Στους καιρούς του κορονοϊού κάθε κοινωνικότητα απαγορεύεται και αναστέλλεται, συμπεριλαμβανομένων και αυτής των κινηματογραφικών φεστιβάλ. Θύμα των δύσκολων καιρών και το επίσημο διεθνές κινηματογραφικό φεστιβάλ της Κύπρου «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος» (Cyprus Film Days International Festival), ένα φεστιβάλ που συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και τη Λευκωσία. Η 18η διοργάνωση του -της οποίας καλλιτεχνικοί διευθυντές είναι ο πανεπιστημιακός Κώστας Κωνσταντινίδης, η σκηνοθέτις Τώνια Μισιαλή και ο παραγωγός-σκηνοθέτης Μάριος Στυλιανού-, θα συνέβαινε υπό κανονικές συνθήκες στις 3 με 11 Απριλίου, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.
Όμως σε μια πράξη αντίστασης στην αναγκαστική απομόνωση, οι διοργανωτές διέσωσαν το νεαρότερο τμήμα του φεστιβάλ, αυτό της αγοράς.
Η 1η έκδοση του Dot.on.the.map Industry Days πραγματοποιήθηκε τελικά εξ αποστάσεως, με τη χρήση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας τηλε-συναντήσεων, την Παρασκευή 10 Απριλίου του 2020. Σε συνεργασία με την Αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και υπό την ευθύνη της Δανάη Στυλιανού, το Dot.on.the.map Industry Days συγκέντρωσε ένα μεγάλο αριθμό προτάσεων για ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και χρηματοδότησης, από χώρες της Μεσόγειου, όπως Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Σλοβενία, Λίβανο, Αίγυπτο, Ελλάδα και άλλες. Η επιτροπή αξιολόγησης, η οποία αποτελούνταν από εκπροσώπους του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες και του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κατέληξε σε έξι προτάσεις μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Αυτές ήταν :
The First Cypriot Astronaut, Σενάριο – Σκηνοθεσία: Σταύρος Παμπαλλής, Εταιρεία Παραγωγής: IRON BOX FILMS, Χώρα: Kύπρος, Η.Β.
Four Days at the Sea, Σενάριο – Σκηνοθεσία: Ivana Škrabalo, Εταιρεία Παραγωγής: Dinaridi Film, Χώρα: Kροατία
Seeking Haven for Mr. Rambo, Σενάριο – Σκηνοθεσία: Khaled Mansour, Εταιρεία Παραγωγής: PATCHWORK PRODUCTIONS, Χώρα: Aίγυπτος
Souvenir, Σενάριο: Θάνος Ψυχογιός, Βασιλική Πέτσα, Σκηνοθεσία: Θάνος Ψυχογιός, Εταιρεία Παραγωγής: BAD CROWD, Xώρα: Ελλάδα
The Three of Us, Σενάριο – Σκηνοθεσία: Suela Bako, Εταιρεία Παραγωγής: ERAFILM, Χώρα: Αλβανία
Visa, Σενάριο – Σκηνοθεσία: Dima AL-Joundi, Εταιρείες Παραγωγής: Cinetelefilms – Crystal Films, Χώρες: Λίβανος – Τυνησία
Αυτές οι έξι προτάσεις αναπτύχθηκαν στα πλαίσια της τηλε-συνάντησης, συμμετέχοντες της οποίας ήταν στελέχη κινηματογραφικών φεστιβάλ, εταιριών παραγωγής και διανομής από την Ευρώπη. Παράλληλα, τέθηκαν υπό την κρίση μιας επιτροπής, μέλη της οποίας ήταν ο γάλλος παραγωγός Guillaume De Seille (Arizona Productions -Πρόεδρος Επιτροπής), η γερμανίδα Martina Bleis (εκπρόσωπος του Connecting Cottbus co-production market) , και η παραγωγός από το Μαρόκο, Lamia Chraibi (La Prod ). Σύμφωνα με το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής, η διοργάνωση χαρακτηριζόταν «από την ποικιλομορφία των προτάσεων ταινιών μυθοπλασίας, η καθεμία από τις οποίες προέρχεται από μία διαφορετική χώρα της Μεσογείου. Η επιτροπή έχει επίσης εκτιμήσει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικτυακής διαδικασίας, που αναδεικνύει μια νέα φόρμα παρουσίασης των προτάσεων (pitching) και επιτρέπει εποικοδομητικές συναντήσεις με την κριτική επιτροπή».
Το Βραβείο Καλύτερης Πρότασης Ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους (Project) απονεμήθηκε στο The three of us σε σκηνοθεσία Suela Bako και παραγωγή Sabina Kodra της εταιρείας Erafilm, από την Αλβανία. Στο σκεπτικό της η επιτροπή αναφέρει ότι «έχει εκτιμήσει ιδιαιτέρως την αφοσίωση της καλλιτεχνικής ομάδας, την έντονη επιθυμία τους να διηγηθούν την ιστορία μιας σύγχρονης γυναίκας, με ρεαλιστικό και συνάμα χιουμοριστικό τρόπο, ενώ αναδεικνύεται μια σταθερή βάση για μια αναγκαία ευρωπαϊκή συμπαραγωγή». Το βραβείο αποτελείται από υπηρεσίες Colour correction και DCP Mastering Services αξίας €11,000.00, μία χορηγία της εταιρείας Full Moon Productions* καθώς και €1000 σε μετρητά, μια προσφορά της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου που απονεμήθηκε στη σκηνοθέτιδα Suela Bako.
Το Βραβείο Networking της Αγοράς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει διανυκτέρευση και δωρεάν διαπίστευση Αγοράς, απονεμήθηκε στην παραγωγό Tena Gojic, από την εταιρεία Dinaridi Film, που ανέλαβε την παραγωγή του Four days at the sea σε σκηνοθεσία Ivana Skrabalo, από την Κροατία. Στο σκεπτικό της η επιτροπή αναφέρει ότι «η προσέγγιση αξιοποιεί το σκηνικό και την πλοκή με προσωπικό ύφος, σκιαγραφώντας έτσι ένα εύθραυστο πορτρέτο μιας γενιάς».
Δημήτρης Μπάμπας