλο ψηφιακό τεχνολογικό προβολής. Σύμφωνα με την έρευνα του Screen Digest , η οποία αποκαλείται "Ηλεκτρονικός Κινηματογράφος: Η Μεγάλη Οθόνη γίνεται Ψηφιακή"
Οι οικονομίες που θα προέλθουν από την παραγωγή και διανομή των ψηφιακών ταινιών θα είναι της τάξης του 90% της κινηματογραφικής βιομηχανίας, που αξιολογείται στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια το έτος.
Οι αιθουσάρχες, δηλαδή, θα πρέπει να προσαρμόσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό τους. Αυτή προσαρμογή υπολογίζεται κάπου 18 εκατ. δραχμές. Όμως το όφελος του αιθουσάρχη θα είναι μεγάλο, διότι θα διαθέτει ταινίες πρώτης προβολής ακόμα και αν ο κινηματογράφος του είναι σε κάποια μικρή επαρχιακή πόλη. Αρκεί το κλικ στο ποντίκι του υπολογιστή και η ταινία μέσω δορυφόρου θα ταξιδέψει από τη μια άκρη του Ατλαντικού στην άλλη ή όπου αλλού, σε μερικά λεπτά
Η μετάβαση από τον παραδοσιακό στον ηλεκτρονικό κινηματογράφο θα έχει επιπτώσεις και στη μορφή του παραδοσιακού κινηματοθεάτρου. Στο μέλλον οι ψηφιακοί κινηματογράφοι θα εξελιχθούν σε γενικής μορφής ψυχαγωγικά κέντρα, με μουσικές εκδηλώσεις, θέατρα και βιντεοπαιχνίδια, ακόμα και την προβολή σε απευθείας σύνδεση αθλητικών αγώνων.
cinema4.jpgΤέλος λοιπόν στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών στο σελιλόιντ και στην αναπαραγωγή τους σε μπομπίνες, χαρίζοντάς μ' αυτόν τον τρόπο στις ταινίες παράλληλα μεγάλη διάρκεια ζωής και απουσία φθορών. Τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος είναι ευκρίνεια και πιστότητα εικόνας και ήχου και εξάλειψη των διάφορων σκρατς , που εμφανίζονται στις ταινίες μετά από κάποιες προβολές, λόγω της φθοράς που παρουσιάζεται στο σελιλόιντ.
Αν σκεφτεί κάποιος το κόστος μιας κόπιας -η τιμή μιας κόπιας κυμαίνεται μεταξύ 600.000 έως 1,5 εκατ. Δραχμές- αντιλαμβάνεται αμέσως το όφελος που προκύπτει για τις εταιρείες. Βεβαία, η νέα τεχνολογία απαιτεί και την ανάλογη υποδομή.
Σύμφωνα με το Screen Digest, το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο του κινηματογράφου θα χρειαστεί να αναθεωρηθεί για να ανταποκριθεί στις ψηφιακές προκλήσεις. Μεγάλες εταιρίες, όπως η Kodak και η Technocolor Digital Cinema, έχουν ήδη προβεί στις απαραίτητες κινήσεις και επενδύσεις για να αντιμετωπίσουν και βεβαίως επωφεληθούν από τις νέες συνθήκες και προκλήσεις. Σύμφωνα με το Screen Digest ο ηλεκτρονικός κινηματογράφος είναι ένα εξολοκλήρου νέο μέσο, αν και η βιομηχανία δεν έχει ακόμη προβεί στις απαραίτητες κινήσεις. Ωστόσο, στην πράξη αναμένεται να αναδυθούν νέοι παράγοντες στην αγορά και κυρίως μια πλήρη αναδιάταξη του πεδίου, τόσο στο χώρο της διανομής όσο και σε αυτόν της προβολής. Αν και τα διαφημιστικά έσοδα που συγκεντρώνει σήμερα ο κινηματογράφος είναι μόνο το 2% της συνολικής διαφημιστικής δαπάνης στην Ευρώπη, η έρευνα εκτιμά ότι με την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας θα αυξηθούν στα 250 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Στις Κάννες στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του 1999, έγινε η παρουσίαση μίας νέας τεχνολογικής εξέλιξης, που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών και στις εταιρείες διανομής, μέσω δορυφόρου, να στέλνουν, αμέσως, τις νέες ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπου κι αν βρίσκονται αυτές.
Στο εξής θα μπορεί να προβάλλεται ταυτόχρονα στις αμερικανικές αίθουσες, αλλά και στους κινηματογράφους της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και αλλού στον κόσμο οποιαδήποτε ταινία παράγεται από τα χολιγουντιανά στούντιο.
Με το νέο σύστημα Moving Mirror Chip (MMC) της εταιρεία Texas Instruments, μία κινηματογραφική ταινία, πλέον, αποθηκεύεται σ' ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα μνήμης και μπορεί να μεταδίδεται μέσω δορυφόρου σ' όλές τις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του κόσμου. Το σύστημα βασίζεται πάνω στους ψηφιακούς προβολείς (προτζέκτορες), οι οποίοι προσφέρουν ποιότητα εικόνας, που δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή την παραδοσιακών κινηματογραφικών μηχανών προβολής.
Η πρεμιέρα του νέου συστήματος, στις Κάννες το 1999, έγινε με την πρώτη προβολή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο της αμερικανικής παραγωγής The last broadcast (Η τελευταία μετάδοση). Το αστυνομικό θρίλερ του Λανς Ουέλερ κωδικοποιήθηκε, έγινε ψηφιακό σήμα και από το Χόλιγουντ, μέσω δορυφόρου, στα 36.000 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, κατέληξε σε δορυφορικό πιάτο που ήταν εγκατεστημένο πλάι σε κινηματογράφο των Καννών. Ο σκηνοθέτης, που με τον ίδιο ακριβώς τρόπο πρόβαλε την ταινία του στο Lux Centre του Βόρειου Λονδίνου, υποστήριξε πως "η νέα τεχνολογία θα μεταμορφώσει τη βιομηχανία. Το κόστος παραγωγής θα συρρικνωθεί δραστικά ".

Δ.Μ.