Το 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, επιστρέφει για ένατη συνεχή χρονιά και από τις 16 έως τις 25 Μαρτίου, παρουσιάζει την τέχνη του ντοκιμαντέρ σ' όλες τις εκδοχές της, με τη συμμετοχή δεκάδων ταινιών και σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο και με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.
Επί δέκα ημέρες το 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα θα υποδεχτεί το κοινό στο ετήσιο ραντεβού του με το ντοκιμαντέρ, στις αίθουσες ΟΛΥΜΠΙΟΝ Galaxia Vacation Club και ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, τις δύο αίθουσες της Αποθήκης 1 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ και ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, καθώς και στις αίθουσες του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ (Τσιμισκή 43) .
Πλάι στα καθιερωμένα τμήματα του Φεστιβάλ Όψεις του Kόσμου, H Kαταγραφή της Mνήμης, Πορτρέτα - Aνθρώπινες Διαδρομές, Mικρές Aφηγήσεις, Μουσική, Κοινωνία και Περιβάλλον
υπάρχουν και τρια νέα τμήματα.
ΚΛΟΝΙΣΜΕΝΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ
Στα παιδιά, εστιάζει το κεντρικό θεματικό αφιέρωμα του φετινού, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Άξονας οι κίνδυνοι, κρυφοί ή φανεροί, που απειλούν την παιδική ηλικία. Οι σκηνοθέτες των ταινιών που φιλοξενούνται στο πρόγραμμα της Kλονισμένης Aθωότητας ταξίδεψαν σε όλον τον κόσμο - καθώς το θέμα που διαχειρίζονται δεν γνωρίζει κανενός είδους, φυσικά ή τεχνητά, σύνορα - αποτύπωσαν την παιδική αγωνία και αναζήτησαν τις αιτίες της: Οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως η μάστιγα του AIDS, αλλά και τα χρόνια νοσήματα, η φτώχεια, η κοινωνική αναλγησία, ο πόλεμος, η άγνοια, οι προκαταλήψεις, οι φανατικές θρησκευτικές πεποιθήσεις ή, απλά, το άσχημο, παράλογο πρόσωπο της ζωής - πίσω από το οποίο, ωστόσο, διαγράφεται με αδρές γραμμές η ενήλικη ευθύνη.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Οι ταινίες του τμήματος, ρίχνουν φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγείρουν ερωτήματα που αφορούν σε μείζονα θέματα, όπως η ελευθερία του λόγου, o πόλεμος, η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο, το δικαίωμα σε διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.α. Η Διεθνής Αμνηστία συμμετέχει ενεργά στο νεοσύστατο τμήμα και καθιερώνει ένα βραβείο, το οποίο θα απονέμει κάθε χρόνο επιτροπή που θα απαρτίζεται από ειδικούς στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ
Πλάι λοιπόν στις ακμάζουσες κινηματογραφικές βιομηχανίες της περιοχής – όπως το Bollywood και ο κινηματογράφος πολεμικών τεχνών- τα ντοκιμαντέρ καταλαμβάνουν τον δικό τους χώρο και αποτυπώνουν εικόνες, που εκφράζουν τις αγωνίες των κατοίκων, τα αδιέξοδα της βίαιης εισβολής των ξένων δυνάμεων και την διάρρηξη των παραδοσιακών οικογενειακών δεσμών.
(πηγή δελτίο τύπου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ)