b_505X0_505X0_16777215_00_images_diafora_cyprus-film-days-2.jpg

Εννιά ταινίες από τον διεθνή κινηματογράφο, ανάμεσά τους και μία από την Κύπρο θα διαγωνιστούν φέτος στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, Glocal Images, διεκδικώντας τα μεγάλα βραβεί Την ευθύνη για την απονομή των βραβείων θα έχει, όπως κάθε χρονιά, πενταμελής κριτική επιτροπή που αποτελείται από διακεκριμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 12 μέχρι και τις 20 Απριλίου 2019, στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και στον Κινηματογράφο Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία, ενώ όλες οι ταινίες προβάλλονται σε παγκύπρια πρεμιέρα. Διοργανωτές του Φεστιβάλ είναι οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο.

Οι ταινίες που θα προβληθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος GLOCAL IMAGES είναι:

 

· Alone at my Wedding, Σκηνoθεσία: Marta Bergman (Βέλγιο)
(Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών 2018)
Η Pamela, μία νεαρή Ρομά, διαφέρει από τα υπόλοιπα κορίτσια της κοινότητας. Ανύπαντρη μητέρα, ζει με τη γιαγιά και το κοριτσάκι της σε μια καλύβα όπου οι τρεις τους μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι. Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της δίχρονης κόρης της και για να πραγματοποιήσει το δικό της όνειρο για ελευθερία, θα διαθέσει τον εαυτό της ως νύφη στο ίντερνετ. Γνωστή μέσα από τα ντοκιμαντέρ της, η Ρουμάνα σκηνοθέτις Marta Bergman κάνει ντεμπούτο στη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, με ένα πορτραίτο μιας γυναίκας που θα κάνει τον εσωτερικό της αγώνα για να ανακαλύψει ποια πραγματικά είναι. Το συναισθηματικό και κυριολεκτικό ταξίδι θα αποτελέσει μια αποκάλυψη, την οποία στηρίζει η αυθεντική ερμηνεία της Alina Serban.

· Holy Boom, Σκηνoθεσία: Μαρία Λάφη (Ελλάδα, Αλβανία)
(Βραβείο Καλύτερης Βαλκανικής ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στα Τίρανα, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαραγόσα κ.α.)
Σε μια πολυπολιτισμική Αθηναϊκή γειτονιά, ένα τυχαίο γεγονός θα ενώσει αναπάντεχα τις ζωές τεσσάρων ανθρώπων. Τη νύχτα της Κυριακής των Βαΐων, ο δεκαεξάχρονος Φιλιππινέζος Ige ανατινάζει το ταχυδρομικό κουτί της γειτονιάς. Η καταστροφή των LSD της Λένας και του Μανού, των εγγράφων της Άντια, καθώς και ενός γράμματος του χαμένου παιδιού της Θάλειας, θα σπρώξει τους ήρωες στα άκρα. Στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο στη μεγάλου μήκους ταινία, η Μαρία Λάφη χτίζει ένα έργο που δένεται με διαφορετικές πλοκές, προσωπικές προσδοκίες και την ελπίδα. Ο κάθε χαρακτήρας παλεύει να βρει τον εαυτό του σε μια κοινωνία που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, ενώ ταυτόχρονα αγωνίζεται να επιβιώσει, χωρίς φυσικά να εγκαταλείπει το κυνήγι για την ευτυχία.

· House of Hummingbird, Σκηνoθεσία: Kim Bo-ra (Νότια Κορέα)
(Bραβείο Generation 14plus Μπερλινάλε, Βραβείο NETPAC και Βραβείο Κοινού KNN στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μπουσάν, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας & Βραβείο Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σεούλ κ.α.)
Με φόντο τη ραγδαίως επεκτεινόμενη Σεούλ του 1994, η μοναχική 14άχρονη έφηβη Eunhee ζει τη ζωή της σαν περιπλανώμενο κολιμπρί, αναζητώντας μία γλυκιά εμπειρία. Eνώ η οικογένειά της την αγνοεί, η ίδια περιπλανιέται στη γειτονιά με την καλύτερή της φίλη, επιχειρεί ρομαντικές σχέσεις με κορίτσια και αγόρια, και καταλήγει στο νοσοκομείο με μια ασαφή διάγνωση. Όταν καταφθάνει η νέα δασκάλα Youngji, η Eunhee συνειδητοποιεί ότι είναι η πρώτη ενήλικας που την καταλαβαίνει. Με ευαισθησία και φινέτσα, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Kim Bo-ra, στοχεύει να υπερβεί το δράμα ενηλικίωσης, προσφέροντας μια συμπυκνωμένη αφήγηση. Η σκηνοθέτις καταγράφει την χειραφέτηση ενός νεαρού κοριτσιού μέσα από ένα γυναικείο πρίσμα και το αποτέλεσμα είναι μια γοητευτική ιστορία. Στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο, η Park Ji-hu δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία, ανακαλύπτοντας τα διαφορετικά στοιχεία του χαρακτήρα που ενσαρκώνει.

· Los Silencios, Σκηνoθεσία: Beatriz Seigner (Βραζιλία, Κολομβία, Γαλλία)
(Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών στο Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Abraccine & Βραβείο Επιτροπής Φεστιβάλ Βραζιλιάνικου Κινηματογράφου Brazilia, Βραβείο Opera Prima Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αβάνας κ.α.)
Η Nuria, ο Fabio και η μητέρα τους, Amparo, καταφθάνουν σε ένα νησάκι καταμεσής της Αμαζονίας, στα σύνορα Βραζιλίας, Κολομβίας και Περού, στην προσπάθειά τους να σωθούν από τις συγκρούσεις των Κολομβιανών ένοπλων δυνάμεων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο πατέρας τους εξαφανίζεται. Όταν ο πατέρας εμφανίζεται ξαφνικά στο νέο σπίτι, η οικογένεια, σαστισμένη από το αλλόκοτο μυστήριο, θα ανακαλύψει ότι το νησί είναι στοιχειωμένο. Στη δεύτερη μεγάλου μήκους της, η Βραζιλιάνα σκηνοθέτις Beatriz Seigner, χρησιμοποιεί μια ιστορία προσφύγων ως ραχοκοκαλιά της ταινίας, για να μιλήσει για την πραγματική πολιτική κατάσταση στην περιοχή τους. Όπως ακριβώς οι ήρωές της αιωρούνται ανάμεσα σε χώρες, προσπαθώντας να βρουν ισορροπίες μεταξύ ζωής και θανάτου, έτσι και η ίδια η ταινία κινείται ανάμεσα στο ρεαλιστικό και το υπερφυσικό. Στοιχεία τρόμου αναστατώνουν το οικογενειακό δράμα, κάνοντάς το ακόμα πιο δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς το όριο ανάμεσα στη φαντασία της μυθοπλασίας και την πραγματικότητα του ντοκιμαντέρ.

· Ray & Liz, Σκηνoθεσία: Richard Billingham (Ηνωμένο Βασίλειο)
(Ειδική Μνεία Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, Υποψήφια για Εξαιρετικό Ντεμπούτο Βρετανού δημιουργού στα BAFTA, Xρυσός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.α.)
Πρόκειται για μια λιτή, ζοφερή αυτοβιογραφική ταινία που οι ήρωές της μεγαλώνουν σε ένα βίαιο και παρακμιακό περιβάλλον στην Θατσερική Βρετανία. Με το κινηματογραφικό του ντεμπούτο, ο Βρετανός καλλιτέχνης, φωτογράφος και σκηνοθέτης Richard Billingham, επιστρέφει στα προάστια του Μπέρμιγχαμ, στο σπίτι όπου μεγάλωσε με μέλη της οικογένειάς του, τα οποία αποτέλεσαν έμπνευση και σε προηγούμενα έργα του. Ζώντας στο περιθώριο της κοινωνίας, ο αλκοολικός του πατέρας, Ray, και η μητέρα του Liz, επιδίδονται σε ακραίες τελετουργίες, καταρρίπτοντας κάθε κοινωνικό ταμπού, καθώς πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με μια ζωή που καθορίζεται από ανεξέλεγκτους παράγοντες. Δυνατές ερμηνείες παρέχουν μια άλλη διάσταση στη διαδικασία της ωρίμανσης μιας οικογένειας που είναι καταδικασμένη στη μιζέρια, με φόντο την πιο καταθλιπτική περίοδο των αγγλικών midlands, στην πρόσφατη ιστορία.

· Smuggling Hendrix (Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ), Σκηνoθεσία: Μάριος Πιπερίδης (Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα)
(Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Αφηγηματικής Ταινίας και Παγκόσμια Πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Quebec, Ειδική Μνεία στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Palm Springs κ.α.)
Με έναν ιδιότυπο και ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο, ο σκηνοθέτης - σεναριογράφος Μάριος Πιπερίδης εκθέτει, με κωμικοτραγική διάθεση, την πολιτική κατάσταση στη χώρα του.
Το σχέδιο του Γιάννη για να φύγει από την Κύπρο ανατρέπεται, όταν ο σκύλος του, ο Τζίμυ, διασχίζει την Νεκρή Ζώνη, που χωρίζει τις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Καθώς η μεταφορά ζώων από τα κατεχόμενα απαγορεύεται, ο Γιάννης αναγκάζεται να ζητήσει τη βοήθεια κάποιων “εκλεκτών” χαρακτήρων για να τον φέρει πίσω.
Η ταινία διαγωνίζεται και στο τμήμα Κυπριακών Ταινιών.

· Sofia, Σκηνoθεσία: Meryem Benm’Barek (Βέλγιο)
(Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Νεανικής Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Transatlantyk στο Lodz κ.α.)
Η εικοσάχρονη Sofia ζει με τους γονείς της στην Καζαμπλάνκα στο Μαρόκο, όπου επικρατούν μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. Η πρωταγωνίστρια αρνείται επίμονα την εγκυμοσύνη της, σε μια χώρα όπου οι ερωτικές σχέσεις εκτός γάμου απαγορεύονται διά νόμου, και φθάνει σε σημείο να παραβεί τον νόμο, γεννώντας ένα εξώγαμο παιδί. Με μόνο 24 ώρες μπροστά της και ένα νεογέννητο μωρό στα χέρια της, η Σοφία θα προσπαθήσει να βρει τον πατέρα του. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Μαροκινής σεναριογράφου και σκηνοθέτιδας Meryem Benm'Barek, που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στο Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών, είναι ένα κοινωνικό δράμα που ξεπερνά τα όρια της τοπικής κοινότητας και ασκεί κριτική στις αυστηρές δομές της πατριαρχικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα σκιαγραφεί το πορτραίτο του ταξικού αγώνα και της υποκρισίας που τον χαρακτηρίζει.

· Tel Aviv on Fire, Σκηνoθεσία: Sameh Zoabi (Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ισραήλ, Βέλγιο)
(Βραβείο Interfilm Καλύτερης Ταινίας & Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας του τμήματος Orizzonti στο Φεστιβάλ Βενετίας, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Χάιφα, Βραβείο Σεναρίου στο Asia Pacific Screen Awards κ.α.)
Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης Sameh Zoabi δημιουργεί μια γοητευτική κωμωδία με κεντρικό χαρακτήρα ένα φιλόδοξο σεναριογράφο σαπουνόπερας που παγιδεύεται ανάμεσα στα "πυρά" μεταξύ Ισραήλ - Παλαιστίνης. H ιστορία και το παρόν της εκρηκτικής σχέσης των δύο αντιπάλων προσεγγίζονται με χιούμορ, διακωμωδώντας τα στερεότυπα μέσα από τη σφαίρα της πραγματικότητας και της σαπουνόπερας. O Παλαιστίνιος σεναριογράφος Salam, κάνει την πρακτική του στην παραγωγή της δημοφιλούς σαπουνόπερας Tel Aviv on Fire, που γυρίζεται στη Ραμάλα. Καθημερινά, πρέπει να περνάει από το ισραηλινό οδόφραγμα για να φτάσει στα τηλεοπτικά στούντιο. Στα σημεία ελέγχου, γνωρίζει τον Assi, έναν Ισραηλινό φρουρό του οποίου η γυναίκα είναι μεγάλη φαν του τηλεοπτικού προγράμματος. Για να την εντυπωσιάσει, ο Assi αποφασίζει να εμπλακεί στην παραγωγή ως σεναριογράφος. O Salam σύντομα συνειδητοποιεί ότι οι ιδέες του Assi μπορούν να δώσουν ώθηση στην καριέρα του, μέχρι που ο Αssi και οι χρηματοδότες του προγράμματος φτάνουν σε διαφωνία σχετικά με το τέλος της σαπουνόπερας. Παγιδευμένος ανάμεσα στον στρατιωτικό και στους Άραβες χρηματοδότες, ο Salam θα λύσει το πρόβλημα με μια τελική πινελιά.

· Too Late to Die Young, Σκηνoθεσία: Dominga Sotomayor (Χιλή, Βραζιλία, Αργεντινή, Ολλανδία, Κατάρ)
(Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, Βραβείο KNF στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, Βραβείο Σκηνοθεσίας & Καλύτερης Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Gijon κ.α.)
Η δημοκρατία αποκαθίσταται εκ νέου στη Χιλή το καλοκαίρι του 1990. Σε μία απομονωμένη κοινότητα, η Sofía (16), ο Lucas (16) και η Clara (10), έρχονται αντιμέτωποι με τους πρώτους έρωτες και τους πρώτους φόβους τους, ενώ προετοιμάζονται να υποδεχτούν την Πρωτοχρονιά. Μπορεί να ζούνε μακριά από τους κινδύνους της πόλης, όχι όμως από εκείνους της φύσης. H Xιλιανή σκηνοθέτις Dominga Sotomayor σκιαγραφεί το πέρασμα της χώρας της από τους πολιτικούς περιορισμούς στην ελευθερία, παράλληλα με την αντίστοιχη εναλλαγή που βιώνουν οι ήρωές της. Οι σημαντικές αυτές αλλαγές αναδεικνύονται μέσα από το στοιχείο της νοσταλγίας, ενώ οι συγκρούσεις ανάμεσα στις γενιές και τις κοινωνικές τάξεις φέρνουν αργά και μελαγχολικά την ενηλικίωση.


Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ που θα αναδείξει τους φετινούς νικητές, αποτελείται από επαγγελματίες από τη διεθνή και εγχώρια κινηματογραφική βιομηχανία.
Τα μέλη της επιτροπής είναι οι:
· Udo Kier, επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής. Ο Γερμανός ηθοποιός, έχει στο ενεργητικό του μια μακρά λίστα πρωταγωνιστικών ρόλων σε art house ταινίες, cult ταινίες τρόμου/θρίλερ και συμμετοχή σε εμπορικές επιτυχίες (Blade, End of Days, Armageddon, Johnny Mnemonic, Adventures of Pinocchio), αλλά και δημοφιλή μουσικά βίντεο. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως, Lars Von Trier, Paul Morrissey, Miklos Jancso, Rainer Werner Fassbinder και Dario Argento
· Hayet Benkara, υπεύθυνη Προγραμματισμού Φεστιβάλ / Sales Agent (Γαλλία - Καναδάς)
· Χρίστος Γεωργίου, σκηνοθέτης (Ελλάδα - Κύπρος) (Happy Birthday, Small Crime, Under The Stars)
· Sarah Adler, ηθοποιός (Γαλλία - Ισραήλ) (Foxtrot, The Cakemaker, Notre Musique)
· Λίζα Τσουλούπα, σκηνογράφος (Κύπρος) (Sunrise in Kimmeria, Family Member)

(δ.τ.)