του John Huston
b_505X0_505X0_16777215_00_images_2223_moulin-rouge.jpg

Η ταινία είναι εμπνευσμένη από τη ζωή του Γάλλου ζωγράφου Ανρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ (Henri de Toulouse-Lautrec), στο τέλος του 19ου αιώνα, ο οποίος όταν ήταν μικρός έπεσε από το άλογο με αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάπτυξή του και να μείνει νάνος. Οταν ενηλικιώνεται, καταδυναστευμένος από την αναπηρία του, το ρίχνει στο αλκοόλ και στην εφήμερη, χυδαία θα λέγαμε, ζωή. Είναι καθημερινός θαμώνας του νυχτερινού κέντρου Μουλέν Ρουζ στη Μονμάρτη και ζωγραφίζει τις χορεύτριες του κέντρου σε όλες τις πόζες. Τα έργα εκείνη την εποχή θα θεωρηθούν πρόστυχα. Και, όμως, δεν ήταν. Ηταν απλώς αριστουργήματα της καθημερινής ζωής και όχι αγιογραφίες. Παρόλο που τον θεωρούν χυδαίο και πρόστυχο, δεν μπορούν παρά να υποκλιθούν στο ταλέντο του. Εκείνος, όμως, είναι δυστυχισμένος, είναι μόνος, είναι ανάπηρος. Μια μέρα θα γνωρίσει τη Μαρί, ένα νεαρό κορίτσι που χρειάζεται βοήθεια. Θα το ερωτευτεί και θα ζήσει, επιτέλους, έναν μεγάλο ολοκληρωμένο έρωτα. Οταν, όμως, ανακαλύψει την απιστία, θα τη διώξει και θα προσπαθήσει να συνεχίσει την άχαρη ζωή του, ζωγραφίζοντας με μανία και χαρίζοντας στους μεταγενέστερους, με τις ελαιογραφίες και τις λιθογραφίες του, μια εξαιρετική απεικόνιση της παρισινής κοινωνίας στα τέλη του 19ου αιώνα.
Πρωταγωνιστούν ο Χοσέ Φερέρ (José Ferrer), η Ζα Γκαμπόρ (Zsa Zsa Gábor), η Κάθριν Κλαθ (Kathleen O'Connor), η Σούζνα Φλου (Suzanne Flon) και άλλοι.
Η ταινία περιγράφει τις σκοτεινές όψεις της ζωής του Lautrec, αλλά το κάνει με ένα ζωηρό και αμερόληπτο πνεύμα, πολύ όμοιο με την ατμόσφαιρα που ο ζωγράφος απεικονίζεται στους πίνακες του. Η ταινία εστιάζει στο πώς οι εμπειρίες του Lautrec τον εμπνέουν να δημιουργήσει υπέροχες ζωγραφιές και τις αφίσες που τον έκαναν διάσημο, μετατρέποντας το Moulin Rouge από ένα κακόφημο κέντρο σε έναν προορισμό για τουρίστες.
Η ταινία προσφέρει μια καλλιτεχνική και συναρπαστική απεικόνιση της ζωής και του έργου του Toulouse-Lautrec, αιχμαλωτίζοντας την ουσία του μποέμικου πνεύματος του Παρισιού εκείνης της εποχής.

(δ.τ.)