(Sansho dayu/ Sansho, the Bailiff)
του Kenji Mizoguchi

11ος αιώνας: Τα μέλη μιας αριστοκρατικής οικογένειας -η μητέρα Tamaki, ο γιος Zushio και η μικρή αδελφή Anju-, πηγαίνουν να επισκεφθούν τον σύζυγο και πατέρα, ο οποίος βρίσκεται στην εξορία. Έχει εξοριστεί επειδή, ως κυβερνήτης μίας  επαρχίας, προστάτευε τα συμφέροντα των χωρικών από τις αυθαιρεσίες της κεντρικής εξουσίας. Τους επιτίθεται μια συμμορία απαγωγέων και ληστών και τους αιχμαλωτίζουν. Η μητέρα πουλιέται ως πόρνη και μεταφέρεται στο νησί Sado, ενώ τα δύο παιδιά πουλιούνται ως σκλάβοι στον παντοδύναμο και σκληρό επιστάτη Sansho. Στο φέουδο-αγρόκτημα, όπου τα δύο παιδιά μεταφέρονται, το μόνο πρόσωπο που τους προσφέρει ηθική υποστήριξη είναι ο Taro, γιος του επιστάτη Sansho. Ο Taro αηδιασμένος από την κατάσταση που επικρατεί, φεύγει από το φέουδο.
Δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε και ο Zushio, που τώρα δουλεύει σαν βοηθός του Sansho, έχει γίνει το ίδιο σκληρός και άκαρδος, όπως το αφεντικό του. Όμως η σκέψη του νεκρού πατέρα και της εκτοπισμένης μητέρας βασανίζουν τον Zushio και την αδελφή του. Με την πρώτη αφορμή που τους προσφέρεται η Anju προτρέπει τον Zushio να αποδράσει. Όμως η Anju, για να μην επιβαρύνει τον αδελφό της, μένει πίσω. Παραπλανεί τους φρουρούς και στη συνέχεια αυτοκτονεί. Στον κυνηγημένο Zushio προσφέρει καταφύγιο ένας βουδιστής ιερέας, που τελικά αποκαλύπτεται ότι είναι ο Taro, ο γιος του επιστάτη Sansho.
Όταν ο Zushio φθάνει στην πρωτεύουσα, στο Kyoto, ζητά ακρόαση από τον πρωθυπουργό. Ανακαλύπτει ότι ο πατέρας του έχει πεθάνει και ότι έχει αναγνωριστεί η αδικία που του έχει γίνει. Σ' αναγνώριση της προσφοράς του πατέρα του, ο Zushio διορίζεται από τον πρωθυπουργό ως κυβερνήτης της  επαρχίας. Επισκέπτεται τον τάφο του πατέρα του και αποδίδει τιμές. Ως κυβερνήτης αγωνίζεται να εξαλείψει την σκλαβιά και έρχεται σε σύγκρουση  με τον επιστάτη Sansho. Αφού επιτύχει τους σκοπούς του και απελευθερώσει όλους τους σκλάβους του φέουδου, παραιτείται από την θέση του κυβερνήτη.
Αναζητά στο νησί Sado την μητέρα του. Όταν την βρίσκει αυτή -τυφλή και ανάπηρη-, νομίζει ότι την περιπαίζει. Ο Zushio της δείχνει ένα οικογενειακό φυλακτό το οποίο κρατούσε όλα αυτά τα χρόνια και αυτή τον αναγνωρίζει. 
Σκηνοθεσία: Kenji Mizoguchi
Σενάριο: Fuji Yahiro, Yoshikata Yoda, βασισμένο σ' έναν παλιό θρύλο καταγεγραμμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ogai Mori.
Φωτογραφία: Kazuo Miyagawa.
Hθοποιοί: Kinuyo Tanaka, Yoshiaki Hanayagi, Kyoko Kagawa, Masao Shimizu, Eitaro Shindo, Akitake Kawano.
Διάρκεια: 125', 1954