(Το μέγαρο Γιακουμπιάν)
του Marwan Hamed   
yacoub2.jpg
Η ταινία Το μέγαρο Γιακουμπιάν του Marwan Hamed (Μαρουάν Χαμέντ) είναι μια ταινία σχόλιο για μια χώρα -την Αίγυπτο- και την πρόσφατη και ταραγμένη ιστορία της. Μέσα απο τις εικόνες της και την τεράστια πινακοθήκη των χαρακτήρων της, διαγράφονται μ' ένα έντονο δραματικό τρόπο όλες οι μεταμορφώσεις και οι κοινωνικές αλλαγές της χώρας.
Στο κέντρο της δραματικής πλοκής υπάρχει ένα ένα κτίριο: το «Μέγαρο Γιακουμπιάν», μια πολυκατοικία που χτίστηκε πριν από εβδομήντα χρόνια στο Κάιρο, όπου ζουν και εργάζονται πολλοί άνθρωποι διαφόρων κοινωνικών τάξεων που συνιστούν μια πιστή μικρογραφία της σύγχρονης αιγυπτιακής κοινωνίας. Ένα μέρος που περικλείει όλες τις κοινωνικές τάξεις...
Στο πέρασμα των χρόνων, ο χώρος αυτός κρύβει την ιστορία γεγονότων, προσώπων και καταστάσεων. Διαφορετικοί άνθρωποι και διαφορετικές ιστορίες, η καθεμία ξεκομμένη από τις άλλες, με μοναδικό κοινό στοιχείο ένα κτίριο: το μέγαρο Γιακουμπιάν. Ο γιος ενός αχθοφόρου χάνει την αγάπη της ζωής του γιατί δεν έχει λεφτά. Η έλλειψη χρημάτων ωθεί έναν σεκιουριτά σε σεξουαλική σχέση μ’ έναν πλούσιο. Ο Haj Azzam αποφασίζει να εμπλακεί με την πολιτική για ακόμη περισσότερα χρήματα και εξουσία. Ο Zaki βυθίζεται σ’ έναν απαγορευμένο κόσμο σεξ. Μια κοπέλα θυσιάζει την τιμή της για να υποστηρίξει την οικογένειά της...
yacoub1.jpgΤο Μέγαρο Γιακουμπιάν είναι υπαρκτό κτίριο στο Κάιρο, χτισμένο σε ρυθμό Αρτ Ντεκό το 1934 και υπήρξε από τα πιο μεγάλα και πολυτελή χτίσματα της πόλης. Σχεδιάστηκε από ένα Αρμένιο αρχιτέκτονα και στα πρώτα χρόνια κατοικούσαν πλούσιοι πασάδες, ξένοι διπλωμάτες και γενικά η αφρόκρεμα της πόλης. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήρθε η παρακμή με τους φτωχούς να μένουν στα μικρά διαμερίσματα της ταράτσας και να συνυπάρχουν με νεόπλουτους, που επωφελήθηκαν από τον πόλεμο, αλλά και με ξεπεσμένους αριστοκράτες.
Οι χαρακτήρες εκπροσωπούν πτυχές της σύγχρονης Αιγύπτου, όπου η πολιτική διαφθορά συμμαχεί με τον αθέμιτο πλουτισμό και τη θρησκευτική υποκρισία, όπου η αλαζονεία και η ασυδοσία των ισχυρών μεταφράζεται σε εκμετάλλευση των αδυνάτων, όπου ο νεανικός ιδεαλισμός μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε εξτρεμισμό, κι όπου ωστόσο διατηρούν ακόμα το κύρος τους ιδέες και απόψεις για μια κοινωνία χωρίς βία.
Το ομώνυμο βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία Το Μέγαρο Γιακουμπιάν κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Πόλις», σε μετάφραση Αχιλλέα Κυριακίδη.

(πηγή δελτίο τύπου)