b_505X0_505X0_16777215_00_images_1819_searching-for-ingmar-bergman.jpg

Το δίτομο έργο του Γιώργου Μακρή «Ο Κινηματογράφος»,  κυκλοφόρησε το 1974 από τις εκδόσεις «Βάκων». Ο πρώτος τόμος έχει διευκρινιστικό υπότιτλο «Ο πρώτος μισός αιώνας» και ο δεύτερος τόμος «Η μεταπολεμική εποχή». Αυτά ωστόσο οριοθετούν χρονικά κάπως τους στοχασμούς και τα κείμενα του Μακρή χωρίς να μένουν αυστηρά προσηλωμένα στις χρονικές συμβάσεις των εποχών αφού ο λόγος του Μακρή κριτικός αλλά απολύτως κατανοητός και ολοκληρωμένος έχει έναν ξεχωριστό τρόπο αντιμετώπισης του κινηματογράφου συνολικά, χωρίς να δεσμεύεται.
Τα κείμενα που εμπεριέχονται εδώ είναι κριτικά σημειώματα, άρθρα και σύντομα μελετήματα που είχαν δημοσιευτεί από τη δεκαετία του 1930 και αμέσως μετά τον πόλεμο σε περιοδικά – κυρίως στη «Νέα Εστία» - και με τη συνθετική τους εδώ μορφή προσπαθούν να δώσουν μια γενική, αλλά πολύ συστηματική και πλήρη εικόνα του Κινηματογράφου στον πρώτο μισό αιώνα της ζωής του. Μερικά από τα θέματα που προσεγγίζονται με εξαιρετική κριτική ματιά: «Το καινούριο μάτι», «Η ανανέωση του ορατού κόσμου», «Εμπόριο και Τέχνη», Το πρόβλημα του θέματος», «Τα εμψυχωμένα σκίτσα», «Κινηματογράφος και Θέατρο», «Μουσικές ταινίες», «Μορφωτικές ταινίες», «Το κωμικό στον Κινηματογράφο», «Τσάρλι Τσάπλιν», «Σέργιος Αϊζενστάιν», «Ρενέ Κλαιρ» και πολλά άλλα.
Στον δεύτερο τόμο συμπεριλαμβάνονται κριτικά σημειώματα και άρθρα που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά τον πόλεμο μέχρι τον Απρίλιο του 1967, αφού η μετέπειτα επιβληθείσα λογοκρισία της Χούντας είχε κάνει αδύνατη την έκφραση οποιασδήποτε ελεύθερης έκφρασης. Πρόκειται για κείμενα που είχαν δημοσιευτεί στη «Νέα Εστία» και στην «Επιθεώρηση Τέχνης». Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η λογοκρισία χαρακτηρίζεται «ηλίθια λογοκρισία της στρατιωτικής δικτατορίας» στον τόμο αυτό που κυκλοφόρησε το 1974. Μερικά πολύ ενδιαφέροντα θέματα στον τόμο αυτό είναι: «Ταινίες και κοινό», «Η δημιουργική ανανέωση», «Η νέα γενιά», «Ο ιταλικός νεορεαλισμός», «Λουκίνο Βισκόντι», «Φεντερίκο Φελίνι», «Η τριλογία του Αντονιόνι», «Το γαλλικό καινούριο “κύμα”», Σοβιετικές ταινίες», «Αγγλικές ταινίες», Αμερικάνικες ταινίες», «Ίνγκμαρ Μπέργκμαν», «Οι άλλες χώρες» κ.α.

Γιάννης Μουγγολιάς

(πρώτη δημοσίευση ανάρτηση στο Facebook)