της Byambasuren Davaa
camel1.jpg
Η ιστορία της καμήλας που δάκρυσε/ The Story of the Weeping Camel είναι μια αντισυμβατική οικογενειακή ταινία για την μητρότητα, ένα ντοκιμαντερ στην παράδοση του Robert Flaherty και της κλασικής του ταινίας Nanook of the North.
Διαδραματιζετασι την άνοιξη στην έρημο Γκόμπι, στην Ανατολική Μογγολία. κεντρικά πρόσωπα είναι μια οικογένεια νομάδων βοσκών. Είναι η εποχή που οι καμήλες γεννούν και η οικογένεια τις βοηθούν στη γέννα τους. Ειδικά μία καμήλα έχει πάρα πολύ δύσκολο τοκετό, με τη βοήθεια όμως της οικογένειας των νομάδων γεννιέται τελικά ένα σπάνιο άσπρο καμηλάκι. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των βοσκών, η μητέρα απορρίπτει το νεογέννητο, και δεν δέχεται να του δώσει ούτε γάλα ούτε τη μητρική της αγάπη. Όταν πια κι η τελευταία ελπίδα για τη μικρή καμήλα πάει να χαθεί, η οικογένεια στέλνει τα δυο νεότερα αγόρια της να φωνάξουν έναν μουσικό. Όταν επιτέλους ο βιολιστής φτάσει στον καταυλισμό τους, θα συμμετάσχει σε μια συναρπαστική τελετή για να σωθεί το νεογέννητο...
camel2.jpgΣ' αυτήν την ταινία η πραγματικότητα, η μυθοπλαστική επινόηση και το δράμα συγκλίνουν για να απεικονίσουν  μια ιστορία για τις περιπέτειες και τις δυσκολίες της οικογενειακής ζωής. Οι σκηνοθέτες καταγράφουν μέσα απο τις εικόνες ενός ντοκιμαντέρ την έκπτωση της μητρικής αγάπης αλλά και την ανάστασή της.  Όμως πέρα από την σχέση της μητέρας καμήλας με το νεογέννητο της, η ταινία αποτελεί και μια σπάνια καταγραφή της ζωής στις στέπες της Μογγολίας, ανάλογη σε δύναμη με την κλασική ταινία του κινηματογράφου Nanook of the North.
Τα ζεστά συναισθήματα που συνοδεύουν την θέαση της ταινίας αποτελούν ένα μάλλον σπάνιο σκηνοθετικό επίτευγμα για το γεμάτο κυνισμό και σκληρότητα σημερινό τοπίο του κινηματογράφου.
Η σκηνοθέτις Byambasuren Davaa μογγολικής καταγωγής, δηλώνει σχετικά με την ταινία: "Η μουσική τελετουργία (που υπαρχει προς το τέλος της ταινίας) χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις. Φυσικά θέλαμε να συμβεί το πρόβλημα στις σχέσεις μητέρας- ενογέννητου. Όμως ξέραμε (όταν κινηματογραφούσαμε την ταινία) ότι τουλάχιστον ένα περιστατικό θα συμβεί είτε μετά τον θάνατο της μητέρας, είτε μετά τον θάνατο του νεογέννητου απο λύκους."
Η σκηνοθεσία κα το σενάριο είναι των Luigi Falorni και Byambasuren Davaa, ενώ η ταινία βασίζεται σε μια ιδέα των Byambasuren Davaa, Batbyar Davgadorj. Προβλήθηκε μεταξύ άλλων και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2004 και είναι μια γερμανική παραγωγή.